Corpul de control al primului-ministru a gasit vinovatii pentru pierderile de la Hidroelectrica: Videanu si Ariton. Vezi ce ministru a fost omis din raport
Un raport intocmit de Corpul de Control al primului-ministru arata ca Hidroelectrica a inregistrat pierderi totale de peste 440 de milioane de lei, in perioada 2009-2011. Potrivit raportului, in aceasta perioada, Hidroelectrica a vandut energie la un pret mic si a cumparat la un pret mare. Tranzactiile aveau loc prin contractele bilaterale: cele cu baietii destepti pentru vanzare si cele cu alti producatori de stat, mai putin rentabili decat Hidroelectrica, pentru cumparare.
Aceste pierderi au fost generate in urma interventiilor ilegale ale fostilor ministri ai economiei, Adriean Videanu si Ion Ariton (PDL), se arata in raport. Raportul omite insa interventiile din 2008, cu efecte din ianuarie 2009, ale fostului ministru, Varujan Vosganian, care au determinat o pierdere de 253,7 milioane lei in perioada 2009-2011. In raport se fac referiri explicite la numele fostilor ministri PDL, insa nu sunt pronuntate numele fostilor directori generali din acea perioada, doi dintrei ei fiind din zona USL.
Raportul arata ca principalele persoane vinovate de pierderile inregistrate de Hidroelectrica sunt Adriean Videanu, Ion Ariton si fostul secretar de stat, Tudor Serban. La capitolul „Posibile fapte de natura penala” sunt trecuti si directorii generali, fara a li se preciza si numele. O serie de posibile ilegalitati sunt trecute ca „fapta directorului general si a celorlalti reprezentanti ai Hidroelectrica”.
Potrivit raportului, fostii ministri au intervenit pentru majorarea preturilor de achizitie a energiei peste cel reglementat in contractele cu alti producatori de stat: Termolectrica, Electrocentrale Deva, Complexul Energetic Turceni, Rovinari. Interventiile fostilor ministri au constat in semnarea unor note si memorandumuri.
In raport se mai arata ca Hidroelectrica a efectuat plati in valoare de 12,86 milioane lei pentru servicii de asistenta juridica in conditiile in care detinea departament propriu de specialitate juridica.
Corpul de control al primului-ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala pentru ministrii Economiei, secretarii de stat, consilierii si directorii societatii Hidroelectrica pentru posibil abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata
- Vezi atasat intregul raport si posibilele fapte de coruptie ale fostilor ministri
Ceea ce nu se arata in raport este ca si fostul si actual ministru al economiei, Varujan Vosganian, a aprobat incheierea unui contract intre Hidroelectrica si Paroseni, companie de stat cu probleme. „In baza Notei de fundamentare nr 7323/15.07.2008 emisa de Termoelectrica si aprobata de Ministrul Economiei si Finantelor (n.red. Vosganian), intre SC Electrocentrale Paroseni in calitate de vanzator si Hidroelectrica in calitate de cumparator a fost incheiat contractul de vanzare cumparare nr.92 din data de 30.07.2008.(…) Contractul de vanzare cumparare 92 a fost incheiat pe o perioada de 10 ani incepand cu 1 ianuarie 2009…”, se arata intr-un document al administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, prin care denuntat contractul cu Paroseni. In acelasi document se arata ca „diferenta dintre valoarea pretului mediu de achizitie al energiei de la Electrocentrale Paroseni si pretul mediu anual de vanzare a energiei contractate de catre Hidroelectrica pe piata reglementata si pe piata concurentiala se materializeaza intr-o pierdere pentru Hidroelectrica pe perioada 2009-2011 de 253.681.758 lei”. Vezi documentul atasat.
In raportul Corpului de Control se mai vorbeste despre faptele directorilor generali, fara a se mentiona numele lor. Trebuie precizat ca in perioada iulie 2009-ianuarie 2011, director general a fost Mihai David, membru PSD in acea perioada. In ianuarie 2011, conducerea a fost preluata de Constantin Trihenea (PDL), insa Mihai David a ramas in Hidroelectrica in functia de membru CA. Multi ani inainte de Mihai David, director general a fost Traian Oprea, cel care a semnat cele mai multe contracte cu „baietii destepti”. Dupa ce a predat stafeta lui Mihai David, Traian Oprea a fost mentinut in Hidroelectrica pe functia de director general adjunct.
Mihai David era membru PSD si a fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea, in timpul guvernarii PDL-PSD. A detinut aceasta functie pana in ianuarie 2011. David a fost perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. In decembrie 2009, Mihai David a prelungit o serie de contracte cu „baietii destepti”. Este vorba de contractele cu Energy Holding, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) care au fost prelungite pana in 2018.
Trebuie mentionat ca cele mai multe contracte cu „baietii destepti” au fost semnate in 2004 de Traian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale. Traian Oprea a reintrat in atentia opiniei publice in ianuarie 2013 cand Varujan Vosganian a dorit sa-l angajeze in functia de consilier personal. Stirea a creat ceva agitatie in presa si astfel Traian Oprea nu a mai ajuns consilierul lui Vosganian.
De exemplu, in perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh. Contractul initial, dar si o serie de acte aditionale au fost semnate de Traian Oprea.
La fel ca si in cazul celui cu Energy Holding, contractele cu Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost semnate de fostul director general al Hidroelectrica, Traian Oprea. Contractul cu Buzmann a fost semnat in noiembrie 2004, iar cel cu Ehol pe 8 aprilie 2008.
In ceea ce priveste acuzatia potivit careia Hidroelectrica a cheltuit 12,8 milioane de lei pentru servicii de asistenta tehnica, trebuie precizat ca si in prezent sunt incheiate astfel de contracte. Vezi cum a incheiat Hidroelectrica un contract cu o casa de avocatura in care partener este Remus Borza, administratorul judiciar al companiei energetice.