Sari direct la conținut

Proiectul controversat privind disponibilizarile din companiile de stat a fost relansat in dezbatere publica

HotNews.ro

Proiectul referitor la protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati din companiile de stat a fost relansat, miercuri, in dezbatere publica. Reamintim ca in urma cu doua saptamani, acest proiect de Ordonanta de Urgenta a provocat neintelegeri intre premierul Victor Ponta si ministrul economiei, Varujan Vosganian. In mare, proiectul actual cuprinde aceleasi masuri ca cel de acum doua saptamani. Marea diferenta este ca de data aceasta nu a fost publicata si anexa cu societatile la care ar urma sa fie facute disponibilizari, chiar daca in nota de fundamentare se mentioneaza existenta unei astfel de liste.

De fapt, chiar aceasta anexa a starnit dispute in interiorul Guvernului. Anexa cuprindea, in urma cu doua saptamani, o lista cu 15 societati care vor avea un program de restructurare in perioada 2013-2018: Complexul energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, Minvest,Cuprumin, Baita SA, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica si Transelectrica.

Un motiv invocat de Ministerul Economiei pentru elaborarea acestui proiect este necesitatea continuarii procesului de restructurare si reorganizare. „Se impune luarea unor masuri urgente pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare si reorganizare, pentru protectia sociala a persoanelor”, se arata in proiectul de ordonanta. Urgenta actului normativ este cauzata de expirarea unei ordonante similare din 2006 (OUG 116/2006) la 31 decembrie 2012.

Practic, ordonanta reglementeaza acordarea unor ajutoare persoanelor care vor fi disponibilizate. Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati.

Proiectul de acum doua saptamani a starnit controverse in Guvern, motiv pentru care a rezistat pe site-ul Ministerul Economiei doar o singura zi. A fost retras la solicitarea premierului, fiind repus in dezbatere publica pe 13 martie.

Proiectul referitor la protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati a fost prevazut in programul legislativ al Guvernului, a afirmat, in urma cu doua saptamani, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, a fost transmis atat Ministerului Justitiei, cat si Ministerului Muncii. De altfel, Ministerul Justitiei a trimis si aviz favorabil, a mai spus Vosganian. In aceste conditii, este neclar de ce a cerut premierul retragerea proiectului de pe site-ul ministerului si de ce a precizat, printr-un comunicat de presa, ca nu il sustine. „Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului Romaniei si nu este sustinut de acesta”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Cu o zi in urma, Victor Ponta afirmase public ca este „ordonanta din 2006 care se prelungeste tot timpul si este bine ca se prelungeste, ca este vorba de niste drepturi ale salariatilor”. Vosganian sustine ca premierul a spus ca nu este de acord cu proiectul, deoarece nu l-a vazut. Dupa

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro