VIDEO Mihai Razvan Ungureanu: Bugetul are capacitatea de a oferi salariile reintregite, sursa de finantare fiind veniturile suplimentare
„Am increderea ca viitorul prim-ministru al Romaniei se va putea ghida dupa aceleasi principii in activitatea guvernamentala preluandu-ne astfel programul de guvernare”, a afirmat premierul demis Mihai Razvan Ungureanu in cadrul prezentarii celor 78 de zile de guvernare. Legat de reintregirea salariilor, Ungureanu a spus ca „situatia economica permite astazi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior masurilor de austeritate”. Despre existenta unor resurse de 5 miliarde de euro in Trezorerie, Ungureanu a precizat ca „nu sunt bani aparuti peste noapte, ci ei sunt acolo de ceva timp”.
„Reprezinta rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea si trebuie sa ramana intangibila, nu lasata sa alimenteze decizii populiste care sa distruga efortul de austeritate al platitorului de taxe”, a mai spus premierul precizand ca majorarea salariilor bugetarilor trebuie facuta in iunie.
„Toate calculele pe care le-am facut noi in ceea ce priveste reintregirea salariilor sau rezolvarea situatiei pensiilor nu au pornit de la premisa ca utilizam acest buffer. Acest buffer reprezinta o zona interzisa, a fost scoasa din calculele noastre si va asigur ca exista bani pentru salarii si acei bani i-am facut noi pentru Romania. Exista, ei trebuie insa folositi in asa fel incat reintregirea salariilor sa poata avea loc curand, din iunie incolo”, a mai spus Ungureanu.
Acesta a afirmat ca majorarea salariilor poate fi facuta cu sumele aduse suplimentar la buget. „Nu vorbim de imprumuturi neaparat, vorbim de banii recuperati din evaziunea fiscala, evaziunea fiscala pentru noi e o chestiune ale carei termene fizice pentru noi au devenit mitice in ultima vreme. Vorbim de bani europeni, investitii straine, toate acestea reprezinta sursa suplimentara de venituri la buget. Bugetul are capacitatea de a oferi salariile reintregite in acest moment”, a spus premierul.
Acesta a adaugat ca prognoza pentru primele trei luni din 2012 arata o crestere economica de 1,5%. „Prognoza noastra este de 1,5-2%”, a afirmat premierul demis adaugand ca Romania se afla intr-o situatie stabila din punct de vedere financiar.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/056c2d38fd61c9413ae3c81c7b8616e2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
UPDATE Principalele declaratii ale lui Ungureanu legate de realizarile din cele 78 de zile de guvernare
- Fonduri europene. Obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de sase miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde euro din instrumente structurale, 2,5 miliarde euro din fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Sper ca viitorul Executiv sa mentina aceasta tinta ambitioasa. Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69 procente. Sumele efectiv rambursate au fost de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pentru obiectivul Convergenta. Stiu ca nu este mult, dar impartiti sase miliarde la 1,43 miliarde de euro pe care le-am realizat in doua luni. Am plecat de la un grad de absorbtie foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%
- Pentru fondurile destinate sectorului agricultura si dezvoltare rurala, rata de absorbtie la sfarsitul lui martie 2012 este mult mai mare: pentru Fondul European de Garantare Agricola de 52,9%, pentru Fondul European de Agricultura Dezvoltare Rurala de 32,9%.
- Finante. In 2012, pana la data de 30 aprilie, au fost emise sase acorduri pentru finantarea unor proiecte de investitii in valoare totala de 182,35 milioane de euro, care vor genera un total de 2.033 noi locuri de munca pentru care am aprobat un ajutor de stat in valoare de 60,03 milioane de euro. Tot ce am facut pana acum, pe baza schemelor de ajutor de stat, va sustine investitii in valoare totala de 1.351,21 milioane de euro, care vor genera aproximativ 8.600 de noi locuri de munca.
- Am demarat programul de restructurare profunda a ANAF, initiat impreuna cu Banca Mondiala si care vizeaza imbunatatirea conformarii voluntare, combatarea ferma a evaziunii fiscale, cresterea eficientei prin reducerea costurilor administrative.
- Am prioritizat investitiile, am facut in asa fel incat prin discutii cu ministerele de linie care gestioneaza cele mai mari proiecte de investitii sa agream o lista de proiecte in stadii avansate de finalizare cu stadiul de executie de minimum 80%, urmand sa finalizam proiectele de amploare care pot avea efecte benefice imediate in economie.
- Au fost demarate si se afla in curs procedurile pentru selectarea de manageri pe criterii corporatiste la Loteria Romana
- Ministerul Economiei. Am listat cu succes 15 procente din pachetul de actiuni Transelectrica si lasam urmatorului Executiv, in derulare, privatizarea Oltchim, reprivatizarea Cupru Min si proiectul de la Rovinari pentru realizarea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari.
- Am declansat procesul de integrare a companiei Oil Terminal ca reper economic in Strategia europeana pentru regiunea Dunarii
- Am pregatit totul pentru listarea a 15% din actiunile Transgaz si Romgaz prin metoda ISO si prin metoda IPO a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
- Am inregistrat Complexul Energetic Oltenia, a fost emis ordinul pentru declansarea fuziunii prin contopire a Elcen Deva cu Elcen Paroseni si infiintarea Complexului Energetic Hunedoara.
- Au fost selectate firmele de recrutare personal si s-a semnat contractul pentru Hidroelectrica si Romarm. In scurta vreme, vom avea lista scurta a managerilor selectati
- Transporturi. Am obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru proiecte in domeniul feroviar in valoare de 900 milioane de euro. Platile catre beneficiari pe proiectele finantate pe fonduri nerambursabile au ajuns la aproape 800 de milioane de euro, dintre care 347 milioane de euro rambursati efectiv. In luna februarie a acestui an, au fost rambursati de la Comisia Europeana 125 milioane de euro pentru platile facute in cadrul Programului Operational Sectorial
- Transporturi. Au fost semnate contracte in valoare de 183 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare din fonduri europene.
- Am semnat contractul de modernizare din fonduri europene a Aeroportului Mihai Kogalniceanu Constanta, proiect in valoare de 40 milioane de euro
- Am rezolvat situatia blocata pentru finantarea aeroportului de la Iasi prin fonduri ale Guvernului, iar la 1 iunie ar fi urmat sa fie data in functiune autostrada Bucuresti-Ploiesti in integralitatea sa.
- S-au semnat contracte pentru constructia din fonduri europene pentru variante ocolitoare la Brasov, Tecuci, Mihailesti, Centura Sud si au fost lansate licitatii de peste 850 milioane de euro pentru construirea a trei tronsoane de autostrada Lugoj-Dumbrava din fonduri europene si a Lotului II din autostrada Timisoara-Lugoj
- Politica externa. Calendarul actiunii externe viitoare contine o serie de vizite externe stabilite si in curs de perfectare pentru urmatoarele doua luni, pe care un viitor prim-ministru va decide daca le onoreaza sau nu, in speta Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Austria, Finlanda, Estonia, o parte cu o componenta economica puternica. Pentru saptamana viitoare aveam pregatita o vizita la Bruxelles pentru intalniri la Parlamentul European, cu presedintele acestui for, cu sefii tuturor grupurilor politice din PE, precum si cu secretarul general al NATO. Las la latitudinea viitorului ocupant al fotoliului de premier daca doreste mentinerea vizitei, cred ca acest lucru face bine acestei tari.
- Ar trebui sa amanam, cu regret o spun, prima reuniune a task-force-ului pentru implementarea declaratiei comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, in care urma sa discutam o serie de proiecte cu partea americana din domeniile strategic si economic. Sper ca aceasta reuniune sa fie programata curand