Frank Hajdinjak, E.ON Romania: In scrisoarea de intentie catre FMI sunt prevazute cresteri de preturi la gaze si electricitate in 2012
Pentru acest an, in scrisoarea de intentie catre FMI sunt prevazute cresteri de preturi atat la gazele naturale, cat si la energia electrica, a declarat Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania. Potrivit acestuia, la energia electrica va fi o crestere de 5% la consumatorii casnici si industriali. In draft-ul scrisorii de intentie transmise FMI este prevazuta o majorare de 5% a preturilor la energia electrica pentru toti consumatorii pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, pentru consumatorii non-casnici (industriali), preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu decembrie 2012 si se vor alinia cu preturile medii europene pana la sfarsitul anului 2014.
In draft-ul scrisorii de intentie se arata ca la gazele naturale preturile vor fi liberalizate pe deplin incepand din ianuarie 2015, cu exceptia cazului in care se va constata un decalaj prea mare intre pretul mediu european si pretul de import. In acest caz, ajustarile vor continua pana la sfarsitul lui 2015.
Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate vor fi majorate incepand cu iulie 2013 si se vor alinia la preturile internationale pana in decembrie 2018. In vederea eliminarii treptate a preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul urmeaza sa adopte un proiect de ordonanta de urgenta.
In ceea ce priveste energia electrica, tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 pana in ianuarie 2014. La consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi.
- In draft-ul scrisorii de intentie se mai arata ca in urma liberalizarii preturilor la gaze, va fi aplicata companiilor o taxa pe venituri exceptionale. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili. Intrebat cum comenteaza intentia autoritatilor de a taxa veniturile exceptionale ale companiilor din domeniul gazelor, reprezentantul E.ON a spus ca aceasta masura vizeaza doar producatorii. In Romania, principalii producatori de gaze sunt Petrom si Romgaz.