Sari direct la conținut

„Cea mai dură lovitură” dată grupării mafiote 'Ndrangheta. Raiduri în mai multe țări, inclusiv România / Cum au reușit autoritățile să dea de urma mafiei, după 4 ani

HotNews.ro
Captura de cocaina, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Captura de cocaina, Foto: AFP / AFP / Profimedia

O operaţiune de amploare a poliţiei europene care a vizat temuta grupare ‘Ndrangheta din Calabria a dus miercuri la arestarea a 132 de persoane, la percheziţii şi la confiscări de bunuri în zece ţări, între care Italia, Germania, Franţa şi România, conform AFP și Deutsche Welle. Ancheta în acest caz a fost declanșată în urmă cu aproximativ patru ani, iar autoritățile au reușit să intercepteze mafia după ce pandemia și restricțiile de circulație i-au obligat pe membrii grupării să vorbească la telefon. Până acum, ‘Ndrangheta a evitat complet să vorbească la telefon, preferând să conducă sute de kilometri pentru o întâlnire.

În Italia, carabinierii au arestat 108 persoane suspectate de implicare în această grupare, iar în Germania, peste 1.000 de ofițeri au percheziționat zeci de locuințe, birouri și magazine din mai multe landuri, fiind arestate peste 20 de persoane. Potrivit Parchetului italian, au mai fost confiscate firme şi bunuri în valoare de 25 de milioane de euro.

Peste 2.700 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru această operaţiune lansată miercuri, dintre care 1.400 doar în Italia. În Germania, au fost făcute aproximativ o sută de percheziţii, potrivit autorităţilor landurilor Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland.

Ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a calificat această operaţiune drept „o lovitură substanţială dată ‘Ndrangetha”, considerată mafia cea mai bogată şi mai puternică din Italia, cu ramificaţii în circa 40 de ţări.

Conform Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, este „lovitura cea mai dură dată până acum organizaţiei criminale italiene”.

În cadrul operațiunii denumite „Eureka” au avut loc raiduri ale Poliției și în Franța, România, Portugalia, Slovenia şi Belgia, precum și în Brazilia şi Panama.

‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa

Anchetatorii spun că ‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa, unde ea, de asemenea, implicată în spălare de bani, corupţie şi violenţă.

Ancheta a confirmat, de asemenea, existenţa unor importante fluxuri de droguri între America de Sud şi Europa, gestionate în special de clanul San Luca din Calabria, în tocul „cizmei italiene”.

Familiile aflate în fruntea acestei reţele criminale sunt totodată implicate de decenii în violenţe prin care îşi dispută această piaţă foarte rentabilă, violenţe care au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007. Atunci, trupurile a şase italieni cu vârste între 16 şi 39 de ani şi membri ai unuia dintre cele două clanuri ale San Luca au fost descoperite ciuruite de gloanţe în două vehicule în faţa restaurantului italian „Da Bruno” din Duisburg, în vestul Germaniei.

În urma anchetei lansate la nivel european în urmă cu aproape patru ani, autorităţile italiene şi belgiene au atribuit ‘Ndrangheta importul şi traficul a aproape 25 de tone de cocaină începând din octombrie 2019 și până în ianuarie 2022.

Cocaina sud-americană tranzita porturile Gioia Tauro (Calabria) şi Anvers (Belgia), dar şi alte porturi din Germania, Spania şi Olanda (Rotterdam), datorită unor acorduri încheiate de ‘Ndrangheta cu organizaţia criminală columbiană Clan del Golfo şi cu un alt grup criminal albanez care opera în Ecuador şi în Europa.

Anchetatorii au scos, de asemenea, la iveală o propunere de a furniza unei organizaţii paramilitare braziliene, Primeiro Comando da Capital (PCC), un container plin de arme de război, prin intermediul unor infractori pakistanezi şi în schimbul transportării unor cantităţi enorme de droguri către portul Gioia Tauro, scrie Agerpres, citând AFP.

Banii proveniţi din trafic au fost investiți în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante şi supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay şi Argentina.

Cum au reușit autoritățile să dea de urma mafiei

Ancheta a început în mare parte după ce autoritățile din Belgia au descoperit o legătură între o pizzerie din orașul Genk și ‘Ndrangheta, în 2019.

Proprietarii restaurantului ar fi fost în contact cu diverși traficanți de cocaină, iar Poliția a început apoi să îl cerceteze pe vărul a doi dintre suspecți, care locuia în Munchen.

Investigațiile privind telefoanele în sistem cripto au jucat un rol important în ceea ce privește operațiunile de miercuri. Poliția a reușit să spargă serviciile cripto EncroChat și SkyEcc, ceea ce i-a oferit o imagine asupra modului în care funcționează organizația mafiotă.

Până acum, ‘Ndrangheta a evitat complet să vorbească la telefon, preferând să conducă sute de kilometri pentru o întâlnire. Dar pandemia de coronavirus și restricțiile de circulație i-au obligat pe membrii grupării să își schimbe tactica, scrie Deutsche Welle.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro