Sari direct la conținut

Karl Lamers, presedintele Adunarii Parlamentare NATO: Salutam decizia Romaniei de a gazdui elemente cheie ale scutului anti-racheta. Rusia este informata cu tot ce se intampla

HotNews.ro
Karl Lamers, presedintele AP NATO, Foto: Hotnews
Karl Lamers, presedintele AP NATO, Foto: Hotnews

Presedintele Adunarii Parlamentare NATO, Karl A. Lamers, a declarat, la debutul adunarii de la Bucuresti, ca apreciaza contributia tarii noastre la realizarea scutului antiracheta al aliantei euroatlantice. „Vreau sa salut decizia Romaniei de a gazdui elemente cheie ale scutului NATO anti-racheta. Este o contributie vitala la securitatea nu doar a tarii voastre, cat si a intregii aliante”, a declarat Lamers care a mai precizat ca NATO discuta transparent cu Rusia pe aceasta tema si ca „toti suntem interesati sa construim o incredere comuna intre noi si Rusia”.

„Suntem interesati sa realizam acest sistem anti-racheta. Trebuie sa fim interesati sa ne putem proteja de amenintarile unor rachete cu raza medie si lunga de actiune. Incheind acest acord bilateral intre Romania si SUA si facand aceasta contributie pentru sistemul antiracheta NATO reprezinta o decizie buna in vederea apararii tarii voastre, dar si a aliatilor”, a declarat Lamers la debutul Adunarii Parlamentare a NATO la Bucuresti.

„Vreau sa salut decizia Romaniei de a gazdui elemente cheie ale scutului NATO anti-racheta. Sunteti un foarte bun partener strategic al SUA, dar si un aliat de nadejde in NATO”, a mai spus Lamers.

„Rusia stie totul despre amplasarea in Romania a incetrceptorilor terestri”

Presedintele AP NATO a discutat si despre Rusia in contextul scutului anti-racheta: „Stiu ca tara voastra si SUA sunteti de acord sa colaborati cu Rusia. Stiu ca SUA vor sa discute cu Rusia si sa colaboreze pe marginea sistemului anti-racheta. Acordul SUA cu Romania nu este un secret, ci a fost mereu discutat transparent. „.

„Rusia este mereu informata cu ce se intampla si stie totul despre amplasarea in Romania a interceptorilor terestri si despre celelalte elemente din Turcia, Polonia, Spania. Toti suntem interesati sa colaboram cu Rusia si sa construim o incredere comuna intre noi si Rusia”, a spus Lamers.

„Stiu ca sunt diferente intre Rusia si sistemul NATO, dar putem sa discutam despre ele. Suntem interesati si invitam si alte tari sa participe la aceasta incercare de a ne apara de amenintarile care apar in zona pentru a construi un sistem comun de aparare cu rachete”, a mai declarat Lamers.

Presedintele AP NATO a mai precizat ca in cadrul lucrarilor se va vorbi foarte mult despre Afganistan, subliniind ca anul „2011 este un an pivotal al misiunii NATO in Afganistan”.

„Este inceputul tranzitiei securitatii catre afgani. Afganistan este operatiunea prioritara numarul 1 pentru NATO. Luni, in sedinta plenara, vom discuta o rezolutie pe problema tranzitiei in Afganistan. Este un document important pentru ca va insuma viziunea Adunarii despre procesul de tranzitie din Afganistan”, a spus Lamers.

O alta problema pe agenda NATO despre care a vorbit Lamers este cea din Africa si Orientul Mijlociu. „Membrii nostri au urmarit cu atentie valurile de proteste populare si inceputurile tranzitiiilor spre democratie in Tunisia, Egipt si Libia. Vom discuta si despre un plan pe care sa il adoptam dupa urmatoarele alegeri care vor avea loc in Tunisia in aceasta luna”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro