Sari direct la conținut

Utile: Lista condimentelor care topesc grasimile si au efecte afrodiziace; Solutii la indemana pentru a tine diabetul sub control; Cum se manifesta "sindromul picioarelor nelinistite" si care sunt cauzele; Savantii americani au descoperit cum poti sa-ti mentii greutatea

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

​Lista condimentelor care topesc grasimile si au efecte afrodiziace. Condimentele previn bolile de inima, tin diabetul la distanta, lupta impotriva radicalilor liberi si a kilogramelor in plus. Acestea sunt cateva dintre beneficiile pe care mirodeniile le aduc organismului, spun specialistii in nutritie, citati de Huffington Post. „Condimentele nu doar dau un gust aparte felului de mancare pe care il pregatim. Acestea au si proprietati curative asupra corpului, asa ca nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata”, spune nutritionistul Elisa Zied. Medicii au realizat o lista a condimentelor care scad nivelul colesterolului, te scapa de kilogramele in plus si previn cancerul. Scortisoara este un condiment dulce cu un gust aparte. Nutritionistii spun ca aceasta mirodenie contine fier, calciu, magneziu si fibre. „Scortisoara contine substante care au aceasi actiune ca si antioxidantii, luptand impotriva radicalilor liberi. Este recomandata in special bolnavilor de diabet, deoarece regleaza nivelul de glicemie din sange”, spune medicul Zied. In plus, scortisoara te poate scapa de dependenta de dulciuri, scrie Gandul.

Solutii la indemana pentru a tine diabetul sub control. Dieta echilibrata, miscarea si controlul periodic al glicemiei pot amana tratamentul cu insulina. Incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza insulina (un hormon produs de celulele pancreatice) favorizeaza aparitia diabetului. In Romania sunt inregistrati 600.000 de diabetici, insa medicii apreciaza ca numarul lor se ridica la un milion. In general, diagnosticul de diabet este acceptat foarte greu de bolnav, deoarece afectiunea este asociata cu dependenta de insulina. Intr-adevar, peste 90% din persoanele cu diabet de tip 2 ajung sa depinda de insulina, insa de-abia dupa circa 10-15 ani de lupta cu boala, desi au existat si cazuri in care insulina a fost necesara chiar si dupa doi-trei ani de la diagnosticare. Potrivit medicilor, momentul administrarii insulinei poate fi intarziat, insa cu conditia ca boala sa fie gestionata conform recomandarilor medicilor. In caz contrar, riscul de complicatii este foarte mare, anunta Adevarul.

Cum se manifesta „sindromul picioarelor nelinistite” si care sunt cauzele. Peste cinci milioane de britanici sufera de sindromul picioarelor nelinistite, una dintre cele mai frecvente tulburari nervoase. Cele mai noi descoperiri ar putea duce la crearea unui medicament pentru aceasta boala. Aproximativ unul din zece adulti sufera din cauza sindromului picioarelor nelinistite, la un moment dat de-a lungul vietii. Sindromul se manifesta prin senzatii neplacute la nivelul membrelor inferioare, furnicaturi, senzatie de amortire, iar singurele antidoturi din acest moment sunt miscarea picioarelor, mersul pe jos sau masajul. O echipa formata din oameni de stiinta din Germania, Canada si Statele Unite au descoperit doua mutatii genetice care cauzeaza acest sindrom. Studiile publicate de acestia in revista de specialitate PLoS Genetics releva faptul ca persoanele care mostenesc aceste gene sunt mai susceptibile de a dezvolta sindromul picioarelor nelinistite. Pentru studiu au fost studiate genele a 4.867 de pacienti care sufereau de acest sindrom si au fost comparate cu alte 7.000 provenind de la persoane sanatoase, informeaza EVZ.

Merele, benefice pentru inima si silueta. Un mar pe zi este excelent pentru sanatatea cardiovasculara deoarece acest fruct are o actiune benefica asupra nivelului colesterolului. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Florida, arata ca cine mananca un mar pe zi contribuie la scaderea colesterolului „rau” si la cresterea usoara a colesterolului „bun”. In plus, caloriile suplimentare aduse de mere n-au dus la o crestere a greutatii. Dimpotriva, persoanele au slabit, in medie, cu peste 3 kg pe an, scrie Click.

Savantii americani au descoperit cum poti sa-ti mentii greutatea. Un studiu demonstreaza ca nu conteaza doar ceea ce mancam, ci si felul in care o facem. Spre deosebire de persoanele care mananca incet, exista o probabilitate de trei ori mai mare ca cele care inghit repede sa acumuleze kilograme in plus. Secretul pentru a ramane slab consta in felul in care mananci, sustin oamenii de stiinta americani. Cercetatorii de la University of Rhode Island spun ca persoanele care mananca incet si savureaza fiecare lingura de mancare isi pot mentine greutatea fara sa acorde o atentie deosebita alimentelor pe care le servesc. In cadrul studiului s-a constatat ca persoanele care aveau un indice al masei corporale mare mancau pe nerasuflate indiferent de felul de mancare servit, spre deosebire de cele slabe, care considerau masa un fel de ritual. Expertii au mai observat ca voluntarii care au mancat incet au consumat si mai putine kilocalorii. Astfel, persoanele care mancau repede au terminat 646 de kilocalorii in noua minute, in timp ce subiectii care mancau incet au consumat 579 de kilocalorii in 29 de minute, anunta Gandul.

Care este cea mai buna apa de baut. Potrivit nutritionistilor, cele mai sanatoase surse de apa sunt cele situate cat mai departe de oras, de preferat in munti. Apa este singurul lichid care hidrateaza organismul si potoleste setea, asigurand totodata si un aport semnificativ de minerale. Nutritionistii ne sfatuiesc sa citim cu atentie eticheta de fiecare data cand cumparam apa imbuteliata de la o firma necunoscuta. Apa de calitate ar trebui sa aiba specificat pe eticheta izvorul de la care provine si producatorul. Daca este amintit doar cel din urma este posibil sa fie colectata de la o sursa aflata in apropierea orasului. Prin urmare, chiar daca trecut printr-un proces de filtrare, apa poate fi incarcata cu impuritati, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro