Rusia cerceteaza ipoteza potrivit careia un radar american s-ar putea afla la originea esecului sondei martiene Phobos-Grunt – Dmitri Rogozin
Esecul sondei rusesti Phobos-Grunt, care ar fi trebuit sa se indrepte spre Marte, ar fi putut fi cauzat de un radar american, a declarat marti vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin, care a precizat ca vor fi luate masuri, daca aceasta pista se confirma, relateaza AFP.
„Aceasta versiune are dreptul de a exista. Sper ca nu este cazul dar, daca este cazul, vor trebui trase concluzii”, a comentat el, citat de agentia Interfax.
„Voi lua toate masurile necesare pentru ca raportul Roskosmos (asupra acestui incident) sa nu ramana litera moarta”, a adaugat vicepremierul insarcinat cu apararea si sectorul spatial.
Rogozin a raspuns intrebarilor ziaristilor legate de ipoteza potrivit careia un radar american ar fi putut cauza defectiunea sondei Phobos-Grunt, lansata la inceputul lunii noiembrie. Ea ar fi trebuit sa se indrepte spre satelitul planetei rosii Phobos, dar nu a reusit sa se desprinda de pe orbita Terrei.
O sursa anonima din cadrul sectorului spatial rusesc a afirmat, potrivit cotidianului Kommersant, ca un radar american din insulele Marshall ar fi putut cauza involuntar pierderea sondei.
„Nu excludem ca sonda sa se fi aflat, prin hazard, in zona de activitate a radarului, a carui emisie de megawati ar fi putut provoca pana electronica ce a impiedicat transmisia ordinelor de intrare in functiune a motoarelor” sondei Phobos-Grunt, a explicat aceasta sursa.
Fostul director al Roskosmos, care face parte acum din comisia de ancheta legata de acest incident, Iuri Koptev, a afirmat pentru agentia Ria Novosti ca se va efectua un experiment pentru a determina daca un astfel de radar ar fi putut afecta sonda.
„Pentru a verifica, un experiment va fi efectuat pe Terra. Un aparat cu sisteme similare celor ale Phobos-Grunt va fi expus unor radiatii” echivalente celor ale radarului american, adaugat Koptev.
Acest expert a subliniat ca, daca instalatiile americane ar fi putut provoca pierderea sondei, acest lucru nu a fost facut intentionat.
Expertii Roskosmos nu exclud, de altfel, un defect de fabricare la originea pierderii sondei, precizeaza Kommersant.
Industria spatiala a Rusiei s-a confruntat cu un an negru in 2011, pierderea sondei Phobos-Grunt fiind una dintre cele cinci lansari ratate.
Directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, a evocat un complot extern pentru a explica aceste esecuri.
Phobos Grunt ar fi trebuit sa marcheze revenirea Rusiei in explorarea interplanetara, abandonata dupa esecul, in noiembrie 1996, al sondei Marte 96, care a cazut in oceanul Pacific.