Sari direct la conținut

Introducerea televiziunii digitale terestre in Romania intarzie: Startul ar putea fi dat intr-o saptamana dar si in doua luni, spune seful ANCOM

HotNews.ro
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM

Startul introducerii televiziunii digitale terestre, noua platforma majora de retransmisie a programelor TV care va aparea odata cu incetarea emisiei televiziunii analogice terestre de la 1 ianuarie 2013, dureaza mai mult decat ne asteptam, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Doua proiecte de acte normative promovate in acest sens in acest an se afla tot in circuitul de avizare la ministere, iar aprobarea lor s-ar putea face intr-o saptamana dar si in doua luni, spune Marinescu, care se fereste sa mai faca alte estimari.

Romanii care receptioneaza in prezent gratuit servicii de televiziune in format analogic terestru, din eter, printr-o simpla antena, nu vor mai putea face acest lucru de la 1 ianuarie 2013, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern privind noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra. Actul prevede in schimb crearea unei noi platforme de difuzare a semnalului TV in format digital terestru, prin acordarea a sase multiplexe digitale, din care primul se va acorda cu obligatia retransmisiei, free to air, exclusiv a programelor publice nationale de televiziune.

Acesta este primul proiect de act normativ lansat in luna martie din acest an. Cel de-al doilea act normativ este un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modficarea Legii Audiovizualului care stabileste ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi prin incredintare directa una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra. In baza acestei licente, SRTV va putea opera un multiplex digital prin care se vor difuza exclusiv programele TV publice.

„Cele doua acte sunt promovate, se afla in circuitul de avizare pe la ministere, insa aprobarea lor dureaza mai mult decat ne asteptam si ma feresc sa mai fac estimari. Ar putea fi aprobate intr-o saptamana dar si in doua luni”, a declarat marti Catalin Marinescu, in cadrul unui eveniment dedicat tehnologiei High-Definition (HD), organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD).

Intr-un interviu acordat HotNews.ro la sfarsitul anului trecut, Marinescu isi exprima convingerea ca toate cele 6 licente se vor acorda in 2011 si spunea ca „ar fi un succes daca licentele s-ar atribui pana in toamna anului viitor, ca operatorii sa poata incepe dezvoltarea retelei tot in 2011”.

Mai mult, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, isi exprima speranta in luna martie ca in maxim o luna de zile acest acte vor fi adoptate in Guvern.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul „dividend digital”) care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro