CSA a eliminat pentru 2012 contributia pe care o plateau asiguratorii RCA catre Fondul de protecţie a victimelor străzii
Contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule la Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS) a fost eliminata pentru acest an, se arata intr-un ordin dat luna trecuta de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Anul trecut, contributia asiguratorilor a fost de 3% din primele de raspundere civila auto incasate. Constantin Buzoianu, presedintele CSA, sustine ca decizia a fost luata in contextul in care „nivelul contributiilor colectate de FPVS, pana in prezent, este suficient pentru onorarea obligatiilor Fondului, in perioada urmatoare”.
- „Decizia CSA reprezinta o relaxare temporara a cheltuielilor asiguratorilor RCA. CSA considera ca decizia de eliminare a contributiei asiguratorilor RCA catre FPVS reprezinta un sprijin pentru sustinerea activitatii pe acest segment, intr-o perioada in care afacerile din asigurari sunt supuse presiunilor cauzate de un context economic inca dificil”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Ordinul presedintelui autoritatii a fost dat in urma unei hotarari luate de catre Consiliul CSA din data de 20 decembrie 2011, conform informatiilor de pe site-ul institutiei.
Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), organism de plata a despagubirilor persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de masini neasigurate sau neidentificate, a fost constituit in baza prevederilor art.25 din Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, fiind reglementat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Veniturile FPVS provin din contributia companiilor de asigurari care emit RCA pe teritoriul Romaniei, contributie din valoarea fiecarei prime RCA incasata.
Cele mai recente date CSA arata ca pe parcursul anului 2010, au fost avizate la FPVS un numar de 860 cazuri de dauna, in crestere cu 41% fata de 2009. Volumul platilor de despagubiri acordate de FPVS a crescut in anul 2010 cu 107% fata de anul anterior pana la o suma totala de peste 6,5 milioane lei.
La sfarsitul anului 2010, existau la FPVS 695 de dosare de dauna inca nesolutionate pentru care au fost constituite rezerve, fata de cele 369 dosare aflate inca in lucru la finele anului 2009. Pentru cele 695 dosare de dauna inca nesolutionate la 31.12.2010 au fost constituite rezerve de dauna in suma totala de peste 17,3 milioane lei, fata de 8,2 milioane lei rezerva de dauna constituita la finele anului 2009 pentru cele 369 dosare.