Sari direct la conținut

Ben Bernanke: Reglarea dezechilibrelor pe termen lung de-abia incepe. Taierile bruste ale cheltuielilor ar putea afecta cresterea cu 1,5 puncte in 2013

HotNews.ro

Chestiunea datoriei in crestere a Statelor Unite si viabilitatea acesteia pe termen lung nu a fost inca rezolvata, a declarat miercuri presedintele bancii centrale american (Fed), Ben Bernanke, la Washington, scrie AFP.

„In ciuda progreselor realizate pentru reducerea deficitului bugetar pe termen scurt, procesul dificil care va trebui sa permita reglarea dezechilibrelor pe termen lung de-abia acum incepe”, a afirmat Bernanke, cu ocazia unei audieri in fata Comisiei pentru serviciile financiare a Camerei Reprezentantilor.

„Deficitul statului federal si datoria publica raportata la PIB au reinceput sa creasca in a doua jumatate a acestui deceniu, in mare parte sub efectul imbatranirii populatiei si a cresterii rapide a costurilor cu sanatatea”, a reamintit presedintele Federal Reserve.

„Pentru a favoriza cresterea economica pe termen lung si pentru a asigura mentinerea stabilitatiii economice si financiare, responsabilii cu politica bugetara trebuie sa readuca bugetul statului federal pe calea viabilitatii pe termen lung, ceea ce trece mai intai printr-o stabilizare a ponderii datoriei in PIB”, a adaugat acesta.

„Tinand cont de nivelul ridicat al datoriei actuale”, doar dupa aceea putem spera sa „plasam aceasta pondere pe o traiectorie descendenta”, a adaugat Bernanke.

Ca si in ziua precedenta, in fata Comisiei bancare a Senatului, presedintele Fed si-a exprimat regretul ca eforturile de reducere a deficitului s-au axat esential pe „modificari bugetare pe termen scurt care, luate in ansamblul lor, ar putea face sa sufle un puternic vant contrar asupra relansarii economice”.

Potrivit acestuia, acordul bugetar de la inceputul anului (care antreneaza o crestere a impozitelor pentru cei mai bogati americani dar si o crestere generalizata a contributiilor sociale salariale) si reducerile automate ale cheltuielilor publice care ar urma sa intre vineri in vigoare vor amputa cresterea economica cu 1,5 puncte in acest an.

Potrivit estimarilor FMI, datoria statului federal ar urma sa creasca la 111,7% din PIB in acest an, respectiv cu 4,5 puncte peste nivelul din 2011, iar aceasta rata ar urma sa ajunga la 114,0% in 2017.

Bernanke a adresat camerei reprezentantilor acelasi mesaj ca si senatorilor: „Congresul si guvernul ar trebui sa ia in calcul inlocuirea taierilor bruste in cheltuieli” prevazuta pentru 1 martie „cu o politica de reducere a deficitului statului federal mai graduala pe termen scurt si mai accentuata pe termen lung”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro