Sari direct la conținut

UPDATE Romgaz a descoperit gaze de sist in urma cu 17 ani​ si ar putea sa treaca la faza de exploatare dupa anumite evaluari

HotNews.ro

Compania Romgaz a descoperit gaze neconventionale, inclusiv gaze de sist, inca din anii 1994-1995, a declarat directorul de dezvoltare al Romgaz, Radu Gheorghe, in cadrul Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est – FOREN. Acesta a explicat ca Romgaz se afla in faza de evaluare si realizeaza lucrari de explorare pe 8 perimetre din Romania, din care 3 in bazinul Transilvaniei, insa pentru a trece la faza de exploatare ar avea nevoie de investitii foarte mari. Practic, este nevoie de investitii costisitoare pentru aplicarea metodei de fracturare hidraulica pe orizontala in vederea producerii gazelor de sist la nivel economic. Radu Gheorghe a precizat ca Romgaz a produs pana acum gaze neconventionale, insa in mod accidental.

„Romgaz a afacut ceva experiemnte legate de fracturare. Daca vm gasi ceva, orice este bine venit, inclusiv petrolul. Dupa evaluare, vom putea sti exact daca trecem la exploatare”, a precizat directorul Romgaz.

„In Transilvania aveam informatii ca exista rezerve de gaze neconventionale care pot fi aduse in piata. In urma testelor din anii 1994 – 1995 facute de Romgaz intr-o serie de zacaminte in Transilvania, am avut rezultate foarte bune in cateva campuri importante. Pentru acestea s-a facut fracturare hidraulica cu gel, iar acum, constatam ca sondele respective produc debite si la ora actuala. Analiza seismica 3D facuta in ultimii trei ani a aratat ca Romgaz are rezultate noi la zona de mare adancime, sub 3.000 de metri”, a spus Radu Gheorghe.

Acesta nu poate estima cantitatile de gaze neconventionale descoperite de Romgaz.

El a precizat ca Romgaz a produs pana acum gaze din surse neconventionale, precum gaz de sist sau gaz de carbune, insa in mod accidental. „Romgaz a facut teste pe gaze neconventionale, insa aveam tehnologia anilor comunisti. In anii trecuti nu eram siguri ca in perimetrele din Transilvania sunt gaze neconventionale. Dupa revolutie, am avut acces la know-how-ul american. Am sapat 20 de sonde si am avut rezultate bune la un sfert din ele. Romgaz produce gaze din roci foarte compacte, dure cu continut continut de argila in conditiile unei tehnologii vechi. Se poate spune ca am produs gaze neconventionale accidental pana in prezent”, a precizat directorul Romgaz.

Acesta a mai spus ca Romgaz este in faza de reevaluare a gazelor de sist. „Suntem in faza incipienta (…)Analizam toate posibilitatile de a descoperi noi zacaminte. (…) Romgaz face analize legate de anvergura investitiilor. Romgaz continua sa-si faca programul de cercetare geologica pentru a descoperi noi resurse”, a precizat Radu Gheorghe. Acesta a precizat ca trecerea la faza de exploatare este doar o problema economica. „Pentru a produce aceste gaze, trebuie sa facem aceste sonde orizontale”, a precizat reprezentantul Romgaz.

Potrivit acestuia, „gazul neconventional a aparut in urma cu 15 ani ca subiect particular datorita acestei crize a gazului si s-a produs in special in SUA care a generat tehnologii moderne. Fenomenul s-a definit ca alternativa”.

Orice companie care detine acorduri petroliere poate efectua lucrari de explorare a gazelor de sist, a declarat Alexandru Patruti, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Astfel, pe langa Chevron, si-au manifestat intentia de a explora gazele de sist mai multe companii petroliere. Patruti a mai afirmat ca principalul efect asupra mediului este o posibila contaminare a apelor subterane, „insa acest impact poate fi controlat si minimizat prin respectarea bunelor practici”. Patruti a mai spus ca fisurarea hidraulica este o metoda standard utilizata in industria petroliera de zeci de ani chiar si in Romania. Diferenta este ca in cazul gazelor neconventionale, se fac si foraje orizontale.

Specialisti in domeniul energetic, reprezentanti ai companiilor din sector din peste 30 de tari participa la cea de a 11-a editie a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est – FOREN, eveniment organizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME), in perioada 17 – 21 iunie 2012, la Neptun Olimp.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro