Sari direct la conținut

Cat de multa putere are Romania de pe Internet?

HotNews.ro
Competitia Restart Romania, Foto: Hotnews
Competitia Restart Romania, Foto: Hotnews

Sute de petitii online stau semnate fara niciun rezultat si mii de romani adera pe Facebook la alte mii de cauze. Dar cat de multe urme lasa in realitate toata aceasta activitate febrila de indignare virtuala? In afara functiei sale de defulare a frustrarilor, mormaiala virtuala a Romaniei mai poate indeplini si un alt rol? Eventual unul util…?

Proiectele romanesti online care sa fi produs o schimbare reala in offline nu sunt prea multe. Exemplul cel mai fericit este „Let’s Do It, Romania”, actiune care plecand de la ideea curatarii gunoaielor a adunat, folosind Facebook-ul, 75.000 de prieteni online, mobilizand in viata reala zeci de mii de tineri care au indepartat mormanele de gunoaie acumulate in diferite zone din Romania. A fost un eveniment exceptional si multi si-ar dori sa fie din nou martorii unei astfel de mobilizari care, plecate de pe Internet, sa aiba efecte vizibile in viata reala. Acei oameni au reusit sa schimbe o bucatica din Romania: fara politicieni, fara bani, fara interese ascunse. Daca s-a putut o data, de ce sa nu se poata de mai multe ori?

Este intrebarea de la care a pornit Restart Romania, una dintre cele mai interesante competitii ale acestui an. Platforma Restart Romania este locul de intalnire intre doua resurse exceptionale ale Romaniei moderne: oamenii activi care s-au saturat sa-si petreaca viata asteptand reactia autoritatilor si sclipitoarea comunitate romaneasca de specialisti IT. Restart Romania doreste sa-i gaseasca pe acei oameni ale caror idei pot schimba comunitatea in care traiesc si sa le ofere oportunitatea de a lucra cu specialisti IT pentru a-si transforma ideile in platforme online eficiente. Zece dintre ideile introduse in competitia Restart Romania vor fi implementate de o echipa de programatori, iar cele mai bune 5 vor primi finantare totala de peste 25.000 de dolari.

2011 este anul in care s-a demonstrat cel mai bine ca folosirea internetului si a tehnologiei mobile are puterea de a declansa schimbarea unei societati. Revolutiile din Tunisia si Egipt sunt deja cazuri scoala dar modelul functioneaza, la o scara mai mica, din Statele Unite pana in tarile africane. Un american din Dallas a remarcat ca semafoarele dintr-o anumita zona nu functionau si si-a introdus sesizarea pe platforma www.seeclickfix.com. In scurt timp autoritatile au reactionat, rezolvand problema. De pe BribeSPot putem afla ca, acum cateva minute, un roman a dat o spaga de 5 euro ca sa poata trece nestingherit prin vama Nadlac sau cat a platit un elev din Targu-Jiu ca sa ia bacalaureatul. In Malawi, internetul si sms-urile sunt folosite pentru a suplini absenta medicilor din anumite regiuni, aplicatie de care am putea avea in curand nevoie si in Romania. In Cairo, o harta interactiva a incidentelor de hartuire sexuala ajuta politia sa reactioneze mai eficient. Peste tot puterea Internetului este folosita pentru a produce schimbare in viata reala.

Cat de multa putere are Romania de pe Internet? E o intrebare la care am putea afla raspunsul in octombrie, la sfarsitul competitieiRestart Romania. Cat de fertile au fost comentariile online din jurul ideilor propuse, atunci vom vedea. Cat de reusita a fost colaborarea dintre specialistii IT si romanii cu pofta de schimbare, tot atunci vom afla. Dar indiferent de rezultate, Restart Romania este o ocazie minunata pentru a ne canaliza pozitiv si eficient torentele de scrasnete, mormaieli si indignari cu care umplem zi de zi Internetul romanesc.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare care sa le faca durabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro