Patapievici: Bursierii ICR protesteaza fata de acuzatiile nefondate si refuza sa fie folositi politic
Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a catalogat acuzele aduse bursierilor ICR, ca ar fi agenti de propaganda, „o campanie de denigrare” impotriva Institutului si a prezentat protestul acestora, miercuri intr-o conferinta de presa organizata de ActiveWatch, relateaza Mediafax.
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei a organizat, miercuri, o conferinta de presa pentru punerea in discutie a acuzatiilor care au fost lansate de unii jurnalisti si politicieni USL la adresa unor jurnalisti care lucreaza in presa internationala, printre care si actuali si fosti bursieri ai Institutului Cultural Roman (ICR), implicati in programele de traduceri literare ale institutiei.
La conferinta au participat jurnalistele Carmen Valica (corespondent RRA la Bruxelles) si Liliana Ciobanu (jurnalist freelancer), acuzate de politicieni USL ca ar fi adus daune imaginii Romaniei in strainatate. Acuzatiile nu au fost sustinute de dovezi, au fost respinse de cele doua si au fost prezentate de ActiveWatch drept o campanie de denigrare
La conferinta, Patapievici a citit protestul trimis de bursierii ICR „impotriva acuzatiilor iresponsabile si nefondate care le-au fost aduse, in ultimele zile, de catre ziaristi si politicieni romani”.
„Nu suntem nici spioni, nici agenti, asa cum afirma cei care ignora in mod deliberat si tendentios datele cu privire la activitatea noastra, desfasurata cu maxima transparenta si mediatizata permanent atat in Romania, cat si in tarile noastre. Ne permitem sa-i trimitem pe detractorii nostri la Dictionarul explicativ al limbii romane (cu care am fost dotati in mod subversiv de catre ICR!), pentru a se documenta cu privire la diferenta dintre un ᅡagent literarᅡ si un ᅡagent de spionajᅡ”, se spune in comunicatul de protest.
„Refuzam sa fim folositi ca arme intr-un conflict politic in care nu suntem implicati in niciun fel si cerem Guvernului si Parlamentului sa se delimiteze oficial de toti cei care au demarat aceasta campanie obscena”, se arata in incheierea comunicatului.
Inainte de citirea protestului, Patapievici a enumerat declaratii ale unor jurnalisti si politiceni la adresa bursierilor ICR, printre care: „Cine va cerceta Raportul ICR va observa ca, pe bani publici, s-au acordat mii de burse unor ziaristi sau traducatori, care, ulterior, erau folositi in campaniile regizate de puterea pedelista de la Bucuresti. (…) majoritatea celor finantati prin aceasta adevarata agentura sunt platiti pentru cu totul alte activitati decat cele culturale” (Ion Spanu, cotidianul.ro), „Aceasta retea, cel putin cea aflata sub umbrela ICR (…) a ales sa provoace daune tarii noastre si sa tarasca fortele politice, daca nu chiar si tara, in noroiul dezinformarii” (Cornel Nistorescu, cotidianul.ro), „intreaga structura de ofiteri acoperiti ai Institutului Cultural Roman, nenumarati propagandisti sub epoleti, care actioneaza in tara si in strainatate, in presa si nu numai” (Sorin Rosca-Stanescu, Jurnalul National), solicitarea Noricai Nicolai ca ICR sa prezinte „de urgenta” un raport in legatura cu situatia bursierilor sai, constatand ca foarte multi dintre acestia sunt „agenti de presa platiti din banii publici ai regimului Basescu”, declaratia lui DaDaniel Chitoiuministru al Economiei, care s-a referit la bursierii ICR ca la „vectorii de imagine platiti din bani publici prin ICR sau alte institutii ale statului care in loc sa-si faca treaba pentru serviciul pentru care au fost trimisi afara ei, in schimb, au denigrat Romania”.
Patapievici a incheiat amintind de o declaratie facuta duminica seara la Antena 3 de Crin Antonescu, presedintele interimar al Romaniei, „cu aplombul cunoscut”: „Aceasta campanie (speculatiile ca ar fi urmat sa-l gratieze pe Adrian Nastase, n.r.) este stranie cu atat mai mult cu cat noi nu regasim in declaratiile unor institutii sau oameni politici seriosi din Europa tema asta. O regasim in propaganda interna si probabil in anumite colturi de pagina ale unor organisme de presa chiar serioase din Occident, dar tot prin filiera vreunui fost sau actual bursier ICR”.
Patapievici a catalogat aceste interventii drept „o campanie de denigrare impotriva ICR”, realizata printr-un „instrument de presa discreditat” – cotidianul.ro, care a lansat acuzatiile, preluate de Jurnalul National si difuzate de Antena 3 prin vocea politicienilor amintiti, ajungand pana la conducerea USL.
Presedintele ICR a explicat rolul bursierilor pe care ICR i-a avut din 2006, in programul „Traducatori in formare”, initiat in contextul lansarii programului de traduceri din literatura romana TPS (Translation and Publication Support) si lipsei traducatorilor, cu ajutorul carora opere literare romanesti sa fie publicate la edituri din strainatate.
Bursierii au fost selectati de fiecare data de comisii externe, nu de ICR, si numele lor au fost anuntate pe site-ul institutului dupa fiecare selectie, a precizat Patapievici, punand la dispozitie si lista acestor bursieri. Pana in prezent, peste 120 de traducatori au beneficiat de acest program de formare al ICR, iar prin TPS s-au tradus circa 330 de carti in sase ani.
Totodata, pe langa cursurile de formare de care au beneficiat, traducatorii bursieri ai ICR s-au putut intalni cu scriitorii romani care le-au trezit interesul si au luat contact si cu viata culturala din Romania, „cea reala, zona underground, cea nonconformista, dinamica”, a mai spus Patapievici, adaugand ca bursierii au fost dusi, printre altele, la muzee, la festivalul de film organizat de Mircea Dinescu la Cetate, nu la Cotroceni sau la Guvern.
„Au devenit pentru noi niste vectori de imagine (…), au amintiri foarte bune despre Romania”, in urma acestor burse, a mai spus Patapievici, in conferinta de miercuri.
Vineri, ICR a transmis intr-un comunicat ca „publicisti si traducatori din strainatate care s-au dedicat promovarii culturii romane au devenit tinte ale dezinformarii si calomniilor proferate de fosti ziaristi si preluate imediat de unii politicieni din Romania” si ca ” care a prilejuit aceste atacuri este informatia (publica, prezenta in rapoartele ICR) ca jurnalistul Raul Sanchez Costa, autorul unui interviu cu prim-ministrul ViVictor Pontaparut in cotidianul spaniol El Pais, a beneficiat in 2006 de o bursa ICR”. Jurnalistul spaniol l-a intrebat pe premierul Victor Ponta in acel interviu daca isi va da demisia daca este gasit vinovat de plagiat.
„Calomniatorii nu pun in discutie pertinenta intrebarilor sau realitatea raspunsurilor, ci incrimineaza faptul ca un interviu cu prim-ministrul roman a fost realizat de un jurnalist care a avut ocazia sa cunoasca Romania cu sprijinul unei institutii romanesti (sprijin acordat cu sase ani inainte de realizarea interviului in cauza). Selectia bursierilor a fost intotdeauna facuta de catre jurii independente de ICR, fapt care poate fi verificat cu usurinta”, se mai preciza in comunicatul citat.
„De la aceasta se ajunge la afirmatia halucinanta ca publicisti, oameni de cultura si traducatori din strainatate care au beneficiat, intr-un fel sau altul, de sprijin din partea ICR ar forma, in realitate, o retea de agenti de influenta politica”, au mai spus reprezentantii ICR.
„Protestam cu indignare fata de calomnierea unor oameni a caror singura vina este interesul si, adesea, pasiunea, pentru Romania si cultura romana”, se arata in incheierea comunicatului ICR in sprijinul bursierilor sai.