Sari direct la conținut

VIDEO Ministerul Educatiei schimba regulile de inscriere la clasa pregatitoare. Stelian Fedorca, secretar de stat: Se revine la vechea metodologie de inscriere la scoala / Reactie dura a lui Daniel Funeriu: Se va reveni la spaga, arbitrar si clientelism

HotNews.ro

Ministerul Educatiei schimba regulile de inscriere la clasa pregatitoare. Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca de la anul „se revine la vechea metodologie de inscriere la scoala”, existenta pana la criteriile introduse anul trecut. Se renunta astfel la cele patru etape de inscriere, la criteriile de departajare conform carora au prioritate la inscriere copiii orfani, din familii monoparentale sau care au un certificat medical de incadrare in grad de handicap. „Consiliul de Administratie al fiecarei scoli va stabili propriul regulament pe care il va afisa, asa cum era si inainte”, a explicat pentru HotNews.ro Fedorca.

Singurele criterii care raman in vigoare pentru toate scolile sunt:

  • au prioritate copiii care sunt in circumscriptia scolii
  • existenta unui frate / a unei surori a copilului inmatriculat in scoala
  • in functie de decizia Consiliului de Administratie, poate ramane in unele scoli si prioritatea la inscriere a copiilor care au cadre didactice.

Dar totul va fi flexibil, iar decizia finala apartine Consiliilor de Administratie ale scolilor. La scoala de circumscriptie nu este obligat nimeni sa se inscrie, la fel ca anul trecut, dar criteriul, in principiu, va ramane, pentru ca este in avantajul copiilor sa invete la scolile apropiate de ei„, a declarat Stelian Fedorca.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/822e709d3e94927c46dca46ce357cec8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

UPDATE Daniel Funeriu: In locul unui sistem predictibil, se reinstituie haosul atat de drag USL-ului: se va reveni la spaga, arbitrar si clientelism

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca „in locul unui sistem predictibil, se reinstituie haosul atat de drag USL-ului: se va reveni la spaga, arbitrar si clientelism„. „Parintii vor trebui sa mearga sa depuna dosarele la 10 scoli cu cozi interminabile, iar copiii nu vor mai putea merge la scoala pe care o doresc. Probabil ca au facut-o la presiunea noilor directori si inspectori pusi de USL, disperati ca pe sistemul introdus de noi nu mai puteau lua spagi. Asta e USL-ul in toata splendoarea sa„, a afirmat Funeriu.

Potrivit lui Stelian Fedorca, „va exista o singura etapa de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare, dosarele se depun in perioada martie – mai, dupa care Consiliile de Administratie ale scolilor vor analiza cererile de inscriere. Va ramane si o inscriere electronica, pentru cazul in care un parinte isi inscrie copilul la patru scoli. El va fi acceptat la una dintre ele si se vor debloca automat locurile din celelalte trei scoli unde mai fusese inscris„.

Modificarile vor fi in vigoare in luna martie, cand incep inscrierile in clasa pregatitoare, a mai declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei pentru invatamantul preuniversitar. Acesta a explicat pentru HotNews.ro ca, de la anul, copiii care implinesc 6 ani pana la inceperea anului scolar vor putea fi inscrisi doar la clasa pregatitoare, nu direct in clasa I, asa cum prevede de altfel si metodologia in vigoare.

In ceea ce-i priveste pe copiii care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, la fel ca anul trecut, acestia vor putea fi inscrisi la clasa pregatitoare daca rezultatul evaluarii psihosomatice arata ca pot parcurge clasa pregatitoare cu succes. „Se pastreaza evaluarea psihosomatica pentru ca este in avantajul copiilor, iar daca medicul spune ca el nu este pregatit pentru clasa pregatitoare, atunci nu trebuie sa fortam copilul„, a precizat Fedorca.

Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar, dar locatia poate sa difere in functie de spatiu„, a precizat Stelian Fedorca. Conform oficialului, decizia va fi luata la nivel local. „Exista scoli unde in aceeasi curte este si o gradinita. Daca nu exista loc suficient in scoala, este si pacat sa nu folosim spatiul si infrastructura existente„, a explicat pentru HotNews.ro secretarul de stat.

Acesta a anuntat ca toate modificarile operate si metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare vor fi publicate in luna ianuarie. „In prezent are loc evaluarea celor care predau la clasa pregatitoare si a inceput si realizarea studiului de impact privind clasa pregatitoare, astfel ca in ianuarie – februarie vom avea toate datele si va fi publicata metodologia„, a declarat Stelian Fedorca.

Intrebat de ce Ministerul Educatiei a luat aceasta decizie, secretarul de stat a declarat: „pentru ca ce s-a intamplat anul trecut a produs o mare agitatie in randul parintilor si a copiilor, iar lucrurile acestea nu erau necesare. Nu stiu de ce s-a produs acea modificare„.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro