Craciunul la Bethleem: Apel la pace, intr-o lume araba in plina revolutie
Crestinii din Tara Sfanta au inceput celebrarea Craciunului sambata seara, unde patriarhul latin al Ierusalimului a facut apel la „pace si reconciliere” intr-o regiune aflata in plina revolutie, marcata de o intensificare a islamismului, noteaza AFP.
Patriarhul Fouad Twal, in varsta de 71 de ani, cea mai inalta autoritate romano-catolica din Cisiordania, a sustinut slujba de la mijlocul noptii in Biserica Sfanta Caterina, langa Biserica Nasterii, in prezenta presedintelui Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas si a mii de credinciosi.
„Vrem pace, stabilitate si securitate pentru intreg Orientul Mijlociu”, proclama Patriarhul latin al Ierusalimului in predica de Craciun, distribuita jurnalistilor.
Evocand revolutiile arabe, inaltul prelat indeamna la rugaciune „pentru revenirea la calm si la reconciliere in Siria, Egipt, Irak si Africa de Nord”. In mesajul sau cu urari de Craciun, prezentat miercurea trecuta, Patriarhul s-a declarat „preocupat” de situatia crestinilor din Orient.
In Egipt si Tunisia, unde revoltele populare au pus capat unor dictaturi de decenii, partidele islamiste au aparut ca mari invingatori, recoltand la urne fructul revoltelor. In Libia si in Siria, islamistii reapar, de asemenea, in prim-planul scenei politice.
„Regiunea noastra traverseaza transformari radicale, care au un impact asupra prezentului si viitorului nostru. Nu putem ramane ca simpli spectatori”, avertizeaza Patriarhul.
Intr-o predica cu un ton mai politic decat la Craciunurile precedente, probabil din cauza „primaverii arabe”, Patriarhul Fouad Twal, un iordanian, abordeaza problema palestiniana si solicitarea aderarii la ONU a unui stat suveran al Palestinei.
Notand ca palestinienii s-au adresat de curand ONU „cu speranta unei solutionari juste a conflictului, avand intentia sa traiasca in pace si in securitate cu vecinii lor”, el releva ca „li se cere sa revina la un proces de pace care a esuat”.
„Acest proces le-a lasat un gust amar al unor promisiuni neonorate si un sentiment de neincredere”, subliniaza el, constatand esecul negocierilor israeliano-palestiniene, aflate in impas de mai multe luni, daca nu de mai multi ani.
Patriarhul Fouad Twal si-a facut intrarea solemna in Bethleem, o zona autonoma din Cisiordania, insotit de trupe de paza palestiniene purtand cimpoaie, pe care le mosteneste de pe vremea mandatului britanic (1920-1948).
Procesiunea a creat o mare sarbatoare populara palestiniana in Piata Mangeoire din centrul Bethleemului cu ocazia acestor festivitati, care sunt principala atractie turistica anuala.
Aproximativ 50.000 de vizitatori, mai putini decat anul trecut, sunt asteptati in acest sfarsit de saptamana la Betleem, a declarat ministrul palestinian al Turismului.
In 2010, orasul considerat leaganul crestinismului a gazduit aproape 1,5 milioane de turisti, iar Cisiordania peste trei milioane (un numar record), potrivit statisticilor palestiniene.
In cursul sarbatorii de Craciun, armata israeliana a relaxat masurile de securitate, pentru a facilita trecerea dincolo de baraje a pelerinilor crestini, inclusiv a palestinienilor din teritoriile ocupate si a arabilor israelieni.
Betleemul se afla de cealalta parte a barierei de securitate ridicata de catre Israel in Cisiordania, pe care palestinienii o numesc „zidul apartheidului”.
Teritoriile palestiniene sarbatoresc Craciunul la date diferite. Pe 24 si 25 decembrie au loc festivitatile pentru romano-catolici, iar la inceputul lui ianuarie au loc cele pentru ortodocsi.