Sari direct la conținut

O ecuatie politica extrem de complicata: Sorin Apostu, PDL si Cluj. Care sunt optiunile?

HotNews.ro

Arestarea preventiva – care va fi ceruta de procurori joi – declanseaza automat suspendarea lui Sorin Apostu din functia de primar al municipiului Cluj Napoca. Implicarea lui Apostu, seful organizatiei municipale Cluj-Napoca, in scandalul mitei pentru contractul de salubrizare ii poate aduce si suspendarea din PDL. Dar, pentru partidul de guvernamant, scandalul lui Apostu, precedat de arestarea unui alt greu local – vicepresedintele CJ Radu Bica – inseamna un impact major asupra imaginii in chiar fieful sau traditional, inima Ardealului.

Ce i se poate intampla lui Sorin Apostu

In cazul unei arestari preventive, potrivit Legii 215/2001 a Administratiei Publice, mandatul sau este suspendat „de drept” pe durata arestului, atributiile fiind preluate de catre unul dintre viceprimari. Legea 215/2001 Art. 77, Capitolul III, alin. 2 „Mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului”. Alineatul (4) prevede: „Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la alin. (2)”.

In acelasi timp, statutul alesilor locali prevede ca un primar isi poate pierde mandatul numai in cazul unei condamnari definitive si irevocabile. Articolul 15 alin 2 din Legea 215 arata care sunt situatiile in care calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului:

– imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive

– condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate

– punerea sub interdictie judecatoreasca

In cazul unei condamnari definitive si irevocabile, potrivit legii, prefectul judetului trebuie sa emita un ordin de incetare a mandatului de primar. Dupa emiterea ordinului, consilierii locali trebuie sa aleaga pe unul dintre viceprimari sa indeplineasca atributiile primarului, iar in 90 de zile se vor organiza alegeri.

Optiunile lui Apostu

Asadar, daca va fi arestat preventiv, Sorin Apostu va fi suspendat automat din functia de primar, dar nu isi va pierde postul. In functie de modul in care decurge ancheta, Apostu s-ar putea intoarce in functie, asa cum s-a intimplat recent intr-un alt caz celebru: Antonie Solomon, primarul Craiovei.

Nu este clar insa care ar fi impactul de imagine asupra PDL al unui asemenea scenariu: Apostu revenit in functie, cu ancheta in desfasurare si o banuiala majora de coruptie planand asupra principalului exponent in Cluj – Napoca al partidului care incearca sa-si construiasca imaginea pe lupta anti-coruptie.

Sorin Apostu mai are si posibilitatea de a demisiona din functia de primar pentru a nu alipi imaginea sa de cea a PDL, caz in care s-ar declansa alegeri anticipate.

Optiunile partidului

In ceea ce priveste sanctiunile de partid, daca este arestat preventiv Sorin Apostu risca sa fie suspendat pe perioada anchetei sau chiar exclus din partid. Potrivit Codului Etic propus de vicepresedintele PDL, Monica Macovei, si adoptat in urma cu cateva saptamani, membrii care sunt condamnati penal sau arestati preventiv pot fi sanctionati. Comisia de etica a PDL poate decide urmatoare sanctiuni:

– Excluderea din partid in cazul condamnarii definitiva sau a stabilirii colaborarii cu Securitatea

– Suspendarea din partid (nu e automata) in cazul trimiterii in judecata

– Retragerea sprijinului politic

– Suspendarea pe anumite termene a calitatii de membru sau suspendarea din functiile detinute in institutii publice

Chestiunea Sorin Apostu va fi una extrem de delicata pentru PDL, cu un an inainte de alegerile locale si generale. Apostu a fost sustinut puternic de premierul Emil Boc pentru castigarea functiei de primar al Clujului si reprezenta imaginea uneia dintre cele mai bogate, influente si puternice organizatii locale a PDL din intreaga tara.

Toti ochii vor fi atintiti asupra PDL: cum va reactiona partidul, pus in fata cu inca un scandal major de coruptie? Va fi ezitant, ca in cazurile Solomon si Gutau? Va face front comun pentru apararea lui Apostu, ca in cazul Ridzi? Va fi ferm si-si va urma principiile? Cum isi va spala imaginea si, mai ales, cum va incerca sa-si prezerve voturile din cel mai fidel bazin electoral?

Cazuri celebre de primari PDL acuzati de coruptie si atitudinea partidului

Cazul Antonie Solomon

Primarul Craiovei, democrat-liberalul Antonie Solomon a stat in arest preventiv sase luni, fiind cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul PIC alaturi de omul de afaceri Cornel Penescu si de alti inculpati. Arestat preventiv la 3 martie 2010, Solomon a fost suspendat din functie in 10 martie 2010 de catre prefectul judetului Dolj pe perioada arestului. Dupa ce a fost eliberat, in 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Galati i-a permis lui Antonie Solomon sa-si exercite in continuare mandatul de primar.

PDL l-a sustinut pe Solomon pe toata perioada anchetei, evitand o decizie de excludere a acestuia din partid. Imediat dupa eliberarea din arest, Antonie Solomon a fost reales in functia de sef al Organizatiei Craiova a PDL, mutare politica ce a adus o multime de critici la adresa partidului. Intr-o emisiune televizata de la acea vreme, Solomon isi marturisea crezul politic: „Voi ramane in PDL, pentru ca am intrat pentru Traian Basescu, din simpatie. Nu vreau sa fiu o javra politica”. Ulterior, Solomon a iesit totusi din PDL si a intrat in UNPR.

Cazul Mircea Gutau

Primarul din Valcea, Mircea Gutau a fost condamnat definitiv la trei ani jumatate de inchisoare pe 27 ianuarie 2010. Prefectul judetului Petre Ungureanu a emis ordinul de incetare a mandatului pe 18 februarie, la o luna diferenta. Pe 25 aprilie s-au organizat alegeri partiale pentru functia de primar al municipiului Ramnicu Valcea.

Sustinerea partidului s-a repetat si in cazul Gutau. PDL a decis excluderea acestuia abia la doua luni dupa ce a fost condamnat definitiv. 21 martie, 2011, in sedinta Colegiului Director, democrat-liberalii au decis sa includa in noul statut suspendarea de drept a membrilor de partid care sunt arestati. Liderul democrat-liberal, Emil Boc, a precizat ca primarul Mircia Gutau este „exclus de drept” din momentul sentintei definitive a instantei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro