Sari direct la conținut

Austeritate bugetară, doar pe hârtie: sute de mașini vor fi cumpărate prin licitații lansate de ministere cu câteva zile înaintea interzicerii achizițiilor

HotNews.ro
Masini electrice in fata Ministerului Mediului, Foto: Inquam Photos / George Călin
Masini electrice in fata Ministerului Mediului, Foto: Inquam Photos / George Călin

Până la mult trâmbițata „Ordonanță a austerității bugetare”, care ar trebui să interzică și achiziția de mașini în instituțiile și autoritățile publice, sute de mașini ar urma să fie cumpărate în licitații abia lansate la ministerele Mediului, Economiei, Sănătății și MApN. Zeci de achiziții directe au fost făcute deja și la Casele de Asigurări de Sănătate, Casele de pensii și Ministerul Muncii.

După mai bine de o lună de discuții în Coaliție privind măsurile de austeritate sau de „chibzuire”, cum le numește premierul Ciucă, care să acopere deficitul de încasări la bugetul de stat, acestea vor fi adoptate vineri de Guvern prin Ordonanță de urgență.

Una dintre principalele măsuri din această ordonanță de urgență este interzicerea achizițiilor de mașini în instituțiile și autoritățile publice, dar multe ministere și instituții au furat startul și au făcut rapid achiziții directe ori au lansat deja licitații.

În ordonanța austerității propuse de guvern se prevede o excepție, aceea că achizițiile publice aflate în curs de desfășurare vor putea fi finalizate.

Licitații abia lansate la Mediu, Economie, Sănătate și MApN pentru achiziția a sute de mașini

Mai multe Ministere și autorități publice au ales să demareze recent licitații pentru achiziția de mașini, unele în procedură simplificată – cum e cazul Consiliului Concurenței.

Prezentăm în cele ce urmează câteva astfel de licitații lansate în ultimele zile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

Admistrația Fondului pentru Mediu cumpără 18 autoturisme

Admistrația Fondului pentru Mediu (AFM), din subordinea Ministerului Mediului, a lansat în data de 5 mai 2023 o licitație deschisă pentru achiziția a 18 autoturisme noi, dintre care 4 electrice.

  • „Autoturismele din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu sunt într-o stare tehnică precară, necesitând cheltuieli foarte mari de întreținere și reparare pentru a putea fi menținute la un nivel minim de funcționare, motiv pentru care se impune achiziționarea a 18 autoturisme noi.
  • Autoturismele din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost achiziționate în perioada 2013–2016, având norme de poluare Euro 5. Astfel, considerăm imperios necesară înlocuirea autoturismelor din parcul auto al instituției întrucât acestea prezintă un grad ridicat de uzură și au un grad ridicat de emisie a gazelor cu efect de seră.”, se arată în caietul de sarcini.

Valoarea totală estimată este de peste 1,9 milioane de lei (fără TVA).

Produsele achizitionate vor fi platite din Bugetul de venituri de cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu (investitii) si din finantarile din Fondul pentru Mediu prin Programul Rabla Clasic și Rabla Plus.

Garda Națională de Mediu cumpără 31 de autoturisme

Garda Națională de Mediu, agenție în subordinea Ministerului Mediului, a lansat în 28 aprilie 2023 o licitație deschisă pentru achiziția a 31 de autoturisme.

Valoarea estimată a contractului, finanțat din fonduri bugetare, este de aproape 3 milioane de lei (fără TVA).

Agenția face această achiziție pentru modernizarea parcului auto și îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Ministerul Mediului cumpără 2 autoturisme electrice

În plus, chiar Ministerul Mediului a lansat luna trecută o licitație pentru achiziția a 2 autoturisme noi, pur electrice, prin „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”, denumit generic Rabla Plus.

Valoarea estimată a contractului este aproape 290.000 de lei (fără TVA).

Ministerul Sănătății cumpără 8 autoturisme

Licitația lansată de Ministerul Sănătății în data de 4 mai 2023 vizează achiziția de 8 autoturisme necesare pentru desfășurarea activității de îngrijiri paliative în cele 8 Centre Pilot Proiect „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu”.

Contractul finanțat cu fonduri UE are o valoare estimată la 696.000 lei fără TVA.

Zeci de achiziții lansate de Unități militare ale Ministerul Apărării

1. Unitatea Militară 02574 Bucureşti, structură din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) vrea să cumpere 66 de mașini, astfel:

  • 50 autoturisme de teren
  • 9 autospeciale de poliție militară pentru control și îndrumarea circulației
  • 5 autoutilitare frigorifice
  • 2 autoturisme electrice de oraș

Licitația a fost lansată în data de 5 mai 2023, iar contractul are o valoare estimată la peste 7,6 milioane de lei (fără TVA).

2. Unitatea Militară 02606, din subordinea MApN, cumpără 2 autoutilitare de teren, 2 autoturisme de oraș și o autoutilitară pentru transport materiale.

  • „Obiectivul specific îl constituie eficientizarea activităților de transport în vederea îndeplinirii misiunilor specifice.”, sea arată în caietul de sarcini.

Licitația a fost lansată în 30 aprilie 2023, iar valoarea estimată a contractului este de peste 924.000 de lei (fără TVA).

3. Unitatea Militară 02630 București, structură centrală a Ministerului Apărării Naționale cu atribuții în domeniul securității naționale, vrea să cumpăre 2 autoturisme de oraș.

  • „Autoturismele care fac obiectul prezentei proceduri sunt destinate să asigure transportul rapid şi în siguranţă al personalului şi bagajelor acestuia, pe diverse categorii de drumuri, indiferent de starea acestora, în orice anotimp.
  • Autoturismele ce se vor achiziționa vor înlocui autoturismele existente care au durata de serviciu îndeplinită și depășită.”, se arată în caietul de sarcini.

Licitația a fost lansată în 30 aprilie 2023 și are o valoare estimată la 640.000 lei (fără TVA).

4. Unitatea Militară 02605 Bucureștivrea să cumpere 6 autoturisme de oraș. Licitația a fost lansată în 27 aprilie, iar valoarea estimată a contractului este de peste 715.000 lei (fără TVA).

Consiliul Concurenței vrea să cumpere 4 mașini în procedură simplificată

Consiliul Concurenței vrea să cumpere 4 autovehicule prin procedură simplificată.

Licitația autorității de concurență a fost lansată în data de 4 mai 2023, iar valoarea estimată a contractului este de peste 380.000 de lei (fără TVA).

Două Skoda Octavia la Ministerul Muncii, zeci de alte mașini la Casele de Pensii

Valul de achiziții directe a fost semnalat recent de Cristian Ghinea (USR) care a acuzat că ministrul Muncii, Marius Budăi, tocmai cumpără 60 de maşini, pe procedură de urgenţă.

  • ”Ministrul Budăi a dat ordin către toate casele judeţene de pensii să-şi cumpere maşini – 42 de Dustere, iar 16 dintre ele şi-au mai luat şi câte un Ford Puma. La minister, Marius Budăi a cumpărat două Skoda Octavia. Toate fără licitaţie, între 24 aprilie şi 2 mai. În total, 60 de autoturisme noi în valoare de 5,7 milioane de lei”, a acuzat Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat de News.ro.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu (PSD) a reacţionat pe Facebook precizând că achiziția acestor mașini a fost bugetată din decembrie 2022 de Casa Națională de Pensii Publice (care este ordonator principal de credite şi nu primeşte bani din bugetul Ministerului Muncii), fiind faptul că actualele au peste 15 ani vechime, iar multe dintre ele nu mai sunt funcţionale.

  • „Este vorba, de principiu, de câte o maşină în fiecare judeţ, iar procedurile au fost demarate încă de la începutul anului, prin Programul Rabla. A repara la infinit actualele maşini ar fi costat mai mult”, a scris Cristian Vasilcoiu.

Vasilcoiu, despre mașinile cumpărate în regim de urgență de Ministerul Muncii: Încercăm să vedem dacă putem rezilia contractul

Întrebat de HotNews.ro cum explică achiziția directă a celor 2 mașini Skoda de Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu a spus că și acestea au fost prevăzute în bugetul pe 2023.

  • „Suma este sub plafon, oricum abia găsești mașini la suma de 23 mii euro. Erau prevăzute în bugetul pe 2023, care a fost aprobat în decembrie 2022. Dar, dată fiind situația, încercăm să vedem dacă putem rezilia contractul”, a declarat joi pentru HotNews.ro Cristian Vasilcoiu.

Val de achiziții directe și la Casele de Asigurări de Sănătate

Datele analizate de HotNews.ro arată însă că nu doar Ministerul Muncii și Casele de pensii au cumpărat recent mașini, fără licitație, prin procedură de achiziție directă.

Un val de achiziții directe de mașini a fost demarat recent și de Casele de Asigurări de Sănătate, aflate în subordionea CNAS, după cum arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

Achiziții după licitații lansate în februarie și martie: 22 mașini tip limuzină la Senat / 16 mașini la ANAF și 4 la Economie

Alte instituții au cumpărat recent zeci de mașini în urma unor licitații care au fost demarate în lunile februarie și martie din acest an, astfel:

  • Senat: peste 4,1 milioane de lei pentru 22 autoturisme tip limuzină. Licitația a fost lansată în data de 3 martie 2023 și a fost atribuită către Avia Motors în 18 aprilie 2023.
  • ANAF: 16 autoturisme pentru parcul auto al autorității. Licitația a fost lansată în februarie 2023, fiind atribuită către Renault Commercial Roumanie în 11 aprilie 2023.
  • Ministerul Economiei: 4 autoturisme la prețul de 379.000 de lei (fără TVA). Licitația a fost lansată în februarie 2023 și atribuită către Renault Commercial Roumanie în 10 aprilie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va adopta vineri așa numita ordonanță a austerității, care prevede printre altele „diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici”. Surse guvernamentale au declarat miercuri că „vor fi desființate aproximativ 500 de posturi de consilieri personali ai demnitarilor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro