Reabilitarea termica a blocurilor va fi facuta si cu bani europeni
Lucrarile de izolare termica a blocurilor vor fi finantate prin fonduri europene, a anuntat ministrul dezvoltarii, Eduard Hellving, dupa sedinta de Guvern de miercuri. Ministrul a spus ca investitiile tinta sunt blocurile de locuinte construite intre 1950 si 1990 in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse. Ministerul Dezvoltarii va lansa in 15 octombrie un apel public de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte, urmand ca, incepand cu 1 noiembrie, potentialii beneficiari sa poata depuna proiectele la sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionala.
Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 154 de milioane din contributia nationala (buget de stat, contributia autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari). Gradul de confinantare va fi de 60% din fonduri europene si bugetul stat, iar 40% de autoritatile locale si asociatiile de proprietari.
„Cele 40 de procente de cofinantare care trebuie platite de catre administratia publica si asociatia de proprietari pot fi impartite in functie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contributia asociatiei va fi de 10%; in cazurile in care mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contributia asociatiei va fi de 20% si evident, contributia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartitie a contributiilor echitabila, menita sa incurajeze accesarea acestor fonduri si de catre asociatiile de proprietari ale caror membri au venituri reduse si care au cea mai mare nevoie sa faca economii la plata intretinerii”, a spus Eduard Hellvig.
Beneficiarii eligibili sunt unitatile administrativ teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)- municipii resedinta de judet, in calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, precum si cele 6 sectoare ale Bucurestiului.
Programul se va inchide in anul 2013, insa ar putea sa fie inclus si perioada de finantare 2014-2020.