Analistii rusi cred ca Bruxelles-ul nu va permite Gazprom sa cumpere compania elena DEPA
In pofida crizei in plina derulare, UE nu este pregatita sa renunte la principiile sale si sa permita Gazpromului accesul pe piata ei interna, scrie Nezavisimaia gazeta. O noua batalie se contureaza la orizont – Gazprom este interesat de achizitia societatii elene DEPA, care detine monopolul pe piata gazelor naturale din Grecia si care se confrunta cu dificultati majore legate de finantare. Analistii rusi sint insa sceptici fata de sansele ca Gazprom sa primeasca permisiunea de a cumpara compania greaca.
Zilele trecute, compania elena a anuntat o reusita de moment – i s-a acordat un credit bancar de 100 milioane de euro pentru plata furnizarilor de gaze pana la sfarsitul lunii august. Pe fondul crizei financiare care a cuprins Grecia, DEPA s-a dovedit incapabila sa achite livrarile, pentru ca, la randul ei, nu primeste banii de la marii clienti consumatori de carburant. Acest lucru nu inseamna insa anularea planurilor de privatizare a DEPA, printre pretendenti figurand inclusiv gigantul rus Gazprom.
Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat ca intreprinderea pe care o conduce este interesata de acest activ si ca a depus deja o solicitare de participare la licitatia care va fi organizata in acest sens. Expertii consultati de NG cred ca operatiunea va fi extrem de dificila.
„Pentru Gazprom, acest activ este deosebit de atractiv, avand in vedere ca DEPA se ocupa inclusiv de receptia gazelor lichefiate, nu numai de vanzarea gazelor naturale”, aminteste analistul Dmitri Aleksandrov. „Dar faptul ca 65% dintre actiunile companiei se afla in proprietatea statului poate crea probleme la achizitie”.
Pe de o parte, grecii trebuie sa vanda acest activ, dar pe de alta parte parghiile de presiune asupra tranzactiei se afla la Bruxelles, si asa nemultumit de hegemonia Gazprom. Directorul Institutului pentru energie nationala, Serghei Pravosudov, crede, la randul lui, ca rezolvarea acestei probleme tine inclusiv de factorul politic. „Pentru moment, este greu de anticipat cum vor evalua lucrurile. Mai ales ca nu este foarte clar cat de independenti sunt grecii in alegerea lor”.
Este de asteptat ca, daca Gazprom va reusi sa intre in acest proces de preluare a DEPA, UE va ridica multe bariere in calea tranzactiei, afirma Aleksandr Pasechnik, specialist al Fondului pentru securitate energetica nationala. „Sunt sanse, dar destul de mici. Gazprom va trebui sa se straduiasca serios. Teoretic, s-ar putea merge pe calea unor concesii acordate Bruxellesului, dar de ce natura, este greu de spus”.