Fabrica de drone iraniene din Rusia ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului 2024, spune Casa Albă / Moscova a primit „sute de drone” de la Iran
SUA dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.
Casa Albă a declarat vineri că Rusia pare să-și consolideze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul și a primit sute de drone de atac pe care le folosește pentru a lovi Ucraina.
Citând informații recent declasificate, Casa Albă a spus că dronele sau vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) care au fost construite în Iran au fost transportate peste Marea Caspică și apoi folosite de forțele ruse împotriva Ucrainei.
„Rusia a folosit UAV-uri iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul și a teroriza populația ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se consolideze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Fabrica de drone iraniene din Rusia începe să se concretizeze
Kirby a spus că SUA sunt îngrijorate pentru că dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor.
„Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia lucrează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene din interiorul Rusiei”.
O imagine furnizată de Maxar Technologies și publicată de Casa Albă arată un sit industrial la câteva sute de kilometri la est de Moscova, unde oficialii serviciilor de informații americane cred că Rusia – cu ajutorul Iranului – construiește o fabrică pentru a produce drone de atac pentru a fi utilizate în invazia sa continuă a Ucraina.
Oficialii americani cred că uzina din zona economică specială Alabuga din Rusia ar putea fi operațională până la începutul lui 2024.
Statele Unite au sancționat anterior directorii iranieni ai unui producător echipamente militare pentru furnizarea de drone către Rusia.
Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a spus că au fost trimise înainte de invazia Rusiei din februarie. Moscova a negat că forțele sale au folosit drone iraniene în Ucraina.
Kirby a mai spus că și Rusia sprijină Iranul, aceasta din urmă căutând să primească de la Moscova echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv elicoptere și radare.
„Rusia a oferit Iranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în materie de rachete, electronice și apărare aeriană”, a spus el.
„Acesta este un parteneriat de apărare la scară largă, care este dăunător Ucrainei, vecinilor Iranului și comunității internaționale. Continuăm să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a perturba aceste activități, inclusiv prin împărtășirea acestora cu publicul – și suntem pregătiți să facem mai mult.”
Drone iraniene modificate special pentru Rusia
Anterior, raport de investigație obținut de CNN spunea că Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei.
Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131 găsit în regiunea de sud a Odesei în octombrie 2022 a fost examinat luna trecută de organizația Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană.
Analiștii grupului cred că focoasele, care măsoară mai puțin de doi metri lungime, au fost modificate în grabă cu straturi, montate prost, de zeci de fragmente mici de metal care la impact se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă aceste fragmente, există și 18 „încărcături” mai mici în jurul circumferinței focosului care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.
Urmărește ultimele evoluții din a 471-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.