Sari direct la conținut

Transformarea Pietei Universitatii in "agora civica", respinsa de Consiliul General Bucuresti

HotNews.ro

Consilierii generali au respins, luni, proiectul de hotarare prin care Piata Universitatii ar fi capatat statutul de „agora civica”, un loc unde cetatenii sa-si poata exprima liber parerile. Proiectul a fost initiat de Asociatia ProDemocratia si pus pe ordinea de zi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Majoritatea consilierilor PDL au fost impotriva acestui proiect pe motiv ca ar permite oricui sa protesteze fara autorizatie, locul ar trebui pazit de jandarmi in permanenta, iar protestele mai mari ar duce la blocarea traficului. De asemenea, a fost invocata Legea 60/1991 care interzice desfasurarea adunarilor publice in apropierea gurilor de metrou, a spitalelor, etc.

„Noi nu suntem de acord cu acest proiect de hotarare deoarece se incalca legea privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, care interzice desfasurarea acestor evenimente in apropiere de gurile de metrou si de spitale. Se poate gasi un alt loc pentru aceste evenimente: Parcul Tineretului sau Parcul Izvor. In acest sens poate fi consultata Comisia Tehnica de Urbanism”, a declarat Calin Murg, presedintele de sedinta al CGMB si consilier PDL.

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, sustine afirmatiile facute de grupul PDL: „Dincolo de patimile pe care le-a starnit acest proiect de lege, trebuie sa se tina cont de Legea 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice. Articolul 5 din aceasta lege interzice desfasurarea acestor intalniri in apropierea gurilor de metrou, a spitalelor etc. De asemenea, proiectul nu a stat in dezbatere publica, deci nu intruneste prevederile legale”. In Legea 60/1991 nu se specifica insa la ce distanta fata de gurile de metrou se pot desfasura adunarile publice.

Septimius Parvu, reprezentantul Asociatiei ProDemocratia, a declarat ca reactia consilierilor era de asteptat: „Decizia era oarecum de asteptat. Erau semne ca va naste controverse acest proiect. Insa, simplul fapt ca acest proiect a fost discutat in Consiliu o ora si jumtate este un prim pas. Noi vrem sa cream un spatiu in care oamenii sa-si spuna parerea, sa se faca dezbateri publice. Nu vrem sa aducem oamenii in strada sa faca scandal. De asemenea, faptul ca Piata Universitatii va deveni agora nu inseamna ca nu va mai fi nevoie de autorizatie pentru proteste, ci ca se va obtine mai usor”.

Proiectul de Hotarare de Consiliu prevedea acordarea statutului de „agora” spatiului din fata Teatrului National si a pietei din fata Universitatii de Arhitectura si Urbanism. De asemenea, se prevedea ca cele doua spatii publice sa fie amenajate arhitectural in urma unui concurs de idei. In proiectul de Hotarare nu specifica daca protestele vor avea nevoie sau nu de autorizatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro