Sari direct la conținut

Tratatul fiscal, episodul 4: Numai tarile care ratifica tratatul pot beneficia de bani prin mecanismul european de stabilitate. Liderii tarilor din afara zonei euro vor fi invitati o data pe an la Euro Summit

HotNews.ro

Schimbarile aduse de cea de-a patra varianta a tratatului fiscal al UE sunt putine, dar semnificative, scrie presa internationala. Pentru prima data este stipulat ca, incepand cu 1 marie 2013, numai tarile semnatare vor putea beneficia de ajutorul financiar prin mecanismul european de stabilitate (ESM). Liderii statelor din afara zonei euro vor putea fi invitati, „cand este necesar si de cel putin o data pe an”, la Euro Summit.

Vezi atasate ultimele doua versiuni ale documentului, preluate de pe site-ul Open Europe.

Analiza think tank-ul britanic Open Europe – care a postat pe site si cea mai recena varianta a tratatului – arata ca, la cererea Germaniei, pentru prima data este stipulat foarte clar in preambul ca doar tarile care au ratificat documentul vor putea beneficia, incepand cu 1 martie 2013, de ajutor financiar din fondul european de stabilitate financiara.

Tot in preambul apare si cerinta ca respectarea regulii unui buget echilibrat trebuie sa apara stipulata in legislatiile nationale cu caracter obligatoriu si permanent, „preferabil constitutional”. Aceasta regula obliga guvernele sa nu depaseasca un deficit structural de 0,5% din PIB si ca se pot face exceptii de la ea numai „in circumstante exceptionale”, precum neobisnuite care nu pot fi controlate” de guvernele statelor membre sau „de o criza economica profunda”.

Nerespectarea acestei reguli duce la actionarea statului respectiv in justitie, in fata Curtii de Justitie a UE, de catre un alt stat membru. Numai ca inainte este nevoie de un raport al Comisiei Europene, care acum il poate face din proprie initiativa, nu numai la invitatia unui stat membru.

Amenzi pentru state membre, banii merg in pusculita fondului de stabilitate

Daca statele membre nu aplica hotararea CEJ, acestea pot ajunge din nou in instanta, stipuleaza noua versiune a tratatului. Daca si la a doua judecata CEJ considera ca statul membru a ignorat hotararea anterioara, poate impune acum o amenda care insa sa nu depaseasca 0,1% din PIB-ul statului membru. Toti banii din amenzi vor intra in fondul permanent de salvare a zonei euro, ESM.

Liderii din afara zonei euro – invitati pe chestiuni specifice, cel putin o data pe an la reuniunile Euro Summit

Premierul polonez Donld Tusk a anuntat zilele trecute ca nu va semna tratatul daca tarile din afara zonei euro nu vor putea participa la Euro Summit (reuninile liderilor din zona euro, format nou introdus de tratat).

Documentul face o concesie si arata, in Art.12, alin.6, ca „pentru a discuta chestiuni specifice privind implementarea acestui tratat, presedintele Euro Summit ii va invita, cand este cazul si cel putin o data pe an” pe liderii celorlalte tari semnatare care nu sunt membri ai zonei euro.

Pozitia Romaniei in negocieri

Romania a anuntat ca adera la acest document. Intrebat ce pozitie sustin autoritatile romane in aceste discutii, ministrul afacerilor europene Leonard Orban a spus, intr-o discutie cu cititorii Hotnews.ro:

  • Pozitia Romaniei in aceste negocieri a fost de a sustine ajungerea la un acord cat mai repede posibil, un acord ambitios, care sa permita revenirea increderii la nivelul pietelor financiare.
  • De asemenea, Romania isi propune ca sa fie mentinuta implicarea statelor participante la aceasta initiativa din afara zonei euro la procesul decizional din zona euro.
  • Romania spera ca mai devreme sau mai tarziu acest act legislativ va deveni o modificare de Tratat al UE, prin participarea tuturor SM la aceasta initiativa. In acest fel se va putea mentine integritatea UE si se vor evita dificultatile politice, economice, institutionale si juridice pe care actualul act legislativ le-ar putea crea in formula de participare cu 26 de state membre​.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro