Amenințat cu noi proteste, Guvernul crește salariile polițiștilor, militarilor și angajaților din Sănătate la nivelul maxim pentru 2022 – proiect de OUG
Amenințat cu un val de proteste nu doar de către profesori, ci și de polițisti și de angajații din Sănătate, Guvernul vrea să majoreze prin OUG și salariile acestora până la nivelul maxim de salarizare prevăzut în lege pentru anul 2022. Creșterile salariale s-ar aplica începând din luna iunie 2023.
După ce a majorat de la 1 iunie 2023 salariile personalului nedidactic din învățământ, dar și ale altor bugetari care ocupă funcții comune din Anexa 8 a legii salarizării, Guvernul se pregătește acum să facă același lucru și cu alte categorii de angajați aflați în aceeași situație.
Ministerul Muncii a lansat marți în consultare publică un proiect de Ordonanță de urgență prin care vrea să aducă la nivelul maxim de salarizare pentru anul 2022 prevăzut în legea cadru 153/2017 și angajații din Anexa 2 (Sănătate) și pe cei din Anexa VI (Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională).
- VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
Angajați cu salarii rămase în urmă în Sănătate: Infirmierele, brancardierii, nămolarii, spălătoresele ori îngrijitoarele
În nota de fundamentare se arată ce angajați din Sănătate au rămas în urmă cu salariile.
Este vorba de o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din Familia ocupațională de funcții bugetare „SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” din Anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv, statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă.
- „Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.
- Având în vedere problema majoră a domeniului de asistență socială, lipsa personalului de specialitate, și ținând cont de provocările cu care se confruntă sistemele de asistență socială (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România, criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale, migrarea forței de muncă în alte state membre în defavoarea României și nu numai), se propune majorarea salariilor de bază pentru personalul de specialitate din domeniul asistenței sociale la nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022.”, se arată în motivarea la OUG.
Și salariile polițiștilor și militarilor vor fi majorate de la 1 iunie la nivelul maxim pentru 2022
În document se precizează că ultima majorare salarizală adoptată de Guvern pentru bugetarii din Anexa 8 „Familia ocupațională de funcții bugetare «Administrație» a vizat un număr de aproximativ 8000 de angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Astfel, s-au creat premisele unei diferențieri salariale în raport cu restul angajaților din sistem (polițiști și militari), salarizați potrivit anexei nr. VI la Legea-cadru nr.153/2017, pentru care nivelul salariului de funcție/soldei de funcție nu a fost majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022.
Polițiștii și militarii ar rămâne singurele categorii de personal care nu ar avea salariile stabilite la nivelul respectiv.
Impact bugetar de peste 813,4 milioane de lei în 2023
Toate aceste majorări vor fi aplicate începând cu luna iunie 2023, se arată în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în următoarea ședință de Guvern din această săptămână.
În nota de fundamentare este prezentat și o estimare privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, pe anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani).
Astfel, pentru acest an, impactul bugetar este de peste 813,4 milioane de lei, urmând ca în următorii 4 ani impactul financiar să fie un minu de peste 1,5 miliarde de lei în fircare an.
Cu ce proteste au amenințat polițiștii și ce le-a promis Bode
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunţat încă din 29 mai că va declanşa proteste în stradă, începând din 6 iunie, amenințând inclusiv cu blocarea sistemului dacă nu le sunt soluționate solicitările.
Sindicaliştii reclamă „deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în M.A.I, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc”.
De asemenea, sindicaliştii susţin că examinarile medicale vor reduce şi mai mult numărul de candidaţi rămaşi în cursă.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor din MAI sunt:
- 1. Aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională începând cu 01.07.2023.
- 2. Scoaterea Legii 223/2015 din PNRR. Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat şi nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaţilor”.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a invitat pe sindicaliști la consultări în data de 30 mai, anunțând ulterior ce soluții le-a propus.
- „Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.
- Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.
- Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an.
- În privința legii pensiilor militare, proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanții sindicatelor prezenți la întâlnire de faptul că va susține toate amendamentele formulate și asumate de instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.”, a comunicat atunci MAI.
Grevă japoneză începând de miercuri în Sănătate / Marș de protest joi
Angajații din sănătate vor intra în grevă japoneză începând de miercuri, iar joi vor organiza un marș de protest începând cu ora 11:00, pe traseul Piața Victoriei (Guvern) – Piața Revoluției (Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății) – Piața Constituției (Parlament). Sindicaliștii din sănătate amenință și cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu vine cu soluții la revendicările lor până la data de 15 iunie.
Federația Solidaritatea Sanitară anunță că la mitingul de joi sunt așteptate toate profesiile din domeniul sănătății, „fiindcă toți suntem afectați într-un fel sau altul de o nedreptate”.
Ce îi nemulțumește pe sindicaliștii din sănătate:
- sporurile de tură, zile nelucrătoare și de condiții de muncă ne sunt calculate la ”salarii din trecut” (altele decât salariile de bază), salarii care nu mai au nicio legătură cu prețurile din prezent;
- tariful gărzilor este calculat, de asemenea, la un ”salariu din trecut”;
- indemnizația de hrană stă pe loc de mai bine de 3 ani;
- salariile de bază, în general, nu sunt așezate/ nu au un nivel de creștere așa cum ar trebui (respectiv în varianta pe care noi am negociat-o cu Ministerul Sănătății).
„Acțiunile de protest sunt desfășurate cu membrii sindicatelor ”Solidaritatea Sanitară”, la ele putând însă participa toți angajații din sănătate care sprijină solicitările noastre (toți beneficiarii lor). Cu cât participă mai multe persoane interesate cu atât cresc șansele de a-i determina pe guvernanți să ne onoreze revendicările”, este mesajul sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară.