VIDEO Moartea lui Ion Diaconescu si disparitia unui partid care a pornit reformele esentiale in Romania. PNTCD, aflat la 1%, este divizat astazi in trei
NTCD, partid al carui presedinte de onoare Ion Diaconescu a murit marti seara, a ramas doar o palida umbra a formatiunii care intre anii 1996 si 2000 conducea guvernarea ce a realizat reforme semnificative, menite sa reorganizeze economia tarii, in care sectorul de stat era inca predominant. Tot atunci, partidul aflat la putere deschidea calea integrarii tarii noastre in NATO si UE. In prezent, PNTCD se zbate in sondaje acolo unde abia inregistreaza 1%, in timp ce conducerea partidului este divizata in trei factiuni (aripa Aurelian Pavelescu – Petre Milut, aripa Victor Ciorbea – Gheorghe Ciuhandu – Ion Diaconescu si gruparea Eugen Moiescu) si lasa impresia ca intentia de a intra in parlament in 2012 este doar un gand utopic.
PNTCD – De la opozitia fata de Frontul Salvarii Nationale, la perioada de guvernare 1996-2000
Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) a fost fondat in 1990 de catre Corneliu Coposu ca succesor al Partidului National Taranesc ce a activat in Romania intre 1926 si 1947. Corneliu Coposu a fost pana in 1995 presedintele partidului, in timp ce Ion Diaconescu a fost, in aceeasi perioada, prim-vicepresedinte.
La alegerile parlamentare din 1990, Frontul Salvarii Nationale (FSN) obtinuse circa 66% din voturile exprimate, iar presedintele Ion Iliescu, candidatul sustinut de FSN, castigase alegerile prezidentiale cu circa 85% din voturi.
Astfel, PNTCD si alte partide din opozitie (PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR) au format pe 26 noiembrie 1991 Conventia Democrata Romana (CDR), formatiune politica ce urma sa castige alegerile parlamentare din 1996 si, impreuna cu Partidul Democrat, avea sa conduca Romania pana in noiembrie 2000, an in care s-a si destramat.
In cadrul CDR, o coalitie de guvernare larga si eterogena, PNTCD a fost figura centrala.
In alegerile locale de la inceputul anului 1992, CDR s-a clasat pe locul doi, dupa FDSN (fost FSN), insa reusea sa castige fotoliul de primar al Capitalei prin Crin Halaicu (propus de PNL).
Corneliu Coposu
Foto: Agerpres
In 1992, o parte din PNL a iesit din CDR, lucru ce a determinat reorganizarea coalitiei, iar din acel moment alianta a fost dominata de PNTCD si liderul sau, Corneliu Coposu. Numele PNTCD a continuat sa fie legat de cel al CDR pana la alegerile din 2000. Corneliu Coposu a ramas presedintele PNTCD, insa a parasit in 1992 presedintia CDR, lasandu-l in locul sau pe Emil Constantinescu.
Dupa moartea lui Corneliu Coposu in 1995, sefia PNTCD ii revine lui Ion Diaconescu ce va ramane la carma partidului pana la finele anului 2000.
La alegerile locale din iunie 1996, CDR a obtinut un numar aproximativ egal de voturi cu partidul de guvernare de la acel moment – Partidul Democratiei Sociale din Romania (PDSR), succesorul fostului FDSN. Alegerile locale din Bucuresti au fost din nou castigate de CDR, care a obtinut atat mandatul de primar al Capitalei, prin Victor Ciorbea, cat si cinci dintre cele sase primarii de sector.
Ascensiunea CDR din acea perioada a fost incununata cu victoria de la alegerile prezidentiale cand Emil Constantinescu a fost ales presedinte, iar la scurt timp dupa Victor Ciorbea a fost numit prim-ministru.
Guvernarea CDR 1996 – 2000 – Intre crize sociale si deschiderea drumului spre NATO si UE
Guvernarea CDR este legata de un program de reforme menite sa reorganizeze economia tarii in care sectorul de stat era inca predominant, dar si de initierea integrarii in structurile occidentale.
Partidul s-a erodat electoral foarte puternic in perioada de guvernare, caracterizata prin dispute acute si lungi in coalitia aflata la putere. Perioada a coincis si cu o criza economica, astfel incat, la finele perioadei de guvernare, formatiunea nu a mai atins pragul electoral.
Emil Constantinescu
Foto: AGERPRES
In aceasta perioada, 1996-2000, Ion Diaconescu a fost presedinte al CDR, dupa alegerea lui Emil Constantinescu in functia de presedinte al tarii. De asemenea, Diaconescu a fost presedinte al Camerei Deputatilor (27 noiembrie 1996 – 15 decembrie 2000).
Cabinetul Ciorbea cade in martie 1998, si la functia de premier vine Radu Vasile, un alt membru al PNTCD. Cabinetul Radu Vasile duce mai departe reformele economice incepute de CDR si, printre alte reforme controversate care declanseaza crize sociale, dispune disponibilizarea personalului din minerit, una dintre cele mai putin rentabile ramuri economice sustinute de catre stat, act ce i-a facut pe mineri sa vina in Bucuresti, la inceputul anului 1999, pentru a rasturna Guvernul.
In timpul guvernarii CDR, Romania a inceput sa priveasca spre Europa, Alianta Nord-Atlantica si SUA si a demarat procedurile de integrare in structurile occidentale. Desi sustinerea candidaturii Romaniei la NATO a fost respinsa la summitul de la Madrid din iulie 1997, alianta anunta ca tara noastra va fi luata in vedere cu prioritate pentru un al doilea val al extinderii, lucru ce s-a si intamplat.
In plus, in timpul guvernului Radu Vasile, in decembrie 1999, la Consiliul European de la Helsinki, Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana.
Radu Vasile
Foto: AGERPRES
Pentru a sublinia orientarea pro-NATO, Romania a sprijinit decizia aliantei de bombardare a Serbiei, ca reactie fata de criza umanitara declansata in provincia Kosovo de conflictul sarbo-albanez. Aceasta optiune a fost criticata in presa si resimtita de opinia publica ca un act nedrept si ostil fata de o tara prietena a Romaniei.
Guvernarea Radu Vasile pica si ea, si la conducerea guvernarii CDR vine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
La alegerile din 2000, Conventia s-a destramat, PNL optand sa candideze separat fata de PNTCD.
La 7 august 2000, la initiativa PNTCD, impreuna cu alte partide mai mici (Uniunea Fortelor de Dreapta, Alianta Nationala Crestin Democrata, Partidul Moldovenilor, Federatia Ecologista din Romania) s-a constituit o noua alianta politica, denumita Conventia Democrata Romana 2000, care insa nu a reusit sa stranga suficiente voturi (10% din voturile valabil exprimate, prag instituit de legea electorala in vigoare la data alegerilor pentru aliante politice) pentru a mai intra in Parlament.
PNTCD dupa anul 2000 – Un partid in picaj liber
Ion Diaconescu a demisionat din functia de presedinte al PNTCD la 27 noiembrie 2000, ulterior fiind ales presedinte de onoare, in 21 ianuarie 2001. La conducerea partidului a venit Constantin Dudu Ionescu (interimat), fost ministru al apararii si al internelor in guvernarea CDR. Ionescu paraseste PNTCD si intra in Partidul Conservator.
In 2002 presedinte devine Andrei Marga, dar si acesta paraseste partidul si intra in PNL. In data de 18 iunie 2011 un congres extraordinar al PNTCD, convocat pentru a pune capat sciziunilor interne din partid, l-a ales in functia de presedinte al formatiunii pe Victor Ciorbea.
Ciorbea a condus PNTCD pana in 2004 cand la sefia partidului vine Gheorghe Ciuhandu (primarul Timisoarei).
PNTCD nu reuseste nici la alegerile din 2004 sa intruneasca pragul electoral (5%) pentru a intra in Parlament. PNTCD obtine 1,91% la Senat si 1,84% pentru Camera Deputatilor.
In 2007, PNTCD este zguduit de un scandal de coruptie. Fostul Ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, membru PNTCD, a fost exclus din partid pentru un scandal de coruptie in care, in 2011, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare.
In 2007, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, devenit membru al partidului in anul 2005, a fost ales noul presedinte al PNTCD. Gheorghe Ciuhandu nu si-a mai depus candidatura pe motiv ca nu se mai poate imparti intre primarie si conducerea PNTCD.
Din acel moment, conducerea PNTCD s-a aflat in permanenta disputa intre multiple factiuni.
PNTCD in 2011 – partid cu 1% in sondaje, divizat in trei grupari care-si revedinca sefia
Marian Milut a fost urmat de Aurelian Pavelescu. In 2011, un congres tinut in luna iunie l-a ales ca presedinte pe Victor Ciorbea.
Atunci, Ciorbea sustinea ca in anul 2011 partidul sau va lua initiativa formarii unei largi coalitii politice „Calea Dreapta”, care isi propune, printre altele, revenirea la monarhia constitutionala. Victor Ciorbea a mai spus ca aceasta coalitie isi propune sa ofere o alternativa celor nemultumiti de PDL, USL sau UDMR.
Vasile Lupu
Foto: Agerpres
In septembrie, factiunea condusa de Vasile Lupu si Aurelian Pavelescu a organizat un nou congres extraordinar al PNTCD, contestat de catre Victor Ciorbea. Congresul a avut loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in ziua de 17 septembrie 2011. Vasile Lupu a fost ales presedinte, iar Pavelescu secretar general.
„Sunteti un infractor ! Nu va e rusine, nemernicilor! Cum indrazniti sa-l comparati pe un anume Milut cu Ion Diaconescu si sa-l puneti presedinte de onoare. Mintiti, faceti falsuri, adunatura de infractori ce sunteti, agenti infiltrati! O sa dovedesc in curand faptele penale ale acestui individ!”, i s-a adresat Ciorbea lui Pavelescu la Realitatea Tv.
In prezent, PNTCD este disputat in instanta de trei grupari: aripa lui Aurelian Pavelescu – Petre Milut, aripa lui Victor Ciorbea – Gheorghe Ciuhandu – Ion Diaconescu si gruparea lui Eugen Moiescu. Partidul are, astfel, trei presedinti, fiecare ales intr-un congres diferit si fiecare dintre ei sustine ca el este de fapt liderul legitim si ca scopul principal al fiecaruia este unificarea partidului.
Potrivit sondajelor de opinie realizate in 2011, PNTCD ar inregistra un scor de 1% dintre optiunile de vot.
Ciorbea: Tinta pentru 2012 – PNTCD partid parlamentar
La jumatatea lunii septembrie, Victor Ciorbea spunea ca tinta PNTCD este de a redeveni, in toamna anului 2012, partid parlamentar, dupa 12 ani de absenta din Parlament, intentionand sa dezvolte o platforma politico-civica intitulata „Calea Dreapta”.
Victor Ciorbea
Foto: Agerpres
La inceputul lunii octombrie, PNTCD-gruparea Ciorbea a semnat cu Asociatia 21 Decembrie 1989 protocolul de constituire a aliantei politico-civice „Calea Dreapta”.
In schimbul ajutorului pe care Asociatia 21 Decembrie 1989 il va acorda partidului taranist, asociatia condusa de Teodor Maries va primi un post de prim-vicepresedinte in PNTCD, un vicepresedinte, un primvicepresedinte la organizatia de tineret a PNTCD si un reprezentat al asociatiei va fi ales intre primele trei functii de conducere la nivel judetean si local.
Potrivit lui Victor Ciorbea, „toti membrii Asociatiei vor deveni membri ai PNTCD”.
Reprosuri pentru Victor Ciorbea la capataiul lui Ion Diaconescu
Discutiile privind formatiunile din partid nu au incetat dupa moartea lui Ion Diaconescu, dimpotriva. Liderul
Priveghiul lui Ion Diaconescu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
PNTCD, Victor Ciorbea, a avut parte de reprosuri chiar si la priveghiul lui Ion Diconescu. 10 persoane i-au imputat lui Ciorbea tolerarea lui Aurelian Pavelescu ca lider, dar si lipsa de incisivitate si de curaj care a facut ca partidul sa fie divizat in prezent. (Sursa)
„Am promis ca voi incerca impreuna cu colegii care cred in valorile democratiei sa incercam sa refacem un PNTCD curat, care sa reprezinte in cel mai scurt timp o alternativa viabila in politica romaneasca”, a afirmat Victor Ciorbea, miercuri, la sediul PNTCD unde este depus trupul neinsufletit al lui Ion Diaconescu.