Sari direct la conținut

Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni din zona euro

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica seara ca se va implica activ pe piata obligatiunilor, pentru a tempera criza datoriilor din zona euro. „BCE va pune in aplicare in mod activ programul sau de rascumparare a obligatiunilor”, se arata intr-o declaratie a Consiliului guvernatorilor BCE, dupa incheierea reuniunii de urgenta, potrivit AFP.

In declaratie nu este mentionata o tara anume, insa analistii se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa intervina pe piata obligatiunilor italiene si spaniole.

Institutia monetara din Frankfurt a salutat, de asemenea, anunturile venite din partea guvernului italian si a celui spaniol, privind noi masuri de austeritate si reforme in domeniul politicilor fiscale si structurale, se arata in declaratie.

BCE considera necesara „punerea in aplicare rapida” a acestor programe, pentru a imbunatati competitivitatea economiilor din tarile in cauza si „pentru a reduce rapid deficitele publice”.

Consiliul guvernatorilor BCE a solicitat, de asemenea, sefilor de stat si de guvern din Europa sa se „asigure ca isi vor onora semnatura suverana”, pentru a permite Fondului European de Stabilitate Financiara sa intervina pe piata secundara, asa cum s-a decis la summitul de la Bruxelles, din 21 iulie.

BCE a decis sa intervina in mod decisiv pe pietele financiare si sa raspunda in mod semnificativ la o eventuala agravare a crizei datoriilor, a declarat o sursa din zona monetara euro, potrivit Reuters.

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a analizat cu atentie situatia din Italia si Spania si a luat act de declaratia comuna a Frantei si Germaniei, care a subliniat angajamentul asupra reformelor financiare europene, sustine sursa mentionata. „Consiliul din zona euro va interveni semnificativ pe pietele financiare”, a declarat sursa.

Italia are, in acest moment, cea mai mare datorie publica din Uniunea Europeana. Mai multi analisti spuneau ca aceasta operatiune de cumparare de obligatiuni, care ajuta tarile cele mai fragile, este o conditie pentru a readuce calmul pe piate.

Dupa o saptamana agitata pe pietele financiare, prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a declarat, vineri, ca va accelera implementarea masurilor prevazute in proiectul de buget pentru urmatorii trei ani, pentru a atinge un buget echilibrat in 2013.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel si-au reiterat angajamentul de a pune in aplicare pe deplin masurile cu privire la zona euro, stabilte in cadrul summitului de la Bruxelles.

Ei au subliniat, in special, consolidarea posibilitatilor de asistenta pentru tarile instabile prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara, precizand ca ar dori ca membrii Parlamentelor din cele doua tari sa permita aceste masuri, inainte de sfarsitul lunii septembrie. Franta a anuntat deja o sesiune speciala a Parlamentului intre 6 la 8 septembrie.

In plus, Franta si Germania au spus ca acest lucru se va baza pe „o analiza a Bancii Centrale Europene”, „un fundament adecvat pentru interventiile pe piata secundara”.

Joi, BCE a anuntat reluarea programului de rascumparare a datoriilor, adoptat in toamna anului 2010, in urma problemelor grave ale Greciei, dar inactiv de mai mult de patru luni. BCE nu a mai cumparat obligatiuni din luna mai.

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a organizat o reuniune extraordinara duminica la ora 16:00 GMT (19:00, ora Romaniei) pentru discutii pe marginea crizei datoriilor si a retrogradarii ratingului economiei Statelor Unite. Reuniunea nu era programata pe agenda BCE, ci este una de urgenta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro