In Marea Britanie intra in vigoare legea contra mitei
In Marea Britanie va intra in vigoare incepand cu 1 iulie Legea contra mitei, potrivit Reuters. Legea prevede sanctionarea companiilor britanice pentru acte de coruptie chiar daca isi desfasoara activitatea in alte state. Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii in Romania, spune pe blogul sau ca societatile britanice care intentioneaza sa faca afaceri in Romania vor trebui sa evalueze riscurile de coruptie si sa ia masuri pentru a se proteja impotriva acestora.
Aceasta lege este destul de criticata in Marea Britanie, multe companii pronuntandu-se impotriva lor. De altfel, trebuia sa intre in vigoare chiar la inceputul acestui an insa a fost amanata din cauza lobby-ului puternic din partea companiilor. Potrivit criticilor, companiile britanice vor avea un dezavantaj in fata concurentilor straini pentru care nu se aplica reguli atat de stricte.
Orice companie britanica va suporta raspunderea pentru actele de coruptie realizate de angajati sau asociati, chiar daca managementul companiei nu stia nimic despre mita respectiva.
Legea impune firmelor sa ia masuri adecvate impotriva coruptiei. Insa, firmele de avocatura critica faptul ca nu este clar definit cuvantul „adecvat”, iar sensul de „luare de mita” poate varia de la caz la caz.
„Mita este ca pornografia – iti dai seama cand o vezi,” spune Nick van Benschoten, un oficial britanic. „Eu nu vreau sa spun ca nu vor fi pierderi in afaceri. Dar pe termen lung, punerea in aplicare a legii va fi pana la urma un avantaj”, a spus Roderick Macaulay, reprezentant al Ministerul Justitiei.
„Legea din Marea Britanie Mita intra in vigoare maine, 1 iulie. Incepand de maine, cetatenii britanici si companiile britanice sunt supuse la noi reguli, legislatia fiind extinsa si pentru activitatile din afara tarii. Ce inseamna acest lucru pentru companiile care opereaza in Romania? Inseamna ca societatile britanice care vor sa faca afaceri in Romania vor trebui sa evalueze riscurile de coruptie si sa ia masuri pentru a se proteja impotriva acestora. In acest fel, companiile britanice vor ajuta Romania in eforturile sale de a eradica coruptia si actele de dare si luare de mita”, a spus Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii in Romania, a precizat pe blogul sau.