Sari direct la conținut

Asociatia Olandeza a Angrosistilor de produse horticole: Blocada camioanelor cu flori la granita cu Romania inseamna pierderi de 1,5-2 milioane de euro pe saptamana

HotNews.ro
Scandalul Schengen si lalelele olandeze, Foto: USER UPLOADED
Scandalul Schengen si lalelele olandeze, Foto: USER UPLOADED

„Potrivit estimarilor noastre, pentru 24 de camioane cu flori si plante blocate la granita, vorbim de o pierdere de 1,5-2 milioane de euro pe saptamana”, a declarat pentru HotNews.ro Paul van der Zweep, reprezentant al Asociatiei Olandeze a Angrosistilor de produse horticole. Potrivit ANAF, de vineri de cand a inceput operatiunea de control a camioanelor cu flori olandeze si pana joi dimineata, 31 de tiruri olandeze au cerut sa intre in tara. Dintre acestea, 25 asteapta la granita, 2 au fost confiscate si 4 camioane au ales sa se reintoarca la furnizor.

„Am fost informati luni de blocada tirurilor olandeze la granita cu Romania. Incercam sa rezolvam problema prin institutiile statului olandez si institutiile europene. Am facut o estimare a pierderilor pentru 24 de camioane blocate la granita. Vorbim de pierderi intre 1,5 si 2 milioane de euro pe saptamana, pierderi care includ valoarea produselor, timpul camioanelor care stau blocate, banii pe transporturi, nemultumirea clientilor si altele”, a declarat pentru HotNews.ro, Paul van der Zweep, reprezentant al Asociatiei Olandeze a Angrosistilor de produse horticole.

Potrivit acestuia, piata exporturilor olandeze de flori si plante in anul 2010 a insemnat peste 42 de miliaone de euro.

Potrivit informatiilor oficiale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), de vineri de cand a inceput operatiunea de control a camioanelor cu flori olandeze si pana joi dimineata 31 de tiruri incarcate cu flori si produse horticole cu origine olandeze au cerut sa intre in tara. Dintre acestea, 25 asteapta la granita dupa ce li s-au prelevat probe, 2 au fost confiscate pentru ca nu avea toate actele in regula si 4 camioane au ales sa se reintoarca la furnizor.

Potrivit ziarului Olandez De Telegraaf, una dintre victimele blocadei romanesti este firma la care este director olandezul SjaakBaert din Horst.Noua dintre tirurile sale sunt acum blocate la granita cu Romania. „De obicei, un control dureaza cateva ore. Ce se intampla acum nu are sens. In fiecare zi pierd 35.000 de euro”, a declarat Baert.

UPDATE: Intre timp, Ministerul Agriculturii a anuntat ca bulbii de flori proveniti din Olanda arata ca nu au fost gasiti agenti daunatori care sa impuna carantina.

Ambasada Olandei in Romania: Firmele olandeze care exporta seminte de flori in Romania si-au „exprimat ingrijorarea” la Ambasada

Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat luni ca este la curent cu masurile luate de autoritatile romane de „a preveni importul de flori, seminte si bulbi provenite din Olanda”.

„Companiile olandeze exportatoare in Romania si-au exprimat ingrijorarea in mod direct la Ambasada si la autoritatile competente din Olanda. In prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care aceste masuri au fost luate. Olanda este de parere ca toate masurile puse in aplicare de catre autoritatile romane ar trebui sa fie in conformitate cu legislatia UE”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Doi europarlamentari olandezi vorbesc de „santaj” si cer clarificari din partea Comisiei Europene

Blocada romaneasca a lalelelor seamana „suspect de mult cu un santaj”, scrie ziarul olandez De Telegraaf, care citeaza doi europarlamentari olandezi, Wim van de Camp (membru in grupul PPE, cel mai mare din Parlamentul European) si Esther de Lange, ambii membri ai partidului CDA (Christen-Democratisch Appel) din coalitia de guvernamant.

Publicatia olandeza scrie ca cei doi europarlamentari privesc cu suspiciune momentul declansarii blocadei si ca au cerut luni Comisarului European Michel Barnier sa clarifice situatia.

Lange a precizat ca ar vrea sa stie despre ce bacterie este vorba si daca rezultatele din laborator confirma prezenta ei. Potrivit europarlamentarului, daca Romania are dovezi, atunci are si dreptul sa actioneze astfel. „Dar se pare ca autoritatile din Romania au ales sa faca putin santaj clasic cu lalelele olandeze, un produs de baza a economiei olandeze si cu o valoare simbolica foarte mare”, a precizat Esther de Lange.

Anul trecut, Romania a importat flori din Olanda in valoare de 20 de milioane de euro, potrivit Radio Netherlands Worldwide.

Potrivit nu.nl, care citeaza date ale CBS (Agentia Olandeza de Statistica), in 2010, Romania a importat 8.9 milioane de bulbi de flori din Olanda, valoarea totala fiind de 683.000 euro. Astfel, in 2010, exporturile catre Romania au reprezentat 0,4% din valoarea toala de export in tarile UE a bulbilor olandezi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro