Sari direct la conținut

Hidroelectrica a ramas cu energia nevanduta pe bursa

HotNews.ro

​​Hidroelectrica a scos pe pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale- OPCOM, in perioada 30 octombrie-5 noiembrie, nu mai putin de 35 de pachete de energie, insumand o cantitate de 1,8 TWh, in valoare totala de circa 400 milioane de lei. In ciuda asteptarilor, interesul pentru energia hidro a lipsit, fiind vandute doar trei pachete. Toate celelalte licitatii au fost anulate. Ceea ce a pus pe fuga eventuali cumparatori a fost o conditie impusa de vanzator: plata in avans a 50% din valoarea contractului, in situatia in care energia urma sa fie livrata din 2013. Hidroelectrica urmeaza sa vina cu noi oferte, renuntand la aceasta conditie.

Cele trei pachete au fost vandute catre Arelco la pretul de pornire de 220 de lei/MWh, catre GDF SUEZ Energy România la pretul de 221,2 lei/MWh si catre E.ON Energie România la pretul de 220,4 lei/MWh.

Pretul minim solicitat de Hidroelectrica a fost de 220 lei/MWh. In cazul in care ar fi reusit sa vanda toata energia scoasa pe bursa, Hidroelectrica ar fi avut o sansa sa iasa din insolventa pana la sfarsitul anului in curs.

Hidroelectrica va inregistra in acest an pierderi de 100 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 124 milioane lei in 2011, iar veniturile vor scadea cu aproximativ 800 milioane de lei, ca urmare a unei productii de electricitate la un minim istoric, a declarat, la inceputul lunii octombrie, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. „Productia de electricitate in 2012 va fi un la un minim istoric, la 12 TWh, din cauza secetei”, a mai spus atunci Remus Borza. Hidroelectrica a incheiat primul semestru cu pierderi de 60 milioane euro.

Reamintim ca Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. Administratorul judiciar a realizat un raport prin care identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica si care au provocat pierderi de peste 2 miliarde euro:

  • contractele de furnizare energie electrica catre „baietii destepti”
  • cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie
  • cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an
  • contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile
  • managementul defectuos
  • seceta prelungita
  • nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii
  • vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost
  • derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.

Pana in prezent au fost rezolvate doar primele doua puncte din raport.

In vara au fost denuntate 6 contracte din 10: Cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, doua cu Energy Financing Team (EFT) si cu Euro-Pec. Alte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost renegociate, fiind incheiate noi acorduri. De asemenea, a denuntat contractele de cumparare a energiei electrice produse la Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, contracte prin care achizitiona energie scumpa pentru a o vinde ieftin.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro