Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Topul arhitecturii contemporane romanesti. Episodul 4 – Casa "Marasescu" din Piata Domenii, sau ce face o locuinta sa fie calda

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

De multe ori am auzit oamenii folosind expresia, „casa asta este calda” sau, din contra, „asta este prea rece”. Ce face o constructie calda, primitoare, prietenoasa? Pentru Mario Kuibus, raspunsul la aceasta intrebare este format din doua cuvinte: lemnul si piatra, doua materiale folosite de-a lungul istoriei aproape la toate locuintele. Cum pot fi folosite cele doua materiale in arhitectura contemporana, vedeti la casa „Marasescu”, din Cartierul Domenii. Daca e „calda” sau „rece”, decideti voi.

  • Functiune – locuinta;   
  • Oras – Bucuresti;    
  • Arhitect/birou – Mario Kuibus, Roxana Dumitriu, Irina Plesnila, Cornelia Zaharia /  Re-Act Now Studio;
  • Beneficiar – confidential;
  • Suprafata desfasurata – 300 mp;
  • An finalizare – 2008;
  • Cost investitie – 350.000 euro;

Trebuie sa mentionam ca, ceea ce vedeti in fotografii, nu este o casa noua, ci este extindere si suprainaltarea unui imobil existent. Imobilul avea doar parter, iar beneficiarii au dorit inca doua etaje.

„Extinderea si suprainaltarea casei a dus in final la o regandire, in totalitate, a vechii structuri, lucru care a facut sa nu se mai pastreze mare lucru din ea. O casa cu valente de confort, incredere si „siguranta culturala” a fost, in parte, tema primita. Uitandu-ne in arhetipurile caselor de aiurea am realizat ca in multe culturi, mai vechi sau mai noi, de la noi sau de aievea, casele sunt percepute prietenoase, umane, si sigure, cand conceptual exista un soclu de piatra si o terminatie superioara de lemn. Ne-am dat seama ca acesta este si raspunsul pe care trebuia sa-l oferim temei date: o casa cu soclu de piatra si o parte superioara de lemn”, scrie in prezentarea casei publicata in monografia lui Mario Kuibus, cel care a desenat aceasta constructie.

Foto: Andrei Margulescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro