Sari direct la conținut

Cum și-a făcut calculele Guvernul când a respins majorările salariale cerute de profesori: Ce impact bugetar ar avea majorări de 15% sau 25% cerute de sindicate – surse

HotNews.ro
Cadrele didactice, protest la guvern, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Cadrele didactice, protest la guvern, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Ultima solicitare a sindicatelor din Educație – făcută miercuri – a fost majorarea salariilor cu 25%, ceea ce ar însemna un impact bugetar de 8 miliarde de lei, după ce inițial au cerut creșterea salariilor cu 15%, care ar genera un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei, au declarat vineri surse oficiale din Guvern.

  • „S-a plecat de la anumite cereri săptămâna trecută, iar ieri după-amiază s-a ridicat miza de la 15% la 25% și am fost înștiințați ca azi va fi și mai mult. Nu înțelegem care este miza.”, a declarat vineri o sursă guvernamentală.

În ciuda faptului că liderii Coaliției spun că vor continua dialogul pentru oprirea grevei din învățământ, Coaliția nu este dispusă în acest moment să ofere nicio creștere salarială înainte de noua lege a salarizării, pe motiv că nu ar fi nici bani și ar fi și anumite aspecte de legalitate.

  • „În momentul acesta legea 153 nu ne conferă acest drept, profesorii sunt în grilă la limită. Cu alte cuvinte trebuie o nouă lege asumată prin jalon. Nu se pot mări salariile atâta vreme cât salariile au ajuns la limită. E drept este o lege depasita în ceea ce priveste profesorii.”, a spus vineri o altă sursă oficială la Guvern.

Sursele oficiale spun că modificările punctuale făcute în timp la legea 153 au dus la tot felul de disparități, Coaliția nefiind dispusă în acest moment să facă aceeași greșeală prin creșterile cerute acum de profesori.

Peste 10.000 de profesori au protestat vineri în București

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe – jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de oferta guvernului și au anunțat că vor continua greva, iar marți vor organiza „protest uriaș” în fața Palatului Cotroceni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro