Sari direct la conținut

Mihail Neamtu despre Noua Republica: "Daca vom fi suficient de multi, se poate transforma intr-un partid de sine statator care vizeaza alegerile din 2012"

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Mihail Neamtu, unul din fondatorii miscarii Noua Republica, a anuntat, miercuri seara la B1 TV, ca are in vedere transformarea miscarii –care a fost lansata pe internet intr-un partid politic ce ar putea participa la alegerile de anul viitor. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Mihail Neamtu a explicat ca „Noua Republica” este un proiect politic ce a adunat deja mii de inscrieri si care, daca va strange destui sustinatori, s-ar putea „transforma intr-un partid de sine statator care vizeaza alegerile din 2012, 2014, 2016”. „Multi prieteni din platforma vorbesc deja, cu entuziasm si fara prea multe calcule, despre un nou partid. Suntem deschisi spre asta. In 72h am adunat peste o mie de inscrieri cu nume, prenume, profesie… Numarul semnaturilor creste de la o ora la alta si chiar nu exagerez cand va spun acest lucru”, a declarat pentru HotNews.ro, Mihail Neamtu.

Mihail Neamtu, fondatorul miscarii Noua Republica, o platforma politica lansata in urma cu cateva zile, a anuntat, miercuri seara la B1TV, ca se gandeste la transformarea miscarii intr-un partid politic ce ar putea participa la alegerile de anul viitor. Neamtu a spus ca este exclusa o asociere cu personaje precum Dan Diaconescu sau Gigi Becali.

„Este exclusa orice asociere cu figuri compromise ale tranzitiei care ii includ, dar nu se limiteaza, la cei evocati de dvs (n.r. Dan Diaconescu si Gigi Becali). O miscare populara care vrea sa reinventeze roata democratiei, eventual de persuasiune crestin-democrata, cu Gigi Becali si Dan Diaconescu este sortita esecului. Este, repet, o insulta la adresa celor care vor cu adevarat noutatea”, a spus Neamtu.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Mihail Neamtu vorbeste despre cati oameni s-au inscris deja in miscarea Noua Republica, care sunt pasii urmatori si despre posibilitatea ca miscarea sa se transforme intr-un partid politic de sine statator.

Reporter: In legatura cu Noua Republica, veti tranforma aceasta miscare intr-un partid? Veti incerca sa adunati semnaturi prin tara pentru a infiinta acest partid?

Mihail Neamtu: Da, Noua Republica este un proiect politic, sustinut la firul ierbii si propulsat prin efectul bulgarelui de zapada. E un experiment democratic in aer liber. Totul confirma teoria ordinii spontane: un manifest intitulat „Noua Republica” asociat unui „manual de lupta” care apoi s-au rostogolit in doar 48h pe cateva zeci de bloguri, strangand apoi mii de aderenti. Grupul de prieteni care a gandit proiectul Noua Republica a fost complet surprinsi, de unde si simplitatea absoluta a site-ului care culege semnaturi. Ne dumirim din mers si setea de schimbare e incredibila. Pe langa nemultumirea milioanelor de romani fata de iresponsabilitatea clasei politice, noi pledam pentru innoire: idei curajoase, oameni cu caracter, institutii reformate.

„In 72 de ore am strans peste o mie de inscrieri cu nume, prenume, profesie… Numarul semnaturilor creste de la o ora la alta”

Insist sa spun ca Noua Republica nu e o miscare pregatita in laboratoarele vreunei fundatii sau ale vreunui partid. Ca fondator, eu am purtat de-a lungul timpului diverse conversatii cu diferiti oameni interesati de innoirea dreptei, fara sa banuiesc ca vom ajunge aici, atat de devreme. Multi prieteni din platforma www.nouarepublica.ro vorbesc deja, cu entuziasm si fara prea multe calcule, despre un nou partid. Suntem deschisi spre asta. Totusi, legea electorala ne spune ca cifra magica e 25.000 (cu aderenti din 18 judete). Exista oare resurse ascunse in societatea civila pentru o asemenea isprava? Sa dea Dumnezeu.

R: Pana in momentul de fata, cati oameni s-au alaturat miscarii Noua Republica?

Mihail Neamtu: In 72h am adunat peste o mie de inscrieri cu nume, prenume, profesie… Sunt oameni responsabili: medici, ingineri, avocati, profesori, tineri specialisti in IT, arhitecti, pensionari, romani din Canada, Grecia, Spania sau Italia. Toti transmit mesaje de sustinere, unii ofera sprijin logistic sau chiar financiar. Numarul semnaturilor creste de la o ora la alta si chiar nu exagerez cand va spun acest lucru.

„Daca vom fi suficient de multi, proiectul politic se poate transforma intr-un partid de sine statator care vizeaza alegerile din 2012”

R: Daca vorbim de Noua Republica sub forma unui partid care ar putea participa la alegerile din 2012, este posibil ca acesta sa contina si unele nume din PDL sau din alte partide existente la ora actuala?

Mihail Neamtu: Este totusi prea devreme ca sa discutam astfel de lucruri. Noua Republica este o platforma care s-a lansat abia de cateva zile, mai devreme decat planuisem initial. Cererea e uriasa. in 15 zile vom avea o prima intalnire la Bucuresti, cu participare din toata tara. Repet, aceasta depinde doar de numarul celor care isi doresc la propriu o Noua Republica. Vom face masa critica? Ne vom dovedi cel putin la fel de determinati, dar in bine, decat cei care de la Revolutie incoace s-au dovedit nedemni sa ne reprezinte?

R: Care sunt pasii urmatori pe termen scurt si mediu pentru miscarea Noua Republica?

Mihail Neamtu: In prima parte a lunii octombrie ne vom reuni la Bucuresti si vom stabili planul de actiuni concrete, in mediul online si pe strada. Calitatea celor care adera ma impresioneaza. Evident, daca vom fi suficient de multi, proiectul politic se poate transforma intr-un partid de sine statator care vizeaza alegerile din 2012, 2014, 2016. Mesajul e simplu: refuzam amanetarea viitorului Romaniei de catre o clasa politica corupta, incompetenta si iresponsabila. Batalia in 2012 se va da intre cei responsabili si cei iresponsabili. Vom avea intalniri in tara in care sloganul va ramane acelasi: o noua Republica, taxe reduse, modernizarea birocratiei, investitie in tehnologie si cunoastere, restructurarea statului social, parlamentari fara imunitati, o constitutie pentru cetateni, anticomunism, cultura memoriei, respect pentru credinta si valorile familiei.

Citeste mai jos ce a declarat Mihail Neamtu in emisiunea „Sub Semnul Intrebarii” (B1 TV) despre Noua Republica:

  • Este exclusa orice asociere cu figuri compromise ale tranzitiei care ii includ, dar nu se limiteaza, la cei evocati de dvs. (n.r. Dan Diaconescu si Gigi Becali). O miscare populara care vrea sa reinventeze roata democratiei, eventual de persuasiune crestin-democrata, cu Gigi Becali si Dan Diaconescu este sortita esecului. Este, repet, o insulta la adresa celor care vor cu adevarat noutatea.
  • Astazi Romania are nevoie de un restart, de o reincepere a unui ciclu politic care sa presupuna nu doar idei si institutii noi, ci mai ales caractere, oameni credibili. Acesti aomeni trebuie indentificati. Noi ne-am dat seama ca acesti oameni sunt in general scarbiti de structurile politice actuale. Ca partidele, mai ales de centru-dreapta, nu reusesc sa atraga suflul din marile orase si oamenii care sunt buni in ceea ce fac, care aduc plus-valoare in comunitatile lor, care traiesc pe picioarele lor si nu obtin sprijin de la stat in mod direct.
  • Aceasta Noua Republica trebuie sa plece de la primatul absolut al resursei umane. Ceea ce noi ne propunem este sa recrutam acesti oameni care stau deocamdata scarbiti pe margine si nu vor sa intre intr-o constructie veche. Cred ca vinul nou trebuie pus intr-un burduf nou. Nu cred ca e cazul sa reinventam ideea de miscare populara cu asemenea caractere pe care le-ati evocat.
  • Suntem anti-sistem. Dar daca sistemul, in schimb, inseamna cu adevarat o democratie constitutionala care este bazata pe o respectare autentica a separatiei puterilor, atunci suntem traditionali intr-un anumit sens.
  • Prima amenintare pentru Romania, in opina noastra, a celor care constituie acest grup, o reprezinta posibila revenire a socialistilor la putere in 2012. Nu PDL este prima problema a acestei noi constructii. E si in PDL o anumita problema. Dar prima mare problema, si nu e una teoretica pentru ca ne paste falimentul… Romania imprumuta si astazi pentru a plati pensii si salarii la stat. Aceasta proiectie economica nu este sustenabila. Trebuie sa nu mai amanetam viitorul Romaniei prin imprumuturi nesustenabile care, in 2-3 ani, ne vor pune in situatia Greciei. Daca nu facem ceva radical, princ are inteleg, o regandire a statului social. Apelul pe care Noua Republica o adreseaza este in primul rand la adresa celro care sunt in mediul privat si care sustin economia romaneasca.

Ce este Noua Republica?

Noua Republica este, dupa cum apare descris in propriul „Manual de Lupta”, „o platforma democratica prin care se reunesc, intr-o actiune coerenta si vizibila, sensibilitatile clasic-liberale, conservatoare si crestin-democrate”. Manulul de Lupta este semnat la final de Mihail Neamtu (publicist), Dacian Tolea (consilier in Guvern) si Cosmin Aldea (sociolog) si se precizeaza ca amendamentele au fost facute cu ajutorul echipei Politeia.

Potrivit Manualului de Lupta, miscarea Noua Republica „se adreseaza cetatenilor de dreapta dezamagiti de structurile politice actuale din Romania”.

„Noua Republica afirma categoric virtutile dreptei si necesitatea reintoarcerii la cetatean. Noua Republica refuza un destin mediocru pentru Romania. Revenirea stangii la putere in 2012 ar fi o lovitura letala la adresa reformei constitutionale si a modernizarii economice a tarii. Doar o participare in masa la alegerile din 2012 poate dejuca planul celor care au jefuit si care ruineaza Romania. Absenteismul favorizeaza abuzul si face jocul baronilor sau castei politicienilor. Noua Republica recomanda virtutea discernamantului: intr-un noian de minciuni si manipulari mediatice, adevarul abia mai poate fi intrezarit”, se arata scris pe site-ul miscarii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro