Remus Borza, despre pretul redus al energiei vandute de Hidroelectrica: In fiecare an, in perioada de viitura, pretul de tranzactionare este cu 30-40% mai mic decat pretul mediu anual
Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica, a transmis precizari referitoare la articolul “Hidroelectrica vinde energie din ce in ce mai ieftina” publicat de Hotnews.ro. Borza sustine ca „in fiecare an, in perioada de viitura, pretul de tranzactionare este cu 30-40% mai mic decat pretul mediu anual, din cauza excedentului de productie hidro si eolian generat in acest interval”. Vezi in text precizarile administratorului judiciar al Hidroelectrica, dar si noi mentiuni ale HotNews.
Referitor la articolul “Hidroelectrica vinde energie din ce in ce mai ieftina” publicat pe site-ul Hotnews.ro in data de 26 martie 2013, Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, administratorul judicar al Hidroelectrica, face urmatoarele precizari:
„Ultima oferta de vanzare anuntata de Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM la pretul de 165 lei/MWh se refera strict la cantitati mici de energie, cu livrare in perioada 1.04 – 30.06.2013, produse in perioada viiturii de primavara provenita din topirea zapezilor, in conditiile in care pretul mediu din Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este acum de 100 lei/MWh. In fiecare an, in perioada de viitura, pretul de tranzactionare este cu 30-40% mai mic decat pretul mediu anual, din cauza excedentului de productie hidro si eolian generat in acest interval.
Afirmatia ca “Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul 130 lei/MWh” este falsa. Pretul mediu in contractele bilaterale, in ultimii 5 ani, 2008-2012, a fost de 110 lei/MWh, cu 60% mai mic decat pretul mediu practicat pe piata concurentiala PZU si PCCB in perioada de referinta. Din cauza secetei severe cu care s-a confruntat Romania in 2012, pretul mediu in contractele bilaterale a fost 130 lei/MWh, mai mare decat in anii anteriori, dar oricum, cu aproximativ 100 lei mai mic decat pretul practicat in piata de energie. Acest pret era valabil doar in anul 2012 si nu, pana in 2018, cum in mod eronat, sustine autoarea articolului.
Chiar daca in negocierile anterioare denuntarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica cerea retroactiv, de la inceputul anului 2012, un pret mediu de 180 lei/MWh, doar Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica au acceptat acest pret, ceilalti 6 traderi oferind preturi mult inferioare, motiv pentru care contractele au fost denuntate. Deci, nici aceasta asertiune din articolul mentionat nu se sustine in sensul ca baietii destepti ar fi oferit 180 lei MWh pe toata perioada de valabilitate a contractelor.
Nici afirmatia, din acelasi articol, ca “de la inceputul anului au existat mai multe runde de licitatii in care Hidroelectrica nu a vandut nimic” nu este adevarata. Dimpotriva, Hidroelectrica este producatorul care a vandut cea mai mare cantitate de energie pe bursa, de la inceputul anului.
Astfel, Hidroelectrica a incheiat pe OPCOM contracte de vanzare a unei cantitati de 1.287.000 MWh, la un pret mediu de 193 lei/MWh, obtinand venituri suplimentare, fata de contractele cu baietii destepti, de 81 milioane lei. Asa se explica faptul ca in luna ianuarie 2013 Hidroelectrica a inregistrat un profit de 52 milioane lei, iar in februarie, 48 milioane lei. Hidroelectrica si-a bugetat pentru 2013 un profit brut de 434 milioane lei pe care il va atinge chiar daca va vinde la un pret mediu de 180 lei/MWh.
Precizam faptul ca prin denuntarea celor 6 contracte cu traderii de energie a fost disponibilizata o cantitate de 7,5 milioane MWh anual, care poate fi tranzactionata in mod transparent pe piata concurentiala, PCCB si PZU, la un pret stabilit pe baza cererii si a ofertei, care sa permita functionarea in conditii normale a consumatorilor din economia romaneasca. In plus, chiar daca ar vinde cu 165 lei/MWh, intreaga cantitate de energie pe care o livra, cu 130 lei/MWh, in contractele bilaterale denuntate de catre EURO INSOL, Hidroelectrica ar obtine anual venituri suplimentare de peste 265 milioane lei (cca. 60 milioane euro).
Scoaterea intermediarilor, respectiv a celor 6 traderi, din relatia Hidroelectrica – consumator final a avut ca efect scaderea pretului la energie, prin inlaturarea acelor adaosuri comerciale nejustificat de mari practicate de baietii destepti. Intentia declarata a Hidroelectrica este de a oferi industriei,
institutiilor si populatiei un pret accesibil al megawatului, care sa permita relansarea economica si sa asigure prosperitatea sociala a cetatenilor Romaniei”.
In legatura cu precizarile reprezentantul EURO INSOL, HotNews.ro face urmatoarele mentiuni:
- HotNews.ro a aratat ca „Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul de 130 lei/ MWh”, fara a preciza si termenul pentru care era valabil acest pret. Pretul de 130 lei/MWh era valabil in momentul denuntarii contractelor. In text, nu se regaseste nicaieri anul 2018.
- In perioada renegocierii contractelor au aparut mai multe informatii in presa legate de stadiul discutiilor. De altfel, chiar la finalul negocierilor esuate cu Energy Holding, Euro Insol arata ca „pe 20 iulie (n.red. 2012), Energy Holding a propus pretul de 200 lei/MWh pe lunile august-decembrie 2012, 178 lei/MWh pentru lunile mai-iulie 2012 si 148,6 lei/MWh pe lunile ianuarie-aprilie 2012”. De asemenea, un articol publicat de Economica.net arata ca „Ultima ofertă pe care Alpiq o înaintase reprezentanţilor Hidroelectrica prevedea un preţ de 140 de lei/MWh pentru energia deja consumată în prima jumătate a acestui an (n.red. 2012), 180 de lei pentru trimestrul 3 şi 185 de lei pentru trimestrul 4, potrivit unui document ajuns în posesia ECONOMICA.NET”. In acelasi articol se arata ca „Ultima ofertă înaintată de Energy Holding prevede două variante de preţ, ambele pentru perioada 2013-2017. EH nu vrea să niciun leu în plus în acest an. O primă variantă este de 178 de lei/MWh cu plata anticipată la începutul fiecărei luni contractuale iar a doua variantă este de 185 de lei/MWh cu plata la sfârşitul fiecărei luni, “la un termen agreat în comun”.
- In ceea ce priveste faptul ca nu ar fi adevarata afirmatia ca “de la inceputul anului au existat mai multe runde de licitatii in care Hidroelectrica nu a vandut nimic”, HotNews precizeaza ca informatiile sunt preluate de pe platforma pietei centralizate a contractelor bilaterale. Aici este prezentat tot istoricul licitatiilor care au avut loc, dar si a celor anulate. Potrivit acestor informatii, in ceea ce priveste Hidroelectrica, pe 15 ianuarie, au fost anulate 4 licitatii din 4, pe 24 ianuarie, 5 licitatii din 6 au fost anulate, pe 4 februarie, 7 licitatii din 9 au fost anulate, pe 12 februarie, 8 licitatii din 10 au fost anulate, pe 4 martie, 5 licitatii din 5 anulate, pe 5 martie, 16 licitatii din 17 au fost anulate, pe 6 martie, 2 licitatii din 2 au fost anulate, pe 7 martie, 1 licitatie din 1 anulata, pe 8 martie, 3 licitatii din 3 au fost anulate, iar pe 11 martie, 7 licitatii din 7 au fost anulate.
Remus Borza a declarat pentru HotNews.ro inca de acum o luna ca preturile se vor reduce tot mai mult pe piata centralizata si ca Hidroelectrica poate suporta o scadere pana la 170 lei/MWh.Acum a scos la vanzare energie la un pret si mai mic decat cel preconizat, fapt surprinzator in conditiile in care media pe piata centralizata este de 180 lei/MWh. In urma cu o saptamana, Borza a afirmat ca Hidroelectrica se pregateste pentru export, urmand sa fie deschise birouri la Budapesta si Viena.