Sari direct la conținut

ANI se adreseaza Consiliului Superior al Magistraturii in cazul Diaconu. Horia Georgescu: Aducem in atentia CSM ca asistam la un conflict constitutional intre puterile statului

HotNews.ro

Agentia Nationala de Integritate se va adresa, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in cazul senatorului Mircea Diaconu, aducandu-i in atentie ca „asistam la un conflict constitutional intre puterile statului”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANI, Horia Georgescu, adaugand ca institutia pe care o conduce nu are alte instrumente prin care sa actioneaza intr-o astfel de situatie. Reprezentantul ANI si-a manifestat increderea ca CSM va sesiza Curtea Constitutionala printr-un demers care sa transeze acest conflict.

„Maine ne adresam Consiliului Superior al Magistraturii si le aducem in atentie ca asistam la un conflict constitutional intre puterile statului. CSM va analiza solicitarea nostra. Sunt convins ca va sesiza Curtea Constitutionala printr-un demers care sa transeze acest conflict”, a declarat presedintele ANI.

Horia Georgescu a precizat ca „Agentia Nationala de Integritate nu are alte instrumente in afara de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii.”

Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit Agentiei Nationale de Integritate, se afla in stare de incompatibilitate, anunta Agerpres. Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce „pentru” au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot. Votul a fost secret si electronic.

Comisia Europeana (CE) a anuntat, prin purtatorul de cuvant al institutiei – Mark Grey-, ca regreta decizia Senatului roman de a nu da curs unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul senatorului Mircea Diaconu. „Este important pentru statul de drept in Romania ca deciziile judecatoresti sa fie aplicate cu strictete. Decizia Senatului roman este in contradictie cu recomandarea Comisiei de ‘a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate’, care este inclusa in ultimul raport pentru Romania adoptat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, a precizat Grey.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro