Sari direct la conținut

Ordonanța austerității va fi discutată luni în Coaliție. Noi excepții de la regula fără angajări la stat

HotNews.ro
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanța austerității va fi prezentată luni în Coaliție și va cuprinde noi excepții cu privire la stoparea angajărilor la stat, au declarat joi surse guvernamentale. Excepțiile de la noi angajări la stat nu vor viza doar domeniile Sănătății și Educației, ci și instituțiile din Sistemul de Siguranță Națională, iar acolo unde concursurile de angajare au început și oamenii au susținut probe, procesul de angajare va continua.

  • „Pentru cei care sunt în concurs și au dat o probă, procedura de angajare va continua. De asemenea instituțiile din sistemul național de apărare au anumite locuri în instituțiile de învățământ pe care le-au bugetat și vor continua pe ce au bugetat prin planurile de școlarizare.”, au declarat joi surse guvernamentale.

Spre exemplu, Serviciul de Informații Externe (SIE) ori Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au scos recent la concurs zeci de posturi.

Liderii Coaliției care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget au decis luni că nu vor fi tăieri salariale, dar nici nu vor mai fi făcute angajări la stat, cu anumite excepții – pentru sistemele de educație, sănătate, ori în instituțiile unde sunt posturi unice – domenii în care vor putea fi făcute în continuare angajări.

  • h2: Ordonanța austerității se amână pentru săptămâna viitoare. Ce măsuri au mai rămas pe lista Guvernului

​Ordonanța de urgență prin care guvernul vrea să mai taie din cheltuielile din sistemul bugetar se amână pentru săptămâna viitoare, în ea neregăsindu-se însă supraimpozitarea mult discutată în ultima perioadă.

Pe lista de măsuri rămân: înghețarea salariilor și a angajărilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și interdicția de a face parte din mai multe consilii de administrație, potrivit unor surse guvernamentale.

Pentru supraimpozitarea veniturilor bugetarilor, care depășesc salariul președintelui, se va face o lege, însă orizontul de timp nu este clar.

În acest moment se așteaptă ca Ministerul Finanțelor să vină cu analiza privind impactul bugetar.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 26 aprilie despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor.

Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Despre discuţiile privind introducerea unui impozit între 15 şi 20%, premierul a spus:

”Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. (..) Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro