Ministerul Economiei a semnat contractul cu rusii de la Renaissance care au castigat intermedierea ofertei de vanzare a 9,84% din OMV Petrom
Ministerul Economiei a incheiat contractul cu sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA pentru intermedierea ofertei de vanzare a pachetului de 9,84 % actiuni de la OMV Petrom. Ministerul Economiei a primit sase propuneri de intermediere, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 4 aprilie. Oferta declarata castigatoare a intrunit cel mai mare punctaj total, 92,5 puncte dintr-un total de 100 posibile, sustine Ministerul Economiei.
Oferta financiara depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare.
* Renaissance este o banca de investitii rusa, BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen EFG.
La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.
Cine a depus oferte pentru intermedierea vanzarii actiunilor de la Petrom
* Sindicatul format din: BANCA COMERCIALA ROMANA, J.P. MORGAN, ERSTE GROUP BANK, SSIF INTERCAPITAL INVEST SA;
* Sindicatul de intermediere constituit din: RENAISSANCE CAPITAL LIMITED, EFG EUROBANK SECURITIES, BT SECURITIES, SC ROMCAPITAL SA;
* Consortiu: MORGAN STANLEY & Co International plc, RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT SA, RAIFFEISEN CENTROBANK AG;
* Consortiu: NOMURA INTERNATIONAL Ltd, ALPHA BANK ROMANIA, ALPHA FINANCE ROMANIA;
* Consortiu: UNICREDIT CAIB SECURITIES ROMANIA SA, GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL, UNICREDIT BANK AG
* Consortiu: UBS Limited, ING BANK NV, ING BANK NV AMSTERDAM -Sucursala Bucuresti.
Ministerul Economiei detine 20,6% din capitalul OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%. Actionarul majoritar al producatorului de petrol si gaze este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni.
Guvernul a aprobat, anul trecut, vanzarea pe bursa a 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.