Sari direct la conținut

CSA, despre graba modificarii Legii falimentului asiguratorilor: Modificarile trebuie adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie 2012, conform angajamentelor catre FMI si BM

HotNews.ro

Un proiect de modificare a Legii falimentului asiguratorilor (Legea 503/2004) initiat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut de Ministerul de Finante prelungeste pana la 5 ani (fata de un termen general de 3 ani in prezent) dreptul unui creditor al unui asigurator intrat in faliment de a cere plata despagubirilor din Fondul de Garantare. Actul a fost dezbatut in prima lectura in Guvern pe 4 ianuarie, dupa doar 4 zile de dezbatere publica. De unde aceasta graba? Comisia de supraveghere a asigurarilor (CSA) a precizat pentru HotNews.ro ca masura este necesara pentru armonizarea legislatiei cu directivele UE, lucru asumat de Guvern in scrisoarea de intentie la acordul cu FMI si Banca Mondiala. Modificarile ar trebui adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

  • Un articol care a fost modificat din noul proiect de lege si care nu ar fi fost neaparat in beneficiul asiguratilor

Asa cum a aparut initial in dezbatere acest proiect de lege pe site-ul Ministerului de Finante, era creata o confuzie legata de perioada pana la care se putea recupera o despagubire de la Fondul de Garantare in cazul unei companii de asigurari intrate in faliment.

Astfel, in Proiectul de lege initial (vezi documentul atasat) se mentiona la punctul 28:

  • „28. La art. 24 alin (6) se introduce alineatul (7) care va avea urmatorul cuprins: ‘(7) Fondul va putea plati indemnizatiile/despagubirile in termen de 5 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii de deschidere a procedurii falimentului’.

In completare, in Expunerea de motive pentru acelasi proiect de lege (vezi documentul atasat), era precizata urmatoarea schimbare:

  • „Protejarea intereselor legitime si a drepturilor creditorilor de asigurari, prin reglementarea unui termen special de prescriptie de 5 ani, in care Fondul de garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile (fata de termenul general de 3 ani).

Cele doua paragrafe produceau o confuzie semnificativa. Paragraful din proiectul de lege lasa de inteles doar ca Fondul de Garantare ar fi avut o perioada mai mare pana la care sa poata plati o despagubire pentru asigurati, in timp ce Expunerea de motive vorbea despre prelungirea timpului de prescriptie, adica perioada pana la care cineva putea face o actiune in instanta pentru a-si recupera banii.

La solicitarea HotNews.ro, oficialii CSA au explicat ca proiectul de lege aparut pe site-ul Ministerului de Finante a fost modificat pana la data de 4 ianuarie, cand acesta a intrat in dezbatere in Guvern. Autoritatea a transmis catre HotNews.ro forma modificata de Consiliul Legislativ a articolului 24, alineatul (7) din Lege, astfel:

  • „25. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (7) Dreptul de actiune contra Fondului pentru plata indemnizatiilor/despagubirilor se prescrie in termen de 5 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului”.

In concluzie, conform noilor modificari, un creditor are la dispozitie un termen de 5 ani in care ar putea solicita de la Fondul de Garantare plata unor despagubiri datorate de o companie de asigurari aflate in faliment.

  • „Termenul special de prescriptie de 5 ani (…) a fost prelungit cu 2 ani in vederea protejarii drepturilor creditorilor de asigurari. Acesta se refera la dreptul creditorului de a solicita plata despagubirilor din Fondul de Garantare si nu la perioada de solutionare de catre Fond a cererilor de plata”, a declarat pentru HotNews.ro Catrinel Frincu, director de comunicare in CSA.

Modificarile ar trebui adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie 2012, spune CSA

Un alt aspect pentru care am solicitat lamuriri era cel legat de perioada scurta in care acest proiect de lege a fost in dezbatere publica. Scos in dezbatere publica in 29 decembrie, inainte de Revelion, a avut la dispozitie doar 4 zile de dezbateri pana la data de 4 ianuarie cand a intrat in sedinta de Guvern.

De unde aceasta graba? Conform oficialilor CSA, aceasta lege trebuie actualizata dupa ultimele directive UE dar si pentru ca Executivul s-a angajat sa faca aceste modificari catre FMI si Banca Mondiala:

  • „Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare a intrat in vigoare in anul 2004. Totodata, in perioada 2004-2011, legislatia specifica domeniului asigurarilor a fost actualizata si modificata de asa maniera incat sa raspunda solicitarilor Comisiei Europene de transpunere a Directivelor in legislatia nationala, mai precis a Directivei nr.68/2005 privind reasigurarea.
  • Consideram ca  actuala versiune a Legii nr.504/2004 trebuie armonizata cu prevederile Directivei mai sus mentionata, precum si cu prevederile legislatiei nationale in domeniu si anume, Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei. In plus si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Uniunea Europeana aprobat de catre Guvernul Romaniei impreuna cu Scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI si Banca Mondiala, semnate la sfarsitul anului 2010, cuprind conditionalitatea cu privire la modificarea, respectiv actualizarea, Legii nr.503/2004. Potrivit acesteia, modificarile la Legea nr.503/2004 ar trebui adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie 2012″, a precizat Catrinel Frincu, directorul de comunicare al CSA.

Oficialul a tinut sa sublinieze ca tot acest proiect va intra in dezbateri in Parlament, unde se vor putea aduce modificari, daca va fi cazul.

„Initiatorul proiectului de modificare a Legii nr. 503/2004 este Ministerul Finantelor Publice. Deocamdata, proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in cadrul sedintei de Guvern din data de 4 ianuarie 2012. Dupa ce proiectul va fi avizat de Guvern si transmis catre Parlament, acesta va intra intr-o perioada de dezbateri legislative, care va permite, de asemenea, realizarea unor eventuale modificari, conform prevederilor Hotararii de Guvern nr.8/1994, art.55, alin.2 privind regulamentul Camerei Deputatilor”, a mai spus directorul CSA.

Citeste si:UPDATE Guvernul a dezbatut miercuri, dupa 4 zile de consultare publica, un act normativ care modifica legea privind falimentul companiilor de asigurari/ Proiectul nu a fost adoptat, urmand sa fie discutat intr-o sedinta ulterioara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro