Sari direct la conținut

Olanda a decis sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Extinderea Spatiului Schengen, posibila doar daca exista unanimitate

HotNews.ro

Guvernul olandez a acordat, vineri, un vot negativ aderarii in acest moment a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, anunta RFI Romania. Decizia negativa era una asteptata, in conditiile in care coalitia de guvernare de la Haga este sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationista. In plus, votul negativ a fost anticipat si prin discursul sustinut, joi, in Parlamentul de la Haga, de catre Gerd Leers, ministrul imigratiei si al azilului, care i-a asigurat pe deputatii olandezi ca cele doua tari nu vor adera acum la spatiul Schengen, potrivit RFI.

Votul a avut loc in perspectiva intrunirii Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari. Extinderea Spatiului Schengen este posibila doar daca exista unanimitate de voturi, iar Olanda pare decisa sa utilizeze dreptul de veto pentru a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei in acest moment.

Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu pot pazi in acest moment frontierele externe ale Uniunii Europene. In aceste conditii, cea mai buna varianta ramasa in picioare pentru Romania si Bulgaria ramane o eventuala aderare in doua etape.

Decizia Guvernului olandez vine in contextul in care, in ultimele luni, Bucurestiul si Sofia reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a Uniunii Europene, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca Franta si Germania, care legau aderarea la Schengen de problema coruptiei.

In schimb, Finlanda pare decisa sa se alature si ea Olandei si sa blocheze aderarea celor doua tari.

Potrivit RFI, care citeaza presa olandeza, clasa politica olandeza este in marea ei majoritate foarte nemultumita de performantele Bucurestiului si ale Sofiei privind lupta impotriva coruptiei.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca Romania are 99% sanse sa adere la Spatiul Schengen, precizand ca tara indeplineste toate conditiile impuse: „Indeplinim toate conditiile. Spun 99 la suta pentru ca in viata e bine de fiecare data sa lasi si un loc in care sa te poti retrage la un moment dat. Doar pe vremea raposatului aveam procente de 100 la suta”.

Saptamana trecuta, Igas declara, intr-o conferinta de presa la Arad, ca aderarea la Spatiul Schengen este o decizie politica si ca mai exista tari care au rezerve: „Se stie ca mai existau patru tari cu rezerve: Finlanda, Germania, Franta si Olanda. Finlanda s-a lamurit ca Romania indeplineste conditiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astazi (vineri – n.red.) la Helsinki pentru a sustine cauza Romaniei. La fel, Germania si Franta, ati putut vedea, si-au schimbat pozitia, ceea ce ne bucura, urmand ca si Olanda sa se pronunte”.

Traian Igas afirma ca spera ca in 21-22 septembrie sa le poata spune romanilor ca a fost indeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar daca va fi vorba de o aderare in doua etape: „Aderarea la Spatiul Schengen nu este un favor pe care sa ni-l faca cineva, este o responsabilitate pe care Romania si-a asumat-o investind foarte multi bani in securizarea frontierelor externe Uniunii Europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro