Sari direct la conținut

Reducerea populatiei cu 2,6 milioane duce la o diminuare semnificativa a fondurilor europene alocate Romaniei dupa 2020 si a numarului de parlamentari europeni

HotNews.ro

Recensamantul din 2011 demonstreaza o reducere a populatiei Romaniei la 19 milioane, adica o scadere cu 2,6 milioane fata de recensamantul anterior. Este o reducere care va afecta Romania in randul statelor membre ale UE, in sensul in care numarul de parlamentari europeni depinde de numarul de locuitori. Mai important insa, fondurile europene pe care le vom primi dupa 2020 vor fi si ele reduse din acest motiv.

Romania are 14 voturi in Consiliu si 35 de eurodeputati, ambele depinzand de populatia pe care o detinea la momentul ultimului referendum dinainte de aderarea la UE – 21 de milioane. In momentul in care noua evaluare a populatiei demonstreaza o scadere de 2,6 milioane, care va fi pozitia Romaniei in institutiile UE?

31-32 de eurodeputati, fonduri reduse

Cele mai afectate aspecte vor fi numarul de eurodeputati si sumele din fonduri europene alocate Romaniei.

Dupa 2014 se va pune problema reducerii numarului de parlamentari europeni. Potrivit unor evaluari preliminare, Romania ar putea pierde 3 sau 4 eurodeputati incepand cu 2019. Dar aceasta evaluare va trebui certificata si de Parlamentul European.

Poate cel mai important efect va fi reducerea fondurilor europene destinate Romaniei. Aici impactul acestei diminuari a populatiei va fi foarte important, iar reducerea banilor va fi semnificativa. Din fericire, nu se pune problema pentru urmatorul exercitiu bugetar, 2014-2020, ci incepand din 2021.

Ponderea in Consiliu, putin afectata, regulile jocului se schimba oricum

Cele 14 voturi in Consiliu nu vor fi afectate deocamdata, iar de la 1 noiembrie 2014 – cu posibilitate de prelungire pana in 2017, sistemul se va schimba oricum, potrivit Tratatului de la Lisabona. Atunci populatia va fi luata in calcul la ponderea in Consiliu si asta va duce la o scadere a puterii Romaniei.

Potrivit art.238 din tratatul de la Lisabona, majoritatea calificata va fi definita de 55% dintre membrii Consiliului, adica in jur de 15-16 state membre – probabil ca atunci vor fi 28 de tari UE, care sa aiba 65% din populatia UE, din aproximativ 500 de milioane, reprezentand cam 325 de milioane.

Minoritatea de blocaj va putea fi constituita din state membre care au impreuna 35% din populatia UE (175 de milioane) si impreuna cu un stat membru.

Trebuie mentionat ca diferenta semnificativa a populatiei fata de referendumul anterior, de 2,6 milioane, poate fi interpretata si prin noua metodologie europeana aplicata la referendum, cetatenii care stau in afara tarii mai mult de 12 luni nefiind contorizati in Romania, ci in tarile in care se aflau. La fel si cetatenii straini care se aflau de mai mult de 12 luni in Romania au fost contorizati aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro