Sari direct la conținut

Cotidian german: Proiectul Nabucco se indreapta catre esec, dupa planul de retragere a grupului RWE

HotNews.ro

Liderii si investitorii implicati in proiectul Nabucco ar trebui sa se gandeasca daca opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi nu este simbolica pentru gazoduct. Intriga din opera a avut multe in comun pana acum cu proiectul care valoreaza miliarde de euro, mai multe decat si-ar fi dorit cei care l-au pornit, iar acum, odata cu retragerea grupului german RWE, cortina ar putea sa fie trasa definitiv peste proiect, comenteaza cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, citat de Naturalgaseurope.com.

Oficiallii responsabili pentru politica energetica din Bruxelles si alte capitale europene au tot visat sa aiba propriul lor gazoduct in UE, care ar transporta gaz din Asia Centrala catre Occident, traversand Rusia.

Nabucco este menit sa reduca dependenta tot mai mare de principalul furnizor – Gazpromul rusesc – precum si de presedintele Vladimir Putin, noteaza cotidianul german.

Iar acum, cortina ar putea fi trasa permanent peste Nabucco, intrucat grupul german RWE intentioneaza sa paraseasca proiectul.

Politicieni de varf din Europa de Vest sunt nevoiti sa priveasca, neputinciosi, cum Nabucco se scufunda. Iar acest fiasco arata cat de putin se poate opune Europa pozitiei dominante a Rusiei pe aceasta piata, incheie comentariul.

Nabucco este un sistem cu puncte multiple de intrare si iesire, fiind proiectat sa transporte gazele naturale disponibile pe traseul conductei, a explicat pentru HotNews.ro Christian Dolezal, director de comunicare, Nabucco Gas Pipeline International. Astfel, este intarita afirmatia facuta de seful OMV, Gerhard Roiss, care a spus ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra.

Nabucco Vest a fost selectata in luna iunie drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia – Azerbaidjan).

Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit.

Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro