Ambasadorii straini la Bucuresti despre economie: Aduceti companiile de stat pe profit, cheltuiti banii de la UE, investiti in educatie si sustineti IMM-urile
Restructurarea companiilor de stat, directionarea investitiilor publice si private catre sistemul educational si un mediu antreprenorial puternic sunt solutiile pentru a accelera cresterea economica din Romania, prezentate joi de ambasadorii Marii Britanii, Poloniei si Finlandei cu ocazia evenimentului Romanian Business Leaders Summit, o organizatie non-guvernamentala fondata in urma cu doi ani de mai multi executivi si antreprenori din mediul de business local, scrie Mediafax.
„Cred ca provocarea pentru Romania, Polonia, Finlanda si pentru intreaga Uniune Europeana este in acest moment competitivitatea, acesta este elementul pe care trebuie sa ne concentram. Trebuie sa vedem daca sectorul public poate fi un motor de crestere pentru economie sau daca este un element care sta in fata cresterii economice”, a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii.
Seful diplomatiei britanice la Bucuresti a subliniat ca firmele care se afla in continuare in portofoliul statului trebuie restructurate astfel incat acestea sa treaca pe profit. „Trebuie sa incepeti reformele cu companiile detinute de stat. Aceste companii trebuie sa produca profit si nu pierderi pentru bugetul de stat.”
Declaratiile lui Martin Harris vin in conᅡtextul in care guvernul Ponta are pe masa mai multe dosare de privatizare, printre care se numara cel al combinatului Oltchim, al transportatorului de gaze Transgaz sau al transportatorului feroviar CFR Marfa.
Harris a readus in lumina reflectoarelor si o alta „pata” de pe obrazul administratiei de la Bucuresti: absorbtia fondurilor europene. El a notat ca noul buget al Uniunii Europene in perioada 2014-2020 va directiona cu precadere fondurile comunitare catre economiile periferice, printre care se numara si Romania. Ambasadorul a adaugat insa ca degeaba va aloca Bruxelles-ul mai multe miliarde de euro Romaniei atata timp cat Bucurestiul nu va reusi sa cheltuiasca acesti bani. „Romania trebuie sa dezvolte capacitatea de a cheltui fondurile europene, problema este ca trebuie sa dezvolte aceasta capacitate acum si nu in viitor. Una dintre solutii este aceea de a ‘cumpara’ aceasta capacitate din sectorul privat.”
Un alt motor de crestere pe termen lung pentru economie adus este reformarea sistemului educational, a spus Ulla Vaisto, ambasadoarea Finlandei in Romania. „Acum doua sau trei decenii Finlanda era cum este acum Romania. Atunci eram o tara saraca, iar oamenii emigrau la acel moment in Suedia pentru ca era o tara mai bogata. Situatia este acum total diferita, iar acest lucru se datoreaza sistemului de educatie si faptului ca am dorit sa fim o economie bazata pe cunoastere si abilitati.”