Sari direct la conținut

AUDIO Directorul INS: Purtatorul de cuvant al institutiei a fost destituit. Declararea CNP-ului este obligatorie. Cine nu-l declara va fi amendat

HotNews.ro
Vergil Voineagu, presedinte INS, Foto: AGERPRES
Vergil Voineagu, presedinte INS, Foto: AGERPRES

„Purtatorul de cuvant al INS, dupa ce a precizat ca nu orice recenzor acorda sau da sanctiuni pentru nedeclararea unei variabile obligatorii, ci persoane specializate, a mers putin mai departe si si-a exprimat, probabil din graba sau dintr-o pregatire insuficienta, ideea ca o persoana nu ar lua o sanctiune daca nu ar declara CNP-ul. De aici a creat foarte multe dificultati si interpretari. Pentru aceasta balba, purtatorul de cuvant al INS a fost destituit”, a declarat directorul INS, Vergiliu Voineagu.

Facem apel la mass-media sa explice populatiei sa colaboreze. Nu putem sa cunoastem niciodata populatia stabila a tarii, a unor localitati, fara acest element (n.r. – CNP). Nu putem sa dezvoltam statistci si apoi programe sociale fara sa apelam la formarea nucleelor familiale. Nu putem cunoaste migrantii romani in strainatate fara aceasta variabila. Toate acestea coroborate cu celelalte informatii din celelalte formulare. Nu putem perfectiona registrele, iar Romania nu are registre puse la punct precum tarile nordice. Sunt niste elemente obiective care necesita acest element. Este obligatoriu”, a mai spus directorul INS.

  • Asculta mai jos Declaratiile presedintelui INS despre obligativitatea declararii CNP-ului la recensamant

Descarca fisierul audio in format MP3

Voineagu a mai precizat ca la nivelul comisiilor centrale si locale ce se ocupa de recensamantul populatiei si al locuintelor, se incearca identificarea unor masuri de intensificare a ritmului. „Pe data de 31 noi trebuie sa recenzam 100%. Nu vorbim de marja de eroare”, a spus Voineagu.

„Declararea CNP-ului este obligatorie. Recenzorii isi vor continua in ritm sustinut recenzarea in teren. Prin intensificarea lucrurilor, recenzorii vor obtine anumite rezerve de timp si vor putea in final sa revina la gospodariile care nu au declarat CNP-ul.”, a mai spus directorul INS.

Voineagu a precizat clar ca persoanele care refuza sa-si declare CNP-ul la recensamant vor fi amendatesi a explicat ca cei care nu l-au declarat ca urmare a balbei purtatorului de cuvant al INS vor putea sa-l declare atunci cand vor fi vizitati din nou de catre recenzori.

Presedintele INS a tinut sa sublinieze ca toate persoanele care de acum inainte vor refuza sa declare CNP-ul la recensamant vor fi amendate conform legii.

Intrebat de mai multe ori de catre jurnalistii prezenti la conferinta de presa ce se va intampla cu persoanele care nu au dat CNP-ul din cauza balbei purtatorului de cuvant al INS si care nu vor fi gasite la domiciliu de catre recenzorii care vor reveni pentru CNP, Voineagu a evitat in repetate randuri sa dea un raspuns clar, precizand insa ca, potrivit legii, dosarele fara CNP vor fi amendate.

Institutul National de Statistica (INS) a subliniat din nou marti, 25 octombrie, ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensamant si ca romanii au obligatia de a prezenta aceste date catre recenzori. Conform legii, sustine INS, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare si ‘refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete’ este contraventie, care se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 lei si 4.500 lei.

Precizarile INS au venit dupa ce sambata, 22 octombrie, Vladimir Alexandrescu, purtatorul de cuvant al institutului a fost citat de catre Mediafax cu urmatoarea declaratie:

  • „Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.

Contactati marti, 25 octombrie, de catre HotNews.ro in legatura cu aceste declaratii, oficiali ai INS au precizat ca „declaratia de mai sus a fost gresit interpretata si ca prezentarea CNP este obligatorie”.

„Exista obligativitatea prezentarii CNP, insa intelegem ca pot exista situatii in care posesorul actului de identitate l-a pierdut sau pot face dovada faptului ca nu dispun de acest act, caz in care recenzorii nu vor aplica amenzi, au precizat pentru HotNews.ro oficiali ai INS.

Mai mult, pe teren situatia pare sa fie alta. Mai multi cititori ne-au semnalat faptul ca exista recenzori care dau asigurari cetatenilor recenzati ca nu e neaparata nevoie sa isi precizeze CNP-ul. Acest comportament a fost confirmat si de un redactor HotNews.ro, care a primit vizita recenzorilor la data de 22.10.2011.

Adrian Nastase: „INS joaca alba-neagra cu CNP-ul”

Intr-o postare pe blogul personal, intitulata „INS joaca alba-neagra cu CNP-ul”, fostul premier Adrian Nastase a declarat ca discutiile pe langa declararea CNP-ului la recensamant ar fi „desprinse parca din romanele lui Kafka. Nu stiu daca ati aflat, dar INS a facut-o lata din nou. Dupa ce declararea CNP-ului la Referendum a fost obligatorie, apoi, la presiunea PSD, a devenit facultativa, acum a devenit din nou obligatorie. Nu radeti! Este de plans”.

„Nici nu stiu care abuz e mai mare, acela de a solicita in mod excesiv si nenecesar pentru demersul statistic date cu caracter personal sau acela de a schimba legea de pe o zi pe alta?”, scrie Nastase.

„Intrebarea in acest moment este: Cine raspunde? In conditiile in care o parte a populatiei a comunicat recenzorului CNP-ul, iar o parte nu a facut acest lucru, ce relavanta mai are acest item? Cand astazi legea se aplica, iar maine nu se mai aplica, la ce ne mai trebuie lege? Cand facem o baza nationala cu CNP-uri la mai putin de un an pana la alegeri, de ce mai facem alegeri, ca sa simulam competitia, ca sa-i legitimam pe cei care fraudeaza votul? Iata unde poate duce aceasta alba-neagra cu legea, cu statul de drept si cu democratia! „, a scris fostul premier.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro