Sari direct la conținut

Victor Ponta: 26.000 de fosti proprietari au primit pana acum mai putini bani decat o mie de samsari. Pe samsari ii vom impozita cu 85%

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca statisticile arata ca cei care au cumparat drepturi litigioase au reusit sa obtina mai multi bani decat 26.000 de fosti proprietari si a afirmat ca isi doreste ca acesti „samsari” sa fie impozitati cu 85%, relateaza Agerpres. „26.000 de proprietari au primit in jur de 6,5 miliarde de lei, iar o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde”, a spus Victor Ponta.

„Nu avem o obligatie fata de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu ii numesc samsari, pentru ca asa sunt cunoscuti, samsari. Cei care gasesc mostenitori, urmasi intr-un fel sau altul, produc, gasesc tot felul de documente. Vreau sa va anunt un lucru (…) 26.000 de proprietari au primit pana acum mai putini bani decat au primit o mie de samsari. Deci 26.000 de proprietari au primit in jur de 6,5 miliarde de lei, iar o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde. Ca sa intelegeti de fapt ca ideile bune s-au transformat tot in afaceri pentru cei care nu au nicio legatura cu ce s-a intamplat in urma cu 70 de ani”, a explicat Victor Ponta.

El a reiterat ca isi doreste ca nu doar USL, ci toate fortele politice responsabile sa isi asume decizia de „a inchide practic 70 de ani de istorie” intr-un mod cat mai just cu putinta.

„Este constitutional. Am discutat cu Ministerul de Finante si un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase, 15% dintr-un business e un profit corect si este un profit acceptabil pentru cine a facut un business din acest principiu”, a declarat primul ministru.

Victor Ponta a mai spus ca se va lucra foarte mult la partea tehnica a proiectului: realizarea procedurilor, timpul de intocmire a acestora.

„Important este ca nu se vor mai putea depune noi cereri. Nu mai exista posibilitatea sa mai vina cineva peste un an, peste doi, peste cinci, sa mai revendice ceva. Au fost 23 de ani. Ce era de revendicat s-a revendicat. Pana la urma stabilim si un mod de siguranta a dreptului de proprietate”, a afirmat Ponta.

El a apreciat si ca este necesara multa atentie in ce priveste implementarea viitoarei legi, atat la nivelul comisiilor locale, cat si la ANRP, ADS.

„Diavolul se va ascunde in detaliile de implementare. Insa principiile cred ca sunt corecte(…) Cei care au facut foarte multi bani, samsarii, au oameni ai lor in Parlamentul Romaniei, unul dintre ei un fost prim ministru, mai sunt cativa, au depus un proiect de lege care este exact pentru ei (…) acea lege mai cuprinde de altfel un lucru (…) judecatorii care n-au vrut sa dea la cei care n-aveau documente ar trebui sa raspunda penal. Deci iata cum protejam justitia si pe judecatori”, a declarat premierul citat de Agerpres.

Un al doilea principiu aflat la baza proiectului de lege este ca in cazurile in care nu este posibila restituirea in natura sa fie creat un sistem de puncte similar cu cel aplicat acum de notari pentru evaluarea imobilelor.

„Practic, se emit toate titlurile, dupa care, intr-o perioada – aici trebuie sa discutam din nou, Ministerul de Finante, mai optimist decat mine, spune ca se poate chiar intr-o perioada de sapte ani- sa restituim in numerar ceea ce nu se poate restitui in natura”.

Un al treilea principiu, enuntat deja, este ca tot ce se mai poate restitui in natura se va restitui in natura”, cu amendamentul ca scolile, spitalele si institutiile de cultura isi vor mentine timp de 20 de ani destinatia.

„Este constitutional, putem restitui ceva, dar cand vorbim de institutii de cultura, de educatie – prin scoli eu inteleg si universitati si, sigur, toate tipurile de invatamant – spitale, institutii sanitare, gradinite… Din pacate, gradinitele ni le-au cam luat deja, pentru ca in anii astia s-au tot luat. Dar timp de 20 de ani, sau 25, o sa vedem cum decide pana la urma si Parlamentul, sa existe obligatia de a pastra destinatia imobilului respectiv”, a explicat Ponta, exprimandu-si speranta ca in decurs de 20 de ani se vor gasi alte locatii pentru institutiile respective.

Guvernul ar urma sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe 26 martie pentru Proiectul de lege privind solutionarea problemei retrocedarilor, a anuntat, miercuri, premierul Victor Ponta, la debutul sedinte de Guvern.

De cealalta parte, mai multe Asociatii ale fostilor proprietari protesteaza fata de proiectul noii legi a retrocedarilor si considera ca legea pe care Guvernul Ponta isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului este „o lege schiopa si nedreapta”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege „se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta”.

Citeste mai multe aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro