Sari direct la conținut

Senatul a amanat din nou alegerea membrilor CSM din partea societatii civile / Senatorii s-au certat pe ordinea in care sa voteze candidatii

HotNews.ro
Plenul Senatului, Foto: AGERPRES
Plenul Senatului, Foto: AGERPRES

Plenul Senatului a amanat din nou validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile si alegerea unui nou membru in Consiliu, in locul lasat liber dupa invalidarea numirii lui Victor Alistar in aceasta functie. Desi se astepta ca, dupa sedinta de miercuri, locurile rezervate societatii civile din CSM sa fie ocupate, senatorii puterii si opozitiei s-au contrazis pe ordinea in care vor fi votati candidatii si au decis amanarea transarii problemei pentru sedinta de luni. Intre timp, din cauza numarului insuficient de membri, CSM functioneaza printr-un cvorum „special” stabilit de Guvern de 14 membri, in loc 15 cat e normal.

Dupa ce Comisia juridica a Senatului a avizat marti, in unanimitate, cinci dintre cei sase candidati propusi de societatea civila pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii ramasa vacanta ca urmare a invalidarii numirii lui Victor Alistar in aceasta functie, plenul Senatului urma ca miercuri sa aleaga unul dintre ei.

In plus, senatorii urmau sa traseze definitiv si situatia Corinei Dumitrescu, care se afla in fata unui vot de revalidare ca membru al CSM din partea societatii civile. Plenul Senatului a amanat succesiv din luna ianuarie si pana in prezent luarea unei in decizii in ceea ce priveste validarea Corinei Dumitrescu.

Pe 21 martie, in Biroul permanent al Senatului s-a hotarat amanarea validarii Corinei Dumitrescu in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile si s-a convenit ca validarea sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile ce va fi ales in locul lui Victor Alistar.

Despre cei cinci candidati pentru cel de-al doilea loc in CSM ca reprezentant al societatii civile puteti citi mai multe aici.

In sedinta de plen de miercuri, 6 aprilie, cand a venit vorba de a vota, senatorii puterii si cei ai opozitiei s-au contrazis pe ordinea in care vor fi votati candidatii.

Constituirea noului CSM s-a dovedit a fi o procedura lunga si laborioasa. Curtea Constitutionala a considerat ca unul dintre reprezentantii societatii ales de catre plenul senatului ca membru CSM nu indeplinea conditiile cerute de lege, motiv pentru care a fost invalidata candidatura acestuia. Noi, in luna ianuarie, am ales al doilea reprezentant al societatii civile in CSM, astfel incat, dati-mi voie sa va propun un proiect de hotarare privind punerea de acord a hotararii senatului de validare a Corinei Dumitrescu cu decizia CC„, a spus presedintele Comsiei Jurdicei, senatorul PSD Toni Grebla.

Cuvantul a fost luat de liderul grupului PDL, senatorul Cristian Radulescu, care a cerut ca votul sa se acorde intai celor cinci candidati: „M-am consultat cu liderii de grupuri si, cel putin cu majoritate, daca nu chiar in unanimitate, s-a decis ca votul pentru cel de-al doilea reprezentant sa se dea prima data. Apoi sa dam votul pentru validarea Corinei Dumitrescu„.

Ilie Sarbu, liderul grupului PSD: „Asa cum ati prezentat dumneavoastra (n.r. Toni Grebla) situatia, ar trebui s-o votam mai intai pe doamna Corina Dumitrescu. Eu va invit sa mai reflectati 3 minute la acest subiect intr-o pauza pe care o solicit”.

Puiu Hasotti, liderul grupului PNL: „La televizor noi toti vorbim de independenta justitiei. Cum ca noi, oamenii politici, nu avem cine stie ce ingerinte in justitie. Propunerea facuta de domnul Radulescu si replica domnului Sarbu nu fac decat sa demonstreze ca exista parti prisuri atunci cand Senatul desemneaza reprezentantii societatii civile in CSM„.

Senatorul Hasotti a continuat, acuzand-o pe fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, ca ar fi facut lobby pentru unul dintre candidati.

Doamna Monica Macovei reprezinta un altfel de exemplu de ingerinta in justitie. De parca dumneaei nu a facut pana acum destul rau justitiei din Romania. Doamna Monica Macovei vine acum cu inca un candidat, a facut lobby pentru unul dintre candidati, daca nu vi-l spun eu, o sa va spuna domnul Radulescu. Tare mi se pare ca exista o intelegere intre grupurile politice pentru a alege acest candidat. Cum ramane cu doamna Monica Macovei care face lobby pentru unul dintre candidati”, a declarat Hasotti.

Presedintele Comisiei Juridice, Toni Grebla a luat din nou cuvantul si a sugerat ca votul ar trebui dat dupa ordinea cronologica a intocmirii rapoartelor comisiei in Senat.

Aceasta hotarare de a o revalida pe doamna Dumitrescu se afla inscrisa pe ordinea de zi a Senatului de vreo luna si jumatate. Pentru ceilalti cinci, raportul a fost adoptat ieri. Este si o chestiune de a respecta vechimea rapoartelor prezentate plenului„, a declarat Grebla.

Senatorii au luat o pauza de 10 minute, timp in care liderii de grup s-au consultat si au decis ca votul pentru desemnarea reprezentantilor societatii civile in CSM sa se dea in sedinta de plen de luni.

In prezent au mandate validate doar 14 membri ai CSM. Este si motivul pentru care Guvernul a anuntat, la o saptamana dupa validarea celor 8 membri alesi in conditii legale de catre Senat, ca a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 317/2004.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro