Camera Deputatilor a aprobat trecerea ANRE in subordinea Parlamentului
Deputatii au adoptat, marti, cu 219 voturi „pentru”, 5 „impotriva” si 9 „abtineri”, un proiect care prevede trecerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in subordinea Parlamentului. In prezent, ANRE se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Practic, Camera Deputatilor a amendat OUG 33/2007 care modifica Legea energiei electrice 13/2007 si Legea gazelor 351/2004. Daca proiectul va trece de Senat, care este camera decizionala, Parlamentul va fi acela care numeste conducerea Autoritatii si nu primul-ministru ca pana acum.
Teoretic, aceste modificari trebuie sa garanteze independenta acestei institutii de reglementare, lucru prevazut si de directivele europene din domeniu. De altfel, Romania risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie din cauza dependentei ANRE de deciziile politice. In urma acestor modificari, ANRE va trebui sa prezinte Parlamentului un raport de activitate care trebuie aproabt anual de cele doua camere.
Istoria unei legi „uitate” prin sertarele Parlamentului
In luna martie, a fost trimis in Parlament un proiect de lege privind energia electrica si functionarea ANRE care prevedea ca presedintele Autoritatii sa fie numit de seful statului, la propunerea Guvernului. Insa, noul Guvern nu a fost de acord cu aceasta idee. In acest context, parlamentarii si-au amintit ca exista inca din 2008, prin sertarele de la comisii, aceasta Ordonanta de Urgenta care facea referire chiar la ANRE, si astfel au reintrodus-o pe ordinea de zi. In 2007 cand a ajuns in Parlament, proiectul prevedea unificarea autorităţii naţionale în domeniul gazelor cu cea din domeniul energiei electrice. (N.Red. Prin OUG 33/2007, fosta Autoritate de reglementare in domeniul energiei electrice a preluat si atributiile fostei Autoritati de reglementare in domeniul gazelor, formand, astfel, o autoritate unica). Din 2007 pana in prezent, Parlamentul nu a reusit sa adopte un proiect de lege pentru aprobarea acestei Ordonante de Urgenta. Abia acum, parlamentarii si-au amintit de proiect considerand ca este util pentru trecerea ANRE in subordinea Parlamentului.
La randul sau, proiectul de lege privind energia electrica, adoptat de Guvern si trimis Parlamentului in luna martie, urmeaza sa fie adoptat de cele doua camere ale Parlamentului. Proiectul de lege prevede, printre altele, ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei, urmand sa ajunga in subordinea altor ministere.
Proiectul de lege reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 privind piata unica de energie electrica. Proiectul de lege a energiei electrice s-a aflat in dezbatere publica un an, perioada in care a suferit mai multe modificari.
Proiectul face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali, cu aplicabilitate in perioada 2012-2017. Potrivit acestui calendar, la consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. La consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi. Initial, procesul de eliminare a preturilor reglementate era prevazut pentru perioada 2012-2015.