VIDEO La Oradea are loc Campionatul European al Vatmanilor / Ce tramvaie sunt folosite și care sunt probele
Campionatul European al Vatmanilor, Tram-EM, găzduit la Oradea, în premieră în România, a început sâmbătă dimineaţă, cu participarea a 25 de echipe din oraşe mari ale Europei.
Deschiderea oficială a avut loc în Piaţa Unirii, de la ora 10, cu prezentarea echipelor, alcătuite din câte doi vatmani şi un supervizor, şi un scurt filmuleţ cu tramvaie şi imagini din oraşul reprezentat, cu salutul de bun venit al directorului societăţii de transport public din Oradea, OTL, Adrian Revnic.
Gazdele orădene, care au reuşit să urce pe podium, locul III, la ediţia din 2019, şi-au propus încă de atunci să organizeze în oraşul de pe Criş această competiţie de nivel înalt, însă pandemia a amânat evenimentul.
„Faptul că am reuşit să aducem acest campionat la Oradea este benefic din foarte multe puncte de vedere. În primul rând suntem pa harta Europei în ce priveşte transportul public. Apoi lumea poate să vadă cât de frumos este acest oraş şi să ia contact cu cultura şi tradiţiile noastre româneşti. De asemenea, este reprezentată întreaga Europă, din Irlanda, până în Ucraina, din Suedia până în Italia. Avem, în acest moment, Europa la noi în casă, iar noi suntem bucuroşi să fim gazdele acestui minunat concurs. Scopul nostru este să ne cunoaştem unii pe alţii, cei din familia mare a conducătorilor de tramvai,” a declarat, pentru Agerpres, directorul Adrian Revnic.
Piaţa Unirii a fost pregătită ca pentru un mic festival, cu o scenă montată în aer liber, fiind aduse mai multe food-truckuri, amenajate zone de jocuri pentru copii, standuri cu informaţii despre transportul public orădean.
Concursul are loc pe tramvaie Siemens și Astra
Cu muzică, momente de dans cabaret şi bună dispoziţie, festivitatea de deschidere a marcat debutul concursului ce se derulează pe parcursul zilei în centrul oraşului.
Fiecare echipă va concura pe două tipuri de tramvaie din flota orădeană – Siemens şi Astra – pe un tronson de 130 de metri de pe strada Independenţei şi din Piaţa Unirii. Echipele sunt formate dintr-un vatman, o vatmaniţă şi o a treia persoană care va asigura asistenţa tehnică. Singura echipă alcătuită doar din femei este cea din Ucraina.
„Ca şi criterii de concurs se urmăresc abilităţile de adaptare la un nou vehicul, reacţiile la situaţiile neprevăzute, îndemânarea conducătorului de tramvai astfel încât să poată efectua, la timp, în cel mai scurt timp, diferitele acţiuni, astfel încât să îşi dovedească profesionalismul,” a precizat Revnic.
Pentru Oradea se vor lupta – după ce au trecut de o preselecţie internă foarte strictă – Leonte Oniţa şi Karoly Eva.
Cele 25 de oraşe din concurs sunt: Barcelona, Basel, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Debreţin, Dresda, Dublin, Florenţa, Gothenburg, Hanovra, Kosice, Kiev, Leipzig, Malaga, Nurnberg, Oslo, Oradea, Praga, Rotterdam, Stockholm, Szeged, Viena, Varşovia şi Zagreb.
Conform regulilor campionatului european, în calitate de gazde, orădenii au intrat primii în concurs, urmaţi de reprezentanţii oraşului câştigător în ediţia precedentă, Hanovra. Ordinea pentru restul echipelor a fost trasă la sorţi.
Probele din Campionatul European al Vatmanilor
La Tram-EM, prima probă constă în „atingerea şi menţinerea unei viteze de 25 km/h şi frânarea la punct fix”.
Cea de-a doua probă se anunţă una atractivă pentru privitori. Pe o porţiune a căii de rulare va fi dusă o masă de biliard, iar vatmanii vor trebui să conducă încet până la masa de biliard, să lovească un tac de mari dimensiuni cu tramvaiul, în aşa fel încât acesta să lovească la rându-i bila albă şi s-o trimită spre o zonă a mesei inscripţionată cu diferite punctaje. Echipa va primi puncte în funcţie de locul unde ajunge bila.
Primele două probe vor fi susţinute cu tramvaiul Astra.
Cea de-a treia probă va consta în stingerea rapidă a unui incendiu izbucnit pe calea de rulare. Un arbitru măsoară timpul până la stingerea focului.
După o pauză de prânz, echipele se vor întoarce în concurs, de data aceasta folosind tramvaiul Siemens.
În proba a patra, echipele vor trebui să aşeze un manechin lângă linia de tramvai, într-o curbă, astfel încât să fie cât mai aproape de linie, dar totuşi să nu fie atins de garnitura de tramvai care va trece pe acolo. Cu cât se trece mai repede de manechin cu atât se obţin mai multe puncte.
Concurenţii vor trece la proba a cincea: oprirea în aşa fel încât a treia uşă dublă a garniturii să ajungă exact în mijlocul câmpului de măsurare, marcat pe jos.
În fine, proba a şasea va fi una ieşită din comun: tramvaiele vor trebui să lovească o minge de mari dimensiuni; după atingerea mingii, vatmanul începe frânarea de urgenţă, care, la rându-i, va lovi şase popice uriaşe amplasate în zona Pieţei Unirii. Timpul contează, aşa că vatmanul va trebui să iasă repede şi să oprească măsurarea lui cu soneria roşie.
Campionatul European al Vatmanilor (Tram-EM) a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. Echipa OTL din Oradea a fost singura din România care a participat, până în prezent, la campionatele europene ale conducătorilor de tramvaie.
Festivitatea de premiere a celor mai buni vatmani ai Europei va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 16, iar seara, de la ora 21, concurenţii şi orădenii vor fi invitaţi la un concert susţinut de cântăreaţa Irina Rimes. (Agerpres)