Sari direct la conținut

VIDEO Proiectul de lege privind liberalizarea pietei energiei electrice, aprobat de Guvern. Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei

HotNews.ro

Guvernul a aprobat vineri proiectul privind liberalizarea pietei energiei electrice, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, citat de Agerpres. Proiectul, care urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre a fi dezbatut in procedura de urgenta, vine dupa o intarziere de mai mult de un an, iar neadoptarea sa ar fi implicat inclusiv eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene, a precizat Dan Suciu.

Proiectul de lege prevede, printre altele, ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei, urmand sa ajunga in subordinea altor ministere.

Proiectul de lege reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 privind piata unica de energie electrica. Proiectul de lege a energiei electrice s-a aflat in dezbatere publica un an, perioada in care a suferit mai multe modificari. Cele mai multe batai de cap le-au dat prevederile legate de organizarea ANRE, procesul de eliminare a preturilor reglementate, dar si cele legate de definitia consumatorului vulnerabil.

In ultima sa varianta, proiectul privind energia electrica prevede ca presedintele si vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sunt numiti de seful statului la propunerea premierului. Formele mai vechi ale proiectelor prevedeau ca numirile sa se faca de catre primul-ministru.

Proiectul mai arata ca ANRE se organizeaza si functioneaza ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica si patrimoniu propriu si prezinta rapoarte anuale privind indeplinirea atributiilor si competentelor stabilite de lege Parlamentului, Guvernului si Presedintelui Romaniei, Agentiei de Cooperare a Reglementatorilor in Domeniul Energiei – ACER si Comisiei Europene, De asemenea, finantarea cheltuielilor curente si de capital se asigura integral din venituri proprii, iar bugetul se stabileste anual si se avizeaza de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei.

De asemenea, se prevede ca salarizarea personalului ANRE sa se realizeze similar personalului din Consiliul Concurentei, conform prevederilor Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Prin noua forma se incearca si definirea consumatorului vulnerabil: clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau mijloace financiare precare, beneficiaza de masuri de protectie sociala sau de interdictii de deconectare stabilite prin lege.

Proiectul face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali, cu aplicabilitate in perioada 2012-2017. Potrivit acestui calendar, la consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. La consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi. Initial, procesul de eliminare a preturilor reglementate era prevazut pentru perioada 2012-2015.

De varianta finala a proiectului depinde foarte mult si cum va functiona bursa energiei in Romania. O varianta a proiectului permite infiintarea mai multor „burse ale energiei”, iar o alta varianta limiteaza tranzactionarile doar pe o bursa, respectiv OPCOM. In acest moment OPCOM este singura piata autorizata sa intermedieze tranzactii cu energie electrica. Insa, si Bursa Romana de Marfuri este pe punctul de a obtine licenta din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pentru administrarea pietei centralizate intrazilnice si pietei centralizate pentru ziua urmatoare. Practic, OPCOM ar putea avea in curand un concurent: BRM.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4d20431e93c6b6a9cd797bfc1a7c730d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro