Activitatea Ministerului Economiei: Multe tinte ratate in acordul cu FMI
Respectarea obligatiilor asumate prin scrisoarea de intentie catre FMI s-a dovedit a fi o misiune foarte dificila pentru Ministerul Economiei. Pentru multe actiuni cuprinse in scrisoare a fost deja depasit termenul. De exemplu, ar fi trebuit ca pana la finele lunii iunie sa fie introdus management privat la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare. Insa, in loc de numirea unor manageri privati, Hidroelectrica s-a ales cu intrarea in insolventa, iar Oltchim a intrat in administrare speciala. Nici la capitolul privatizari nu este mai buna situatia avand in vedere ca Transgaz ar fi trebuit sa se listeze pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, listarea Hidroelectrica ar putea fi compromisa chiar daca este un criteriu structural de referinţă de îndeplinit.
Potrivit scrisorii, oferta publică pentru acţiunile Romgaz şi Hidroelectrica va constitui criteriu structural de referinţă de îndeplinit până la mijlocul lunii octombrie 2012. Adica, este o conditie obligatorie de indeplinit. Cu toate acestea, Hidroelectrica a fost bagata in insolventa si este foarte greu de crezut ca va fi pregatita pentru listarea pe bursa pana la mijlocul lunii octombrie. Administratorul judiciar a declarat recent pentru HotNews ca procesul de reorganizare a companiei ar putea dura pana la un an.
- „Ne propunem acum să organizăm oferte publice pentru Transgaz (15%) până la finele lunii iunie 2012, Romgaz (15%) până la mijlocul lunii septembrie 2012, şi Hidroelectrica (10% prin majorare de capital) până la mijlocul lunii octombrie 2012 şi vom urgenta pregătirile pentru vânzarea acţiunilor Nuclearelectrica (10% prin majorare de capital) până la finele anului 2012. Pentru a accelera aceste reforme, am decis ca în anul 2012 să ne concentrăm eforturile pe vânzarea de acţiuni la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Tranzgaz (pentru companiile din portofoliul Ministerului Economiei)”, se mai arata in documentul transmis FMI.
Chiar si premierul Victor Ponta recunostea recent ca nu sunt respectate unele termene convenite cu FMI. Ponta a gasit si o scuza pentru acest lucru: conflictul cu presedintele Traian Basescu. „Există un puternic conflict la nivel politic între mine şi preşedinte, pentru că venim din partide diferite, şi există şi un conflict personal pentru că bătălia se dă cu toate armele”, a spus Ponta.
- „Cu o singură excepţie notabilă, a vânzării unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica în luna martie, programul de privatizare continuă să înregistreze întârzieri semnificative. După selectarea unui ofertant câştigător pentru privatizarea integrală a Cuprumin, nu s-a reuşit semnarea contractului de achiziţie în timpul prevăzut de lege. Vânzarea acţiunilor Oltchim rămase în proprietatea statului a fost amânată până în luna septembrie a anului 2012 datorită unor probleme tehnice”, se precizeaza in scrisoarea de intentie.
O alta conditie care nu a fost indeplinita deocamdata este crearea noul producător de energie Hunedoara prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară). Acesta trebuia infiintat pana in luna iulie. Singurul complex creat este Oltenia care a fost inregistrat la sfarsitul lunii mai, prin fuziunea complexurilor Craiova, Turceni, Rovinari si SN Lignitul Oltenia.
Privatizari care trebuie facute pana in prima parte a anului 2013
- Privatizarea majoritară a Electrica (inclusiv Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie) şi vânzarea restului de acţiuni ale Electrica în companiile de furnizare şi distribuţie de electricitate deja privatizate
- Noul producător de energie Hunedoara, ce va fi creat până în iulie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară).
- Noul producător de energie Oltenia creat prin fuzionarea SNLO şi a celor trei complexe energetice Craiova, Rovinari şi Turceni (privatizare majoritară). Pentru Oltenia se acorda atentie mai mare datorită volumul mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României.
- Elcen Bucureşti (privatizare majoritară).
- „Ne vom continua dialogul cu Municipalitatea Bucureşti pentru a identifica o soluţie reciproc acceptabilă pentru companiile strâns legate Elcen Bucureşti şi Radet. Pentru toate companiile privatizate, guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea angajamentelor asumate în materie de investiţii”.
O noua entitate: Grup Electrocentrale
„Ne continuăm acţiunile de rezolvare a situaţiei financiare a companiei Termoelectrica. Am scos Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Mintia, şi Electrocentrale Paroşeni din Termoelectrica şi le-am plasat în directa coordonare a Ministerului Economiei. Rămân însă alte active valoroase ce trebuie extrase, active pe care intenţionăm să le plasăm într-o nouă entitate, Grup Electrocentrale. Partea din companie rămasă va fi plasată în procedură de lichidare voluntară până în prima parte a lunii septembrie. Vom transmite Registrului Comerţului o propunere juridică semnată de Consiliul de Administraţie al Termoelectrica în baza unui ordin al Ministerului Economiei, pentru separarea de Termoelectrica a CET Brăilă şi CET Galaţi şi a acţiunilor deţinute la companiile energetice până la mijlocul lunii iunie 2012”, se mai arata in scrisoare.
In ceea ce priveste guvernanta corporativa, se inregistreaza intarzieri foarte mari. „Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie trebuiau selectate/selectaţi până la finele lunii aprilie 2012 pentru a-şi prelua ulterior mandatele cât de repede permite legea; cu toate acestea, am înregistrat întârzieri majore la majoritatea companiilor, excepţie făcând Complexul Energetic Oltenia. La Oltenia, însă, există îngrijorări serioase legate de cât de potriviţi sunt candidaţii selectaţi pentru Consiliu. Vom reevalua procesul de la Oltenia şi vom utiliza doar firme credibile şi independente de recrutare şi doar candidaţii pe deplin calificaţi vor fi numiţi membri ai consiliului. Recunoaştem faptul că dacă s-ar proceda altfel ar fi subminată credibilitatea programului nostru de reformă în faţa publicului şi în faţa potenţialilor investitori”, se arata in scrisoare de intentie. Trebuie precizat ca Oltenia are o conducere numita pe o perioada de 4 luni.
„Vom numi membrii Consiliului şi Directorii Executivi la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare până la finele lunii iunie; numirile pentru membrii consiliului la Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia se vor face până la finele lunii septembrie; iar Directorii Executivi vor fi numiţi până cel târziu la finele lunii octombrie 2012; iar numirea membrilor consiliului şi a Directorului Executiv la Tranzgaz se va face până la finele anului 2012. Din raţiuni de transparenţă toate numirile vor fi publicate”, se mai arata in scrisoarea de intentie.