Vladimir Putin catre ziaristii straini: "Voi vorbiti de coruptie in cazul Rusiei ca si cum in tarile voastre nu ar exista. Coruptie este pretutindeni"
Vladimir Putin s-a intalnit la Moscova cu corespondenti ai presei straine, carora le-a explicat de ce candideaza la sefia tarii. Intrebat de unul dintre participanti de ce considera premierul ca i se potriveste mai bine functia de presedinte, Putin a explicat ca in luarea acestei decizii s-a pornit de la considerentul cine are mai multe sanse de victorie: el sau Dmitri Medvedev, transmite Kommersant.
„Ne-am inteles ca daca rezultatul colaborarii noastre comune va fi unul pozitiv si daca pozitia opiniei publice, asa cum reiese ea din sondajele de opinie, ne va oferi aceasta posibilitate, unul dintre noi va candida la presedintia Rusiei. Ceea ce am si facut”, a spus Putin.
El a promis ca in caz de victorie in alegerile de duminica, 4 martie, nu va inaspri sistemul politic. „De ce as face asta? Ce e cu temerile astea, cand, de fapt, noi facem exact invers? De unde apare aceasta frica, nu inteleg. Nici prin gand nu ne trece sa facem asta”, a insistat Putin. El a amintit ca Dmitri Medvedev a introdus o serie de legi care liberalizeaza sistemul politic si permit crearea de partide in conditii mult mai simple.
In alta ordine de idei, Putin nu a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate pentru Duma de stat. „Conform prevederilor legislative”, a precizat Putin rugat sa precizeze cand ar putea avea loc urmatoarele alegeri si daca el intentioneaza sa convoace alegeri anticipate daca va invinge in scrutinul de duminica.
Kommersant aminteste ca anularea rezultatelor votului din 4 decembrie pentru camera inferioara a parlamentului rus si organizarea de noi alegeri este una dintre cerintele formulate de participantii la actiunile „Pentru alegeri cinstite”.
Comentand protestele din tara, Putin a spus ca situatia creata te indeamna sa privesti altfel lucrurile. „Eu, spre exemplu, sunt chiar bucuros ca s-a intamplat asa. Pentru ca asta inseamna ca structurile puterii… trebuie sa reactioneze rapid la toate evenimentele din tara, la starea de spirit a oamenilor si sa raspunda asteptarilor lor. Altfel spus, situatia creata imprima un plus de vitalitate organelor puterii, ogligandu-i sa judece lucrurile, sa gaseasca solutii si sa comunice cu societatea. Cred ca pentru Rusia, este o foarte buna experienta”, a explicat Putin.
Intrebat daca este de acord cu faptul ca el pierde din popularitate in marile orase, care au devenit centre ale manifestatiilor de protest, Putin a spus: „Credeti ca acolo sunt mai multi cei care sunt imotriva mea? Si la ce ratinguri va referiti?”.
Putin a abordat inclusiv tema coruptiei. El s-a declarat convins ca in ultimii 10 ani, situatia s-a imbunatatit considerabil, pentru ca nu au mai aparut noi oligarhi, care sa obtina proprietati ale statului pe cai necinstite. In opinia lui Putin, oligarhul nu este numai un simplu bogatas. „Cred ca bogat poti deveni inclusiv pe cai cinstite. Oligarh este acela care s-a folosit de relatiile sale cu puterea, de sistemele incorecte de evaluare a proprietatilor statului, de niste instrumente incorecte de piata, reusind sa puna mana pe o parte considerabila a patrimoniului nostru, transformat in proprietate personala”, a adaugat premierul.
„Voi vorbiti de coruptie in cazul Rusiei ca si cum in tarile voastre nu ar exista. Coruptie este pretutindeni”, a concluzionat Putin.