Sari direct la conținut

​VIDEO Leonard Orban: MCV s-a putea "topi" in doua mecanisme aplicabile la nivel european, altfel ramanem un stat UE de categoria a doua

HotNews.ro
Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, Foto: Hotnews
Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, Foto: Hotnews

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, spune, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca are „sentimente mixte” legate de mecanismul de cooperare si verificare asupra justitiei si ca, cel mai probabil nu ar fi ridicarea lui – in urma raportului Comisiei din vara – ci „topirea” sa in doua mecanisme aplicabile la nivel comunitar. Altfel, Romania va fi supusa in continuare unui tratament diferit in UE si ramanem un stat de categoria a doua.

Din 2013 se va aplica tuturor statelor membre ale UE un mecanism anticoruptie, care va permite o comparatie intre toate statele membre privind masurile de combatere a coruptiei implementate. Fiecare stat membru va trebui sa raporteze anual Bruxelles-ului ce masuri anticoruptie luate.

In plus, „se incearca introducerea unui mecanism similar care sa evalueze si sistemul judiciar”, a spus ministrul afacerilor europene.

Aplicate la nivel UE, Romania si Bulgaria nu ar mai fi singularizate in monitorizarea reformelor justitiei si a masurilor anticoruptie. Daca ar fi aplicabile tuturor statelor membre, ar fi mult mai echitabil, crede oficialul roman.

„Pentru ca nu poti cere Romaniei si Bulgariei masuri ce tin de competenta nationala si nu de decizia comunitara. Pe de alta parte putem constata ca exista probleme in alte state membre, dar nu le poti cere chestiuni similare asa cum le ceri Romaniei si Bulgariei. E un tratament diferit. Nu stiu daca se numeste membru de categoria a doua sau nu, dar l-am constatat cand eram comisar european, l-am constatat si acum si nu pot sa-l ignor”, a explicat Orban.

El recunoaste ca are „sentimente mixte” legate de existenta MCV, pentru ca, in plan intern, el este util Romaniei. „Am vazut insa – si nu numai in cazul Schengen, dar e cel mai evident – o situatie foarte clara cand acest mecanism a fost utilizat de unii reprezentanti ai unor state membre sau institutii europene contra intereselor statului roman”, spune el.

In viitor, efectele sale negative s-ar rasfrange, potrivit lui Leonard Orban, asupra atragerii fondurilor europene. „In masura in care se va continua cu acest mecanism si se va insista cu el, eu intrevad probleme serioase in domeniul gestionarii fondurilor europene. Iar aceste efecte se vor simti fie prin suspendarea sau intreruperea formala sau informala a unor plati sau pur si simplu prin pierderea unor fonduri. Deci trebuie sa intelegem ca nu poti face abstractie de existenta unui astfel de mecanism”, a mai zis ministrul.

In Romania exista opinia raspandita si justificata a necesitatii mentinerii MCV, considerat printre putinele mijloace de constrangere pentru a se realiza reforme in justitie si pentru combaterea coruptiei.

„Sigur ca am vazut multi reprezentanti in tara care sunt puternic sprijinitori ai acestui mecanism. Printre ei gasesc si analisti a caror opinie o pretuiesc, dar ei se uita in special la perspectiva interna, la ce se intampla in tara. Insa trebuie sa intelegem ca perspectiva interna si cea externa trebuie privite combinat, pentru ca, in final anumite decizii care sunt luate la Bruxelles se rasfrang asupra unor situatii existente intern”, a exprimat oficialul o pozitie adopata de autoritatile de la Bucuresti referitoare la MCV.

Urmatorul raport al Comisiei Europene, cel tehnic, va fi prezentat cel mai probabil in 30 sau 31 ianuarie 2012, iar ministrul Orban se asteapta la rezultate mixte, ca de obicei.

Bilantul a 5 ani de la integrarea in UE facut de Leonard Orban

Ratarea aderarii la Schengen – neimplinirea asumata la 5 ani de la integrarea in UE

Ratarea obiectivului de aderare la spatiul Schengen cam singura neimplinire asumata la bilantul de 5 ani de la integrarea in UE. „As putea adauga chestiunea la neimpliniri, desi, din punctul nostru de vedere, am facut tot ce era posibil, nu numai la nivelul pregatirilor, al investitilor”, a spus oficialul roman.

El a remarcat insa ca toti banii din facilitatea Schengen alocati Romaniei, peste un miliard de euro pentru consolidarea frontierelor externe, iar rata de absorbtie a fost de 100%. Mai mult, auditul Comisiei Europene a aratat ca „a existat o corectitudine deplina”.

Leonard Orban a recunoscut ca aderarea la Schengen ramane obiectivul Romaniei pentru 2012, o aderare completa, nu in etape, si ca este dificila depasirea opozitiei Olandei.

„Parerea mea este ca, din punct de vedere bilateral, nu sunt prea multe oportunitati de a negocia cu partea olandeza, pentru ca Guvernul olandez are o marja de manevra in aceasta problematica practic egala cu zero. Guvernul minoritar olandez este sustinut in parlament de partidul lui de Wildeers, iar acest partid se opune ferm largirii spatiului Schengen. Asa ca insistam mai mult in ceea ce priveste diplomatia multilaterala, discutiile la nivelul Consiliului European si a altor formate de Consilii putand fi mai utile decat discutiile bilaterale.

In concluzie, desi avem ca obiectiv 2012, nu pot in niciun fel sa dau asigurari ca aceasta tinta va fi atinsa’, a spus Leonard Orban.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro